In de Lower Shire Valley, ten zuidwesten van Blantyre, bereikt de Shire rivier zijn laatste fase voordat hij Malawi verlaat en aansluit op de grote Zambezi rivier in Mozambique. De Lower Shire Valley, een verlengstuk van de Rift Valley. In de Lower Shire Valley bevinden zich natuur reservaten; Majete Wildlife Reserve, Lengwe National Park en Mwabvi Wildlife Reserve.

De rivier daalt naar de lager gelegen vallei via een reeks stroomversnellingen en watervallen. Daarna loopt de rivier slingerend door een brede vlakte die gebruikt wordt door grote suikerplantages. Dit zijn de laagste gebieden van Malawi, met een hoogte onder 50 meter boven zeeniveau. U bereikt de Lower Shire Valley via de M1 ten zuiden van Blantyre en via het steile Thyolo Escarpment. Hier heeft u een prachtig uitzicht op de vallei. Eenmaal in het dal wordt game viewing aangeboden in Majete Wildlife Reserve, Lengwe National Park en Mwabvi Wildlife Reserve.

Lower Shire Heritage Trust

De Lower Shire Valley is een belangrijk gebied voor het behoud van het cultureel erfgoed in Malawi. De managers van de Nyala Lodge zijn nauw betrokken bij de Lower Shire Heritage Trust. Het doel van de Trust is om de cultuur van de Lower Shire Valley en zijn traditionele levenswijzen van de mensen van het gebied te behouden en te bevorderen.

Bij de ingang van Lengwe National Park bevindt zich het Lower Shire Heritage Centre met een klein museum, een winkel met kunst- en ambachtelijke souvenirs, een bibliotheek voor zowel onderzoek als voor kinderen en een ruimte voor opleidingen.

In de omliggende dorpen wordt onderzoek gedaan naar traditionele en moderne culturele objecten van verschillende etnische bevolkingsgroepen. Deze zijn verzameld en vastgelegd met behulp van personeel van het departement van nationale parken, het ministerie van cultuur en veel vrijwilligers. Deze objecten, samen met archeologische vondsten en de geschiedenis van omgeving van het park, zijn te zien in de tentoonstelling in het erfgoed centrum.

Dr. David Livingstone

Voordat Dr. David Livingstone aankwam in de Lower Shire Valley was de vallei vooral bekend om zijn weefindustrie door gebruik te maken van lokaal gekweekte katoen. In de koloniale tijd werd het ruwe katoen aan de Engelsen verkocht en naar Engeland vervoerd waar er kleding van werd gemaakt. Hierdoor is de weefindustrie volledig uit Malawi verdwenen. Katoen wordt nog wel steeds lokaal geteeld. De Lower Shire Heritage Trust, met behulp van het Nationaal Museum van Malawi in Blantyre, heeft het traditionele weven en spinnen in de dorpen de nationale parken opnieuw geïntroduceerd. De bevolking heeft het opgepikt en deze lokaal gemaakte geweven doeken worden nu verkocht in de Tisunge! Art en souvenir winkel.

De Lower Shire Heritage Trust streeft ook naar het behoud van het milieu. Door inheemse bomen langs de Nkhombedzi rivier te planten worden de oevers van de rivier versterkt. De Nkhombedzi rivier die door de omliggende dorpen loopt, stroomt regelmatig over. De aanplanting en de verzorging van de bomen is de verantwoordelijkheid van de lokale voetbal- en netbalteams.

De Lower Shire Heritage Trust heeft een kleine plantage met 10.000 inheemse bomen opgezet. De bomen worden beschikbaar gesteld door een van de lokale Group Village Headman – Chief Singano – die zelf een bedreven conservator is.

In de Lower Shire Valley kunt u onder andere de volgende activiteiten ondernemen:

  • Bird watching
  • Culturele bezoeken
  • Outdoor activiteiten
  • Dag- en nacht game drives
  • Wandel safari’s
  • Water sporten
Lower Shire Heritage Trust in Malawi
Lower Shire Heritage Trust in Malawi
Nyala in Lengwe National Park Malawi
Nyala in Lengwe National Park Malawi
Luipaard in Majete Wildlife Reserve Malawi
Luipaard in Majete Wildlife Reserve Malawi
Jonge olifant in Majete Wildlife Reserve Malawi
Jonge olifant in Majete Wildlife Reserve Malawi