Majete Wildlife Reserve

Majete Wildlife Reserve is het succesverhaal van een natuurpark dat door samenwerking tussen de overheid van Malawi en African Parks, een privé initiatief, is uitgebouwd tot een interessante bestemming voor alle bezoekers. African Parks heeft dieren die waren uitgestorven teruggebracht in het park en beschermt het gebied. Hierdoor is één van de populairste natuurparken van Malawi ontstaan. Uw bezoek draagt bij aan de conservering van dit unieke natuurpark.

Majete Wildlife Reserve – geschiedenis

Majete was ooit toevluchtsoord voor een grote diversiteit aan wilde dieren. In de jaren ‘90 van de vorige eeuw was een groot gedeelte van de diersoorten nagenoeg uitgestorven. De overgebleven diersoorten waren zo klein in aantal dat ze in hun voortbestaan werden bedreigd. Onvoldoende middelen voor natuurbescherming, stroperij, illegale landbouw en houtkap bedreigden het voortbestaan van Majete. In 2003 heeft African Parks, een particulier initiatief, het beheer van Majete overgenomen. In nauwe samenwerking met de overheid van Malawi en de lokale bevolking is een lange termijn plan opgesteld om Majete weer in volle glorie te herstellen en te beschermen.

Majete Wildlife Reserve – African Parks

African Parks is een non-profit organisatie die, onder andere met middelen van de Postcode Loterij, Stichting DOEN, het WNF, de Europese Unie en de United Nations, nationale parken in Afrika herstelt en beheert in samenwerking met plaatselijke overheden en de lokale bevolking. Gedurende de afgelopen jaren is een uitgebreide infrastructuur ontwikkeld (142 km hekwerk, 300 km weg, waterputten, scout kampen en voorzieningen voor toeristen), zijn wilde dieren ge-herintroduceerd en zijn teams aangesteld om Majete te beschermen.

Majete Wildlife Reserve – Big5

De grootschalige herintroductie van wilde dieren begon in 2003. In maart 2012 waren reeds 2.554 dieren van 13 verschillende diersoorten teruggebracht in het park, waaronder olifanten, zwarte neushoorns, luipaarden, buffels, sable antilopen, zebra’s, Lichtenstein’s hartebeesten en elanden. In augustus 2012 zijn leeuwen overgebracht vanuit Zuid-Afrika, waardoor Majete nu de enige Big5 bestemming van Malawi is.

African Parks werkt nauw samen met de lokale bevolking en levert een significante bijdrage aan de ontwikkeling van de omliggende gemeenschappen rond Majete. Veel lokale mensen profiteren nu van Majete Wildlife Reserve en verdienen een inkomen.

De laatste 5 jaar legt African Parks de nadruk op de ontwikkeling van toerisme en zijn grote stappen gezet op weg naar de lange termijn doelstelling: het opzetten, onderhouden en verbeteren van Majete Wildlife Reserve als een populaire toeristische bestemming.

In 2015 is ook het beheer van Liwonde National Park en Nkhotakota Wildlife Reserve in Malawi van de overheid overgegaan naar African Parks. Naast natuurparken in Malawi beheert African Parks onder andere ook de Bangweulu Wetlands en de Liuwa Plains in Zambia.

Malawi reissuggesties vraag gratis offerte op maat aan