Nkhotakota Wildlife Reserve

Nkhotakota Wildlife Reserve bevindt zich in het oostelijke deel van Malawi op de oevers van Lake Malawi. Het reserve is 1.800 km² groot en heeft een ruig landschap. Door het park stromen enkele van de belangrijkste rivieren van Malawi die beekjes en watervallen vormen op de rand van de helling van het reserve. Het grootste deel van het reserve wordt gedomineerd door dichtbegroeide brachystegia en miombo bossen. Op de nattere delen van het plateau groeien hoge grassoorten en groenblijvende plantensoorten. Hier en daar heeft zich een klein regenwoud gevormd.

Er zijn niet veel wegen in Nkhotakota Wildlife Reserve en daarom is Nkhotakota bijzonder aantrekkelijk voor reizigers die willen genieten van een wandel safari, trekking en vissen.

Nkhotakota Wildlife Reserve – flora en fauna

In het Nkhotakota Wildlife Reserve leven ondermeer leeuwen, luipaarden, olifanten en buffels en de prachtige sabel antilopen. Er zijn plannen om opnieuw giraffe en de zwarte neushoorn te introduceren. Door het landschap vergt het spotten van wilde dieren een geoefend oog.

In Nkhotakota Wildlife Reserve zijn 280 vogelsoorten geregistreerd, waaronder giant kingfishers, black storks en palm-nut gieren. Door de diversiteit van vogelsoorten heeft Birdlife International het reserve geclassificeerd als een Important Bird Area (IBA).

Nkhotakota Wildlife Reserve – African Parks Network

In juni 2015 is het beheer van Nkhotakota Wildlife Reserve en Liwonde National Park van de overheid van Malawi overgegaan naar African Parks, een non-profit organisatie die, onder andere met middelen van de Postcode Loterij, Stichting DOEN, het WNF, de Europese Unie en de United Nations, nationale parken in Afrika herstelt en beheert in samenwerking met plaatselijke overheden en de lokale bevolking. African Parks voert sinds 2003 ook het beheer over Majete Wildlife Reserve in zuid Malawi. Dit park is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige Big5 bestemming met een rijke schakering aan wilde dieren en vogels. Naast natuurparken in Malawi beheert African Parks onder andere ook de Bangweulu Wetlands en de Liuwa Plains in Zambia.

Malawi reissuggesties vraag gratis offerte op maat aan