Raymond Jennen, Grevenbicht

Malawi

Ik had als doelen onder andere mooie foto’s te maken. Dat is gelukt op een bijzonder prettige wijze via Mambulu! Safaris. De reis was maatwerk en daar waar nodig was er even contact en werd de gewenste ondersteuning geleverd. Dank voor je begeleiding, zeker in het vlieggedeelte dat niet tot je pakket behoorde.

Lilongwe

Na een overnachting in rustige Burley House in de hoofdstad Lilongwe van Malawi, vertrekken chauffeur Edward (Eddy) en ondergetekende richting Majete en Lengwe. Na een korte blik op Lilongwe (universiteit, kerken, conferentiecentrum, parlement) kiezen we de grote weg naar het verre zuiden, daar waar Malawi helemaal door Mozambique wordt ingeklemd. De M1 fungeert zelfs over diverse kilometers als grens. Het landschap gaat van heuvelachtig naar bergachtig en daarna richting de Shire rivier en Blantyre is het weer vlak. We passeren onderweg veel wandelaars en fietsers, diverse dorpjes met kleurrijke markten en diverse roadblocks voor controles van politie en leger. Ook de snelheid van het verkeer wordt regelmatig ‘bekeken’. De chauffeurs waarschuwen elkaar onderling, dus de opbrengst zal niet zo hoog zijn.

Majete Wildlife Reserve

Het Thawale Camp in Majete Wildlife Reserve is vrij intiem, met enkele tenten geplaatst rond een open plek met een waterhole en een bar/restaurant als centrale deel. Onder begeleiding van een gewapende ranger gaan we daar na het inchecken met de eigen auto op pad voor het spotten van allerlei dieren. Het is moeilijk fotograferen vanwege de dichte begroeiing, maar we zien toch olifanten in verschillende gemoedstoestanden, de altijd aanwezige impala’s, wrattenzwijnen, maar ook kudu’s, nyala’s, eland- en sabel-antilopen, enkele buffels op verre afstand, een echt stekelvarken en zelfs een civetkat.

Het eten is goed en de bediening idem. Tijdens het diner horen we olifanten bezig met het vakkundig slopen van het bos en na een sessie open haard, zoek ik het bed op. Rond middernacht plonst een hele kudde buffels met enig enthousiasme in de poel. Helaas is het licht uit, dus is het vooral een hoorspel. De nacht verloopt verder zonder bijzondere incidenten en ik moet al vroeg uit de veren. Voor het ontbijt wordt nog een gamedrive gemaakt en na de verzorging van de inwendige mens gaan we op weg naar Lengwe.

Lengwe National Park

De afstand tot dit Lengwe National Park is niet zo groot en de weg er naar toe is prima. De laatste kilometers voor Lengwe National Park. worden gekenmerkt door de enorme suikerrietvelden en een stoffige weg. De Nyala lodge in Lengwe is een mooie locatie. Apen zorgen voor continue afleiding en soms komen wrattenzwijnen tot aan of op het gazon. De correcte, plezierige bediening en soms self-service aan de bar geeft een huiselijk gevoel. Robin, de uitbater, zorgt zelf voor de game drives in een uitgestrekt gebied met diverse soorten begroeiing. Een gebied dat in de toekomst zeker nog meer potentieel kan hebben, want als gevolg van stroperij is de diversiteit in dieren wat gedaald. Toch komen voldoende soorten voor de lens: een grote kudde buffels, wrattenzwijnen en de afvaardigingen van de antilopenfamilie: kudu, nyala, impala. Verder zijn er veel roofvogels (buizerds, valken, arenden, gieren op nest) te spotten en ook de kleurrijke fluiters en tsjilpers zijn goed vertegenwoordigd (sijsjes, bijeneters, rollers, hornbills in allerlei varianten, reigers etc. ) We maken een afternoon-gamedrive, maar de volgende ochtend gaan we om 06.00 uur de wagen (‘Max’) in, als het overigens nog aardig fris is, om de gehele dag (dus ook in de felle zon, maar met een gevulde koelbox) rond te rijden.

Zomba Plateau

De derde bestemming is de historische hoofdstad van Malawi, Zomba. De route omvat een omleiding via soms zeer hobbelige en stoffige wegen door het glooiend landschap met hier en daar hoge rotsformaties. Soms zien we weer jongens met ‘mice on a stick’, dan weer drukke markten met veel groenten (vooral tomaten, knoflook) rijst, mais, maar ook kleren en andere spullen. Ook de zakken met houtskool en de stapels brandhout zijn een steeds terugkerend beeld langs de weg. Je zou denken dat het een erg strenge winter wordt.

Halverwege het Zomba Plateau ligt een cottage met een kleine mooie tuin. Dat is mijn verblijfplaats voor één nacht. Het is een totaal andere omgeving, de lucht is lekker fris en de vegetatie is ook totaal anders met varens, loof- maar ook veel dennenbomen. In de tuin achter het huis is het een komen en gaan van allerhande bonte vogels (zoals de honingzuiger, toerako, de Afrikaanse brilvogel en de alom bekende maskerbuulbuul……..). Vanaf het terrasje probeer ik ze vast te leggen op de bekende gevoelige plaat. Een blik op de stuwdam en een korte wandeling bij de forellenkwekerij zijn andere onderdelen van het programma. Het is wel druk op de berg, want op diverse plaatsen worden aardbeien, frambozen en bramen te koop aangeboden en veel mensen gaan te voet de berg op om hout te kappen om dat vervolgens hoog gestapeld op hun fiets naar beneden te vervoeren. Er wordt een ongelooflijke hoeveelheid km gelopen in Malawi en menskracht is nog enorm belangrijk, dat is wel duidelijk.

