Nkhotakota Wildlife Reserve bevindt zich in het oostelijke deel van Malawi op de oevers van Lake Malawi. Het reserve is 1.800 km² groot en heeft een ruig landschap. Er zijn niet veel wegen in Nkhotakota Wildlife Reserve. Dit maakt Nkhotakota bijzonder aantrekkelijk voor reizigers die willen genieten van een wandel safari, trekking of vissen.

Door het park stromen enkele van de belangrijkste rivieren van Malawi. De rivieren vormen beekjes en watervallen op de helling aan de rand van het reserve. Het grootste deel van het reserve wordt gedomineerd door dichtbegroeide brachystegia en miombo bossen. Op de nattere delen van het plateau groeien hoge grassoorten en groenblijvende plantensoorten. Hier en daar heeft zich een klein regenwoud gevormd.

Flora en fauna

In het Nkhotakota Wildlife Reserve leven ondermeer leeuwen, luipaarden, olifanten en buffels en sabel antilopen. Er zijn plannen om opnieuw giraffe en de zwarte neushoorn te introduceren. Door het landschap vergt het spotten van wilde dieren een geoefend oog.

In Nkhotakota Wildlife Reserve zijn 280 vogelsoorten geregistreerd, waaronder giant kingfishers, black storks en palm-nut gieren. Door de diversiteit van vogelsoorten heeft Birdlife International het reserve geclassificeerd als een Important Bird Area (IBA).

De populatie wildlife is sinds African Parks Network het beheer heeft overgenomen sterk verbeterd. Ervoor was het park praktisch leeg gejaagd. Nu zijn er weer veel dieren teruggekomen in het park en is het dus zeker de moeite waard dit park te bezoeken. Na twee jaar van game-management door African Parks Network zijn er nu zo’n 500 olifanten en meer dan 2.000 andere dieren in het park. Een ander belangrijk speerpunt van African Parks Network is het betrekken van de lokale bevolking bij het toerisme in het park. Vele lokale mensen werken bijvoorbeeld als ranger.

African Parks Network

In juni 2015 is het beheer van Nkhotakota Wildlife Reserve en Liwonde National Park van de overheid van Malawi overgegaan naar African Parks. Dit is een non-profit organisatie die nationale parken in Afrika herstelt en beheert. Dit doen ze met middelen van de Postcode Loterij, Stichting DOEN, WNF, de EU en de UN. Samen met lokale overheden en bevolkingen managen ze verschillende parken. African Parks voert sinds 2003 ook het beheer over Majete Wildlife Reserve in Malawi. Dit park is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige Big5 bestemming met een rijke schakering aan wilde dieren en vogels. Naast natuurparken in Malawi beheert African Parks onder andere ook de Bangweulu Wetlands en de Liuwa Plains in Zambia.