Liwonde National Park

Het relatief kleine Liwonde National Park (548 km²) ligt ten zuiden van Lake Malawi aan de Shire rivier die uitmondt in de Zambezi rivier. Door de ligging ten opzichte van Blantyre en Cape Maclear is Liwonde National Park het meest populaire nationale park van Malawi. Naast game drives en wandelsafari’s maakt u op de Shire rivier onvergetelijke bootsafari’s tussen de nijlpaarden, krokodillen en andere wilde dieren die in de rivier komen drinken.

Liwonde National Park – wildlife

Tijdens een boot safari op de Shire rivier vaart u tussen de krokodillen en nijlpaarden. Aan de waterkant en op de uiterwaarden laten water bucks, sable antilopen en olifanten zich regelmatig zien. De heuvels in Liwonde National Park zijn het favoriete leefgebied van de klipspringers. Zelfs het aantal zwarte neushoorns neemt in aantal toe. Regelmatig worden luipaarden, hyena´s en leeuwen gespot. Het park is een kraamkamer voor olifanten en antilopen die later in andere parken in Malawi en daarbuiten kunnen worden uitgezet. In de Mopane bossen leven verschillende antilopen soorten zoals, roan, hartebeest, duiker en kudu.

Liwonde National Park – vogels

Door de aanwezigheid van het permanente water in de Shire rivier leeft in Liwonde National Park een gevarieerd aantal vogels. Zo worden regelmatig gespot Pel´d fishing owls, palmnut vultures, ospreys and Lilians love birds. In de struiken langs de waterkant bouwen de weaver vogels hun nesten. Hoog boven het water bouwen African fish eagles hun nest. Hun kenmerkende roep klinkt regelmatig over de rivier.

Liwonde National Park – African Parks

In juni 2015 is het beheer van Liwonde National Park en Nkhotakota Wildlife Reserve van de overheid van Malawi overgegaan naar African Parks, een non-profit organisatie die, onder andere met middelen van de Postcode Loterij, Stichting DOEN, het WNF, de Europese Unie en de United Nations, nationale parken in Afrika herstelt en beheert in samenwerking met plaatselijke overheden en de lokale bevolking. African Parks voert sinds 2003 ook het beheer over Majete Wildlife Reserve in zuid Malawi. Dit park is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige Big5 bestemming met een rijke schakering aan wilde dieren en vogels. Naast natuurparken in Malawi beheert African Parks onder andere ook de Bangweulu Wetlands en de Liuwa Plains in Zambia.

Liwonde National Park – Njobvu Cultural Village

Het Njobvu Cultural Village, een coöperatief initiatief van enkele dorpen in Malawi, ligt vlakbij Liwonde National Park. Het dorp is opgericht in 2002 en heeft als doel inkomsten te genereren voor de dorpen en het onderwijzen van de lokale bevolking over het belang van het behoud van Liwonde National Park als toeristische bestemming. U maakt kennis met de cultuur waaraan Malawi zijn bijnaam ‘warme hart van Afrika’ ontleent.

Malawi reissuggesties vraag gratis offerte op maat aan