De route naar Liwonde National Park, mijn laatste park om te bezoeken, neemt weer enkele uren in beslag. We zakken allereerst enkele honderden meters in hoogte tijdens een ritje langs de oude historische gebouwen en monumenten van Zomba en gaan daarna noordwaarts richting Lake Malombe en Lake Malawi. Het gaat deels over bekende wegen. Op veel plaatsen worden bakstenen vervaardigd, getuige de velden met drogende stenen, de grote ovens en de stenen huizen. De transformatie van riet en leem naar bakstenen is blijkbaar in volle gang. Gelukkig zien we ook veel pompinstallaties in de dorpen. Het is goed te zien dat de afstand tot drinkwater een stuk kleiner is geworden, mede door allerlei internationale waterprojecten.

Liwonde National Park

Tegen de middag arriveren we bij de gate van Liwonde National Park. Na een korte rit wordt onze auto geparkeerd en gaat de reis per boot verder. Liwonde heeft namelijk de Shire-rivier en de lodge ligt aan de andere zijde. De bomen rond de steiger worden door een grote kolonie aalscholvers bewoond. Dat is te zien, te ruiken en te horen. De overtocht duurt een paar minuutjes en de eerste krokodillen worden al gespot tijdens het zonnen op de oever, dat belooft wat.

Mvuu Lodge and Camp is de grootste lodge tijdens mijn vakantie. Alles is meer en groter en er zijn natuurlijk ook meer toeristen. Er is een goede organisatie en ook hier is de keuken oké. Dat geldt overigens ook voor de zeer vriendelijke bediening.

Een rivier is voor ieder park een groot voordeel, want dieren en water vormen natuurlijk een geweldige combinatie. De afternoon game-drive wordt dan ook een boottrip met Duncan als mijn gids/stuurman. Krokodillen, veel vogels in alle soorten, kleuren en formaten bevolken de oevers (ijsvogels, allerlei reigers, ooievaars, wevers, ganzen, jacana’s etc.) of vliegen af en aan. De hippo’s ‘lachen / knorren’ ondertussen, terwijl ze nogal gemotiveerd niks liggen te doen. Soms worden we gevolgd door een paar kille ogen die net boven het water uitkomen. Onnodig te vermeldend dat daar nog iets aan vast zit…. Wrattenzwijnen en waterbokken staan op de oevers en een grote groep olifanten heeft besloten te gaan badderen. Al met al een geweldige boottrip.

In de ochtend scharrelen wrattenzwijnen rond mijn chalet nr. 1. Twee gamedrives staan op het programma. Het hele scala komt voor de lens, waarbij de ‘vechtende’ olifanten en de springende waterbokken en kudu’s wel heel interessant zijn. Na de lunch is het even siësta en het middagprogramma speelt zich daarna af in het Rhino-sanctuary. Met vier personen spotten we dat het een lieve lust is, maar de zwarte neushoorns zitten achter of hoog in de bomen…., we zien ze in ieder geval niet! Een groep sabelantilopen, een roan-antilope en enkele hartebeesten en olifanten bij een poel maken dat wel weer goed. We sluiten met een hapje en een drankje in een pikdonkere bush.. en spotten nog enkele nachtdieren op weg terug naar de lodge.

De volgende dag ga ik voor het ontbijt met Duncan weer de boot in langs de oevers richting Lake Malombe en we komen bijna aan de grens van het meer (waar de Shire het Malombe-meer instroomt) Ook nu weer vele vogels (van de kleine Malachite Kingfisher tot de Afrikaanse visarend en de Maraboe-Stork) nijlpaarden, waterbokken en een finale met krokodillen in alle soorten en maten. Drie keer komen we in ‘aanvaring’ met een hippo, maar het gaat allemaal goed.

Dedza Pottery

Na het ontbijt nemen we afscheid en gaat het terug richting Lilongwe, weer via de M1, inclusief een korte stop in de bekende Pottery te Dedza. Soms rij ik in Mozambique en Eddy in Malawi…

Lilongwe

In Burley House is de laatste overnachting en de volgende dag brengt Eddy me naar het vliegveld, met enige obstakels vanwege de ongeveer 15 presidenten die naar de SADC conferentie komen. Toch verloopt het allemaal prima en mijn vlucht vertrekt conform schema.

Terugkeer sluit ik niet uit!

Malawi is een mooi land, met een grote diversiteit aan flora en fauna en dan heb ik alleen het zuiden deels gezien. De mensen zijn inderdaad vriendelijk en gastvrij en de locaties en verzorging prima. Ik had als doelen o.a. mooie foto’s te maken en bovendien een aantal dieren te zien die ik in andere landen niet gezien heb. Dat is gelukt op een bijzonder prettige wijze via Mambulu! Safaris en haar lokale partner. De reis was maatwerk en daar waar nodig was er even contact en werd de gewenste ondersteuning geleverd.

Al met al een reis om tevreden op terug te kijken. Een terugkeer sluit ik niet uit.

Nyala in Majete Wildlife Reserve Malawi
Nyala in Majete Wildlife Reserve Malawi

Olifant in Majete Wildlife Reserve Malawi
Olifant in Majete Wildlife Reserve Malawi

Zonsondergang in Lengwe National Park Malawi
Zonsondergang in Lengwe National Park Malawi