Mount Mulanje is een bijna 3.000 meter hoog granieten bergmassief in het uiterste zuiden van Malawi. Hiermee is het de hoogste berg in Malawi. Mount Mulanje ligt in het Mulanje Mountain Forest Reserve ten oosten van Blantyre en is gemakkelijk bereikbaar. De berg is begroeid met dichte groene bebossing met schitterende watervallen. 

‘Eiland in de lucht’

De lokale bevolking noemt Mount Mulanje het ‘eiland in de lucht’ en op mistige dagen (en er zijn veel) is duidelijk waarom ze Mount Mulanje zo noemen: het massief is dan gehuld in een wollige wolk waar de hoogste pieken bovenuit steken.

Bezoekers kunnen in 1 dag rond de voet van het massief rijden. Het is ook mogelijk om, met een berggids, van berghut naar berghut te trekken en/of te kamperen op de berg. Er zijn verschillende routes, van lichte wandelingen tot het echte klimwerk. U kunt een wandeling boeken waarbij voor uw campinguitrusting wordt gezorgd en een gids begeleidt u.

Flora en fauna

Eenmaal op de berg verandert de vegetatie hoe hoger u komt en er is veel wild. Van de klipspringer, een kleine antilope, tot diverse andere kleine zoogdieren en natuurlijk een verscheidenheid aan vogels. Onder andere de buzzard, the black eagle en de countless white-necked ravens. Vissen op forel is mogelijk in de Lichenya rivier, die over de zuidwestelijke hellingen stroomt.

De vegetatie op Mount Mulanje is erg fragiel en heeft dus goede bescherming nodig. Hierdoor wordt bezoekers ook gevraagd om geen of weinig vuur te gebruiken wanneer u op de berg verblijft. Dit beperkt het risico op bosbranden. Ook wordt u gevraagd om uw afval weer mee terug de berg af te nemen, om het dan beneden in een vuilnisbak weg te gooien.

Activiteiten

De Mountain Club van Mulanje produceerde een prachtige, uitgebreide wandelgids in 2017. De gids bevat nuttige informatie om een wandeling te plannen met verschillende routes, foto’s en kaarten. Er zijn 18 wandelroutes op de berg, van korte wandelingen rond de basis tot meer daagse wandelingen naar de hoogste punten. De routes nemen wandelaars mee naar plateaus, pieken, meren en watervallen.

Wandelen is dan ook een van de meest populaire activiteiten hier. Of dit nou een korte wandeling is van een aantal uur of een echte trekking met overnachtingen naar de top van de berg, het kan allemaal. Overnachtingen op de berg is op kampeerplekken of in een van de 10 hutten. Ook de intensiteit van de routes verschilt. Er zijn routes die redelijk eenvoudige paden zijn, maar er zijn er ook die echt stevige beklimmingen zijn. Wij raden u aan om een wandeling altijd te plannen met een lokale gids.

De zes hoofdpaden op de berg zijn: Fort Lister, Likhubula valley, Lujeri Tea Estate, Mulanje Town, Nessa village en Thuchila. De piek die de meeste beklimmers willen halen heet Sapitwa Peak maar er zijn vele andere pieken die de moeite waard zijn om te beklimmen: Chambe Peak, Manene Peak, Namasile Peak, en Chagaru Peak.

U kunt er ook voor kiezen om hier te vogelen of te vissen naar forel.

Beste reistijd Mount Mulanje

De beste tijd om Mount Mulanje te beklimmen is van april tot november. In deze tijd is het droog en is het dus ideaal weer om te wandelen, ook al kan het in oktober en november wel erg warm worden. In de echte winter van mei tot en met augustus kunt u nachtvorst verwachten op de berg, hou hier dus rekening mee wanneer u uw koffer pakt. In het regenseizoen, van december tot en met maart, kunt u ook de berg beklimmen al zijn er dan wel extra voorzorgsmaatregelen nodig.

Mount Mulanje, Thee plantages, Malawi
Mount Mulanje, Thee plantages, Malawi
Mount Mulanje, wandelen, Malawi
Rebecca hiking op Mount Mulanje Malawi
Mount Mulanje in zuid Malawi
Mount Mulanje in zuid Malawi
Thee plukkers aan voet Mount Mulanje
Thee plukkers aan voet Mount Mulanje