Lake Malawi is een van de grote meren in Afrika en is ingesloten tussen Malawi, Mozambique en Tanzania. Het meer is groot in meerdere opzichten. Het is het 4e grootste zoetwater meer in de wereld, het 9e grootste meer in de wereld qua oppervlakte en het 2e diepste meer in Afrika.

Lake Malawi National Park

Het meer is het thuis voor meer vissoorten dan welk ander meer dan ook. In het meer zijn bijvoorbeeld meer dan 700 soorten cichliden te vinden. Voor de vissen en de andere flora en fauna eromheen zijn in Malawi en in Mozambique delen van het meer beschermd. In Malawi is dit het Lake Malawi National Park.

Lake Malawi National Park is ’s werelds eerste zoetwater nationaal park en tevens een World Heritage Site. Het park bevindt zich op en rond Cape Maclear op de zuid oever van het meer. Lake Malawi National Park beslaat een gebied rond het schiereiland en de baai van Cape Maclear, een deel van Lake Malawi en de eilanden die tot 100 meter uit de kust liggen.

Geografie

Het meer is 560 kilometer lang en 75 kilometer breed. Dit is op het breedste punt gemeten. Het meer is 706 meter diep op het diepste punt. Het water in het meer komt uit de Ruhuhu River en het gaat er weer uit in de Shire River. De Shire River voegt zich later met de Zambezi River waarmee het de oceaan bereikt. Uiteindelijk bereikt maar een 20% van het water de oceaan, want de rest verdampt door de warmte. Het meer is een meromictisch meer. Dit betekent dat de verschillende lagen van het meer niet met elkaar mixen.

Rift Valley Lakes

Het meer behoort tot de Rift Valley Lakes. Deze meren liggen allemaal op de rand waar de Afrikaanse aardplaat in twee is gesplitst. Er liggen meerdere meren ongeveer op een rij. Denk dan bijvoorbeeld ook aan Lake Tanganyika in Tanzania. De meren in de Rift Valley zijn ’s werelds oudste, diepste en grootste meren. Het WWF heeft al deze meren op een lijst met 200 eco-regios gezet voor conservatie.

Lake Malawi ligt precies op de splitsing van de aardplaat. Deze splitsing heeft er naar schatting al zo’n 2 miljoen jaar geleden voor gezorgd dat het meer ontstond. In de lange tijd dat het meer bestaat, is het meerdere keren bijna opgedroogd. Wanneer dit het geval was, waren er nog maar twee kleine meertjes over die nu de diepste punten vormen van het meer.

Ontdekking

De Portugees Candido José da Costa Cardoso was de eerste Europeaan die het meer bezocht in 1846. Hij was een handelaar en bereikte het meer dus zelfs voor Livingstone die Lake Malawi pas in 1859 voor het eerst zag. Het was Livingstone die het meer de bijnaam gaf waar het meer nu nog steeds om bekend staat “Lake of Stars”. Deze bijnaam ontstond toen Livingstone de vissers op hun bootjes in de donkerte van de ochtend het meer op zag gaan. Op elk bootje was een lantaarn bevestigd.

Wildlife

Het wildlife van Lake Malawi bevindt zich vooral onderwater. Denk aan alle verschillende vissen, de bijzondere ciclides en de grote nijlpaarden en krokodillen. Boven water vliegt de African Fisheagle om vissen te vangen. Ook verschillende apensoorten, zoals bavianen, zijn aan de oevers van het meer te vinden. Op de oevers van het meer is er in Lake Malawi Nationaal Park leven antilopen en hyraxen. Het meer heeft enorme aantrekkingskracht op een grote verscheidenheid aan vogels, waaronder bijvoorbeeld aalscholvers en pelikanen.

Activiteiten

Lake Malawi leent zich uitstekend voor tal van activiteiten, zowel op als onder het water. U kunt boot- en kajaktochten maken op het meer of waterskiën achter een snelle boot. De onderwaterwereld verkent u met een snorkel en duikbril of met een complete duikuitrusting met perslucht. ’s Avonds geniet u vanaf een boot of de oever van een oogstrelende zonsondergang.

Mumbo Island in Lake Malawi
Mumbo Island in Lake Malawi

Snorkelen bij Nankoma Island Lake Malawi
Snorkelen bij Nankoma Island Lake Malawi

Makuzi Beach Lake Malawi
Makuzi Beach Lake Malawi