Dit jaar stond Malawi weer op ons lijstje om dieper te ontdekken. Samen maakten wij een selfdrive naar enkele highlights van het land en een paar onontdekte parels. De route bracht ons naar het zuiden waar wij onder andere naar Majete Wildlife Reserve, Lengwe National Park en de theeplantages van Thyolo reisden. Daarna vervolgden wij onze reis naar Liwonde National Park en Lake Malawi. Onze reis eindigde bij Kuti Game Reserve en Nkhotakota Wildlife Reserve. Lees hier ons verslag.

Op zoek naar wildlife

Nadat wij in Lilongwe boodschappen hadden ingeslagen voor deze reis was het tijd om naar Majete Wildlife Reserve te gaan. Dit was de langste rit van deze reis en duurde ongeveer 6 uur. Een prachtige route vlak langs de grens met Mozambique. Opvallend was hoe groen het was en hoeveel bloemen er langs de weg bloeiden. Het regenseizoen was dan ook net voorbij. 

In Majete Wildlife Reserve hadden wij een plekje op de campsite. Het was hartstikke rustig waardoor wij heerlijk in de avond konden genieten van een potje Adventure Food in de wildernis, omringd door geluiden van brullende leeuwen. De volgende dag was het tijd voor de eerste game drive van deze reis en wat hadden wij geluk! Binnen een uur hadden wij drie leeuwen en twaalf wilde honden gezien. Naast prachtige wilde dieren genoten wij ook grenzeloos van de mooie natuur waarin wij reden. Het uitkijkpunt op de rivier waar een picknicktafel stond, was dan ook onze favoriete plek voor koffie-, ontbijt-, en lunchpauzes. 

In Lengwe National Park hadden wij een compleet andere ervaring. Hier was bijna geen groot wild meer te vinden. Door het gebrek aan middelen hebben stropers hier helaas vrij spel. Wel hebben wij hier vele vlinders bewonderd, aangezien het vlindertijd was.  

African Hoepoe in Malawi
African Hoepoe in Malawi
Wilde honden in Majete Game Reserve
Wilde honden in Majete Game Reserve

Bijzondere ontmoetingen

De volgende stop op onze reis was de omgeving van Thyolo. Thyolo staat bekend om de vele theevelden. Langs de weg zagen wij de velden al. Vol met allemaal even hoge thee boompjes met plukkers ertussen. De plukkers droegen grote zakken op hun rug waarin ze de theeblaadjes verzamelen. Wanneer de zak vol zit, worden de blaadjes verwerkt tot verschillende groene en zwarte thee’s. Een erg leuke activiteit om hier te doen is een theeproeverij. Je leert dan over de ambacht van het thee maken en daarna mag je zo’n veertien verschillende smaken proeven. Zo wisten wij bijvoorbeeld niet dat je van 1 theeplant zoveel verschillende theesoorten kan maken. 

De volgende dag wachtte ons weer een hele andere ervaring. Op niet al te ver rijden van Thyolo bevindt zich Mount Mulanje. Het is hier mogelijk om hikes van meerdere dagen te doen. Ook zijn er wandelingen van één dag of, zoals wij het deden, van een paar uur. Vanuit een lodge liepen wij met een gids een stuk de berg op. Aangezien de lodge al redelijk hoog lag, hadden wij al snel uitzicht over theevelden en het stadje Mulanje. Gedurende de wandeling leerden we over het natuurgebied, Mount Mulanje en lokale gebruiken. Naast prachtig uitzicht kwamen wij onderweg lokale families tegen die in het natuurgebied illegaal hout sprokkelden en hakten. Het hout gebruiken ze om op te koken, voor licht en om te verkopen. 

De volgende bijzondere ontmoeting was in Njobvu Cultural Village. Dit is een dorp dat je kan bezoeken vanuit Liwonde National Park. Als je het wil kan je hier ook overnachten. Wij waren er enkel overdag en kregen een rondleiding door de accommodatie maar ook door het dorp. Dit ging uiteraard gepaard met veel kinderen die onze hand wilden vasthouden en high fives geven. Ze lieten ons de school zien waar ze les kregen en zongen het alfabet voor ons. 

Verder in Liwonde National Park hebben wij veel mooi wildlife gezien. De eerste twee dagen maakten wij vooral game drives langs het water. Hier maakten wij ook een boottocht. Een perfecte plek om vogels te spotten! De derde dag maakten wij nog een laatste game drive waarin wij weer een mooie spot deden; een hele familie leeuwen op de weg! Het was een familie met een leeuwin, vier jongen en een enorm mannetje. Prachtig om deze dieren zo in vol ornaat te kunnen bewonderen. 

Njobvu Cultural Village
Njobvu Cultural Village
Theeproeverij in Thyolo
Theeproeverij in Thyolo

Volledig ontspannen

Na het opdoen van zoveel indrukken was het tijd om te ontspannen aan Lake Malawi. Wij kozen een rustige accommodatie met directe toegang naar het meer. De eerste avond werden wij getrakteerd op een boottocht op het meer tijdens de zonsondergang. Onder het genot van een zogenaamde ‘sundowner’ genoten wij van de prachtige oranje kleuren. De rest van onze tijd aan het meer besteedden wij met het maken van mooie hikes naar de top van de heuvel, suppen, kajakken en heerlijk vers bereid eten.  

Na het meer, bezochten wij nog twee parken. De eerste hiervan was Kuti Game Reserve. Dit was net als Lengwe een park waar op dit moment geen groot wild te vinden is. Wij maakten wel een mooie game drive en nuttigden ‘s ochtends ontbijt met uitzicht op rustig grazende zebra’s. 

De laatste plek die wij bezochten tijdens deze reis was Nkhotakota Wildlife Reserve. Dit is een park dat onlangs is overgenomen door African Parks Network, een organisatie die zich inzet voor het beschermen van flora en fauna en probeert de balans tussen mens en dier weer te herstellen in verschillende gebieden. Zo ook Nkhotakota Wildlife Reserve. Op dit moment waren er nog niet veel grote dieren te vinden, maar wij merkten aan alles dat dit een opkomend park is. Op dit moment was het nog een ideale plek om prachtige wandelingen te maken door het enorme bos. Wij maakten een wandeling van twee uur naar de top van een heuvel die wij vanuit de accommodatie al konden zien. Samen met een ranger en gids liepen wij achter elkaar door het bos, alsof wij ontdekkingsreizigers waren. 

Aan het strand bij het meer van Malawi
Aan het strand bij het meer van Malawi
Uitzicht vanuit lodge in Nkhotakota
Uitzicht vanuit lodge in Nkhotakota

Al met al was dit een reis waarin wij weer veel nieuwe plekken en accommodaties hebben gezien. Met nieuwe herinneringen, kennis en inspiratie kijken wij ernaar uit om je nog beter te adviseren voor jouw reis naar Malawi. 

Onze Malawi Safari Hoogtepunten reissuggestie laat je zien hoe je verschillende bestemmingen uit onze reis kan samenvoegen in een reis. Liever een voorstel op maat? Neem contact met ons op

Auteur: Rob Sijm, oprichter en eigenaar Mambulu! Safaris With A Difference

Malawi reissuggesties vraag gratis offerte op maat aan
Leeuwen in Liwonde National Park
Leeuwen in Liwonde National Park
Olifant tijdens bootsafari
Olifant tijdens bootsafari
Thyolo theeplantages
Thyolo theeplantages