Lengwe National Park is ongeveer 250 km² groot en ligt ten zuiden van Majete Wildlife Reserve en 80 km van Blantyre. Hierdoor kan het park aangedaan worden als dagtrip vanuit Blantyre. Een langer verblijf kan ook, wat uw kansen op het spotten van wildlife vergroot. Het oostelijke deel van park is vrij vlak, waardoor een goed gemarkeerd netwerk van ‘loopjes’ is gemaakt. Naar het westen toe stijgt het niveau en zijn er lage heuvels met zandsteen uitstulpingen, die de skyline breken.

Het park bevindt zich in de Lower Shire Valley. De vegetatie is dik, vooral bij de stormende riviertjes. Bij de ingang van het park is een klein museumpje gemaakt. Deze heet Tisunge, wat “laten we onderhouden” betekent in de lokale Chi Chewa taal. Het museum heeft ook een arts & crafts winkeltje, een bibliotheekje en een education centre voor de lokale bevolking.

Lengwe National Park is vrij dor buiten het regenseizoen en veel van de stroompjes en beekjes worden droge zandkanalen. Hierdoor wordt het zoeken naar wild eenvoudiger omdat veel dieren naar de waterholes trekken met permanent water. Er zijn schuilhutten en waterholes aangelegd in het oostelijke deel van het park, op korte afstand van de hoofd ingang. Het voordeel van een schuilhut is dat men een mix van dieren bij een waterhole kan observeren.

Wildlife en vogels

In Lengwe National Park zijn leven een aantal soorten roofdieren, zoals luipaarden en hyena’s. Desondanks wordt de mooie Nyala antilope steeds vaker gespot. De prachtige kudu’s zwerven ook in het park, evenals de common duiker, the small Livingstone’s suni, bushbuck en de impala. Baboon, monkey, warthog, bushpig en buffels worden ook in het park gezien.

Het vogelleven in Lengwe National Park is aantrekkelijk met ongeveer 300 waargenomen soorten. Deze omvatten enkele vrij zeldzame vogels, waarvan sommige nergens anders in Malawi worden gezien.

Activiteiten Lengwe National Park

In het Lengwe National Park kunt u onder andere de volgende activiteiten ondernemen;

  • Bird watching
  • Cultural visits
  • Outdoor activiteiten
  • Safaris
  • Sports
  • Water sporten

Geschiedenis van het park

Het park is opgericht in 1928 om de dieren in het gebied te beschermen. Vooral de Nyala bok was er op uitsterven na weg. De Department of National Parks and Wildlife van Malawi beheert het park.

Nyala antilope in Lengwe National Park in Malawi
Nyala antilope in Lengwe National Park in Malawi
Lengwe National Park zonsondergang in Malawi
Lengwe National Park zonsondergang in Malawi
Zonsondergang in Lengwe National Park Malawi
Zonsondergang in Lengwe National Park Malawi
Nyala in Lengwe National Park Malawi
Nyala in Lengwe National Park Malawi