Majete Wildlife Reserve is het succesverhaal van een natuurpark dat door samenwerking tussen de overheid en een privé initiatief is uitgebouwd tot een interessante bestemming. African Parks heeft dieren die waren uitgestorven teruggebracht in het park en beschermt het gebied.

Hierdoor is één van de populairste natuurparken van Malawi ontstaan. Uw bezoek draagt bij aan de conservering van dit unieke natuurpark.Het park ligt in de Lower Shire Valley, in het zuidwesten van Malawi. Vanaf Lake Malawi is het zo’n 3 uur rijden en vanaf Blantyre is het 1.5 uur rijden.

Geschiedenis

Majete National Park, opgericht in 1955, was ooit toevluchtsoord voor een grote diversiteit aan wilde dieren. In de jaren ‘90 van de vorige eeuw was een groot gedeelte van de diersoorten nagenoeg uitgestorven omdat ze allemaal gestroopt waren. De overgebleven diersoorten waren zo klein in aantal dat ze in hun voortbestaan werden bedreigd. Onvoldoende middelen voor natuurbescherming, stroperij, illegale landbouw en houtkap bedreigden het voortbestaan van Majete Wildlife Reserve. In 2003 heeft African Parks, een particulier initiatief, het beheer van Majete overgenomen. In nauwe samenwerking met de overheid van Malawi en de lokale bevolking is een lange termijn plan opgesteld om Majete weer in volle glorie te herstellen en te beschermen.

African Parks

African Parks is een non-profit organisatie die nationale parken in Afrika herstelt en beheert in samenwerking met plaatselijke overheden en de lokale bevolking. De financiële middelen worden samengebracht door onder andere de Nederlandse Postcode Loterij, Stichting DOEN, het WNF, de Europese Unie en de United Nations. Gedurende de afgelopen jaren is een uitgebreide infrastructuur ontwikkeld (142 km hekwerk, 300 km weg, waterputten, scout kampen en voorzieningen voor toeristen), zijn wilde dieren geherintroduceerd en zijn teams aangesteld om Majete te beschermen.

African Parks werkt nauw samen met de lokale bevolking en levert een significante bijdrage aan de ontwikkeling van de omliggende gemeenschappen rond Majete. Veel lokale mensen profiteren nu van Majete Wildlife Reserve en verdienen een inkomen.

De laatste 5 jaar legt African Parks de nadruk op de ontwikkeling van toerisme. Er zijn grote stappen gezet op weg naar de lange termijn doelstelling: het opzetten, onderhouden en verbeteren van Majete Wildlife Reserve als een populaire toeristische bestemming.

In 2015 is ook het beheer van Liwonde National Park en Nkhotakota Wildlife Reserve in Malawi van de overheid overgegaan naar African Parks. Naast natuurparken in Malawi beheert African Parks onder andere ook de Bangweulu Wetlands en de Liuwa Plains in Zambia.

Big 5 in het park

De grootschalige herintroductie van wilde dieren begon in 2003. In maart 2012 waren reeds 2.554 dieren van 13 verschillende diersoorten teruggebracht in het park. Onder andere olifanten, zwarte neushoorns, luipaarden, buffels, sable antilopen, zebra’s, Lichtenstein’s hartebeesten en elanden. In augustus 2012 zijn leeuwen overgebracht vanuit Zuid-Afrika. Hierdoor is Majete Wildlife Reserve nu de enige Big5 bestemming van Malawi. Dit betekent dat de olifant, leeuw, luipaard, neushoorn, en buffels allemaal te zien zijn in het park. Als u geluk heeft natuurlijk, want de natuur blijft de natuur.

Activiteiten

In het park zijn verschillende activiteiten te doen. U kunt met een 4WD en gids het park in trekken om een game drive te maken, op zoek naar dieren. De gids vertelt u over de planten en dieren die u onderweg tegen komt. Twee andere manieren om zo’n tocht te maken op zoek naar dieren is te voet in een wandel safari of per boot. Een bootsafari is een leuke afwisseling omdat u dan vaak wat andere dieren ziet zoals de nijlpaarden en krokodillen maar ook bepaalde vogels blijven ten alle tijden vlak bij water. Het kan ook voorkomen dan de landdieren water komen drinken vanaf de oevers. Wat een mooi gezicht is dat!

Malawi reissuggesties vraag gratis offerte op maat aan
Jonge olifant in Majete Wildlife Reserve Malawi
Jonge olifant in Majete Wildlife Reserve Malawi
Wandel safari in Majete Wildlife Reserve Malawi
Wandel safari in Majete Wildlife Reserve Malawi
Luipaard in Majete Wildlife Reserve Malawi
Luipaard in Majete Wildlife Reserve Malawi