Het Nyika National Park is tijdens een reis zowel vanuit Zambia als Malawi te bereiken. Het park ligt over de grens. Het Nyika Plateau National Park is een prachtig bergachtig hoogland gebied dat, zeker aan de Zambiaanse zijde, nauwelijks wordt bezocht door toeristen. Nyika National Park ligt in het noorden van Malawi en is het grootste en oudste nationale park van Malawi. Het is 3.134 km² groot en is één van de Trans Frontier Conservation Areas (TFCA) tussen Malawi en Zambia. Nyika National Park ligt op een groot granieten plateau op ruim 2.000 meter hoogte. Het landschap is adembenemend, met glooiende heuvels en graslanden zo ver als het oog kan zien.

Het Nyika Plateau National Park aan de Zambiaanse zijde is een uitbreiding op het nationale park aan de Malawische kant. In Malawi bevindt zich het grootste deel van het park. Maar door de hoogte van het kleine deel dat zich in Zambia bevindt is het park het hoogste nationale park in Zambia.

Spectaculaire uitzichten

Het plateau terrein bestaat uit hellingen van golvend grasland met bospercelen. De uitzichten vanaf het Nyika Plateau zijn spectaculair met prachtige wolkformaties aan de horizon. Het Nyika Plateau National Park is zonder twijfel één van de mooiste plaatsen in Afrika. Door de hoogte van het Nyika Plateau is het overdag aangenaam warm, in tegenstelling tot de soms intense hitte in de vallei.

In Nyika National Park kunt u wandelen, mountainbiken en game drives maken. Door de hoogteligging kan het verrassend koud zijn op het Nyika Plateau, vooral ’s nachts in de periode van juni tot augustus. Het kan er dan zelfs vriezen.

Wildlife

Game viewing op het plateau is interessant vanwege de wisselende vegetatie en panoramische uitzichten. Enkele van de grotere dieren die u hier kunt zien zijn zebra’s, roan antilopen, elanden, bushbucks, reedbucks, warthogs en luipaarden. Het Nyika Plateau National Park is ook bekend om zijn duikers, waaronder de zeldzame rode duiker, maar ze hebben de neiging om behoorlijk vuil te zijn. Tijdens nachtelijke game drives kunt u de honey badgers, bushpigs, servals, civets, genets en bush baby’s zien.

Vogels

Vogel spotten is het hele jaar door uitstekend met de beste periode tussen oktober en januari, wanneer trekvogels naar dit park komen. De meest lastige vogels om te spotten zijn de bosvogels. Denk dan aan de bar tailed trogon, moustached green tinkerbird, mountain greenbul and yellow-streaked bulbul, the starred robin, Cape batis en white tailed crested flycatcher.

Vegetatie

De naam Nyika betekent “waar het water vandaan komt”. Het is een van de belangrijkste energie bronnen van Malawi. Door de valleien lopen kleine beekjes waar omheen zich bossen hebben gevormd. Het uitzicht vanaf het plateau is spectaculair. Een landschap dat uniek is voor Africa. De grasvlaktes van Nyika zijn rijk aan wilde bloemen en in het regenseizoen staan er wel meer dan 200 soorten orchideeën in bloei.

Wandelen is een genot in het Nyika Plateau National Park vanwege het uitzicht en de grote verscheidenheid aan wilde bloemen. In oktober zijn er grote hoeveelheden gele Helichrysums of eeuwige bloemen, fijne roze en blauwe Gladioli, Pelagoniums, kleine Hibiscus en orchideeën zoals de spectaculaire blauwe disa die onder rotsen groeit. In november komen de proteas en reuze lobelia’s in bloei. Er zijn kleine bos perken met grote bomen, wortelbomen, geelhout, ebbenhout, rode barked Hagenia bomen en vele anderen, waarvan sommige met Lianas zijn gedrapeerd. Regelmatig worden er blauwe apen gehoord in de bossen.

Om de Chisanga Falls te bezoeken moet u een korte wandeling naar beneden maken door de Brachystegia bossen. De grootte van de watervallen varieert per seizoen, maar er is altijd een goede stroom water, ongeacht het seizoen.

Nyika National Park in Malawi
Nyika National Park in Malawi
Landschap Nyika, Malawi
Landschap Nyika, Malawi
Nyika Plateau National Park, Zambia
Nyika Plateau National Park, Zambia
Zebra in Nyika Plateau National Park
Zebra in Nyika Plateau National Park