In 1977 is het Vwaza Marsh Wildlife Reserve in noord Malawi opgericht, een gebied van ongeveer 960 km² groot. Het reservaat ligt langs de grens van Malawi en Zambia ten westen van Rumphi en ten zuiden van het Nyika National Park. Vwaza Marsh Wildlife Reserve heeft een open grens met de Zambiaanse nationale parken van de Luangwa Valley.

Moerasgebieden

Vwaza Marsh Wildlife Reserve is een ondergewaardeerd wildreservaat en is zonder twijfel het best bewaarde geheim van het Malawi. Toegankelijk en betaalbaar voor iedereen die interesse heeft in de natuur. Het reservaat is rijk aan moerasachtig gebied en is vernoemd naar een vrij ontoegankelijk moerasgebied in het noordoosten van het reservaat.

Het meest bezochte deel van het park bevind zich in het zuidoostelijk deel van het park, het Kazuni meer. Het meer krijgt zijn water uit de Rukuru rivier. Lake Kazuni staat bekend om zijn grote nijlpaarden populatie. In vergelijking met Nyika Plateau National Park is Vwaza Marsh Wildlife Reserve een laaggelegen, warm en vochtig deel van Malawi. Vooral tijdens de natte zomermaanden, zijn hier veel muggen en tsetse vliegen.

Flora en fauna

De Vwaza Marsh wordt gedomineerd door vlak terrein op een hoogte van ongeveer 1.000-1.200 meter. Er is een gemengde begroeiing Brachystegia en mopanebossen. Grote zoogdierenpopulaties hebben geleden onder het vele stropen en zijn tot op zekere hoogte seizoensgebonden. Toch blijft het reserve redelijk goed gevuld omdat dieren vrij kunnen bewegen tussen het reserve en Zambia’s aangrenzende Luangwa ecosysteem.

In het reservaat leven verschillende antilopen, waaronder; de roan, greater kudu, Lichtenstein’s hartebeest, eland, puku en impala. Er zijn nog leeuwen en luipaarden, echter in kleine aantallen en hun waarnemingen zijn zeldzaam. Een paar recente waarnemingen van de African wild dog geeft aan dat het gebied zich aan het herstellen is.

Het reserve heeft een prachtige mix van vegetatie: zowel bos, grasland, dun bos als moeras. Het is deze afwisselende habitat die een prachtig scala aan vogels trekt. Er zijn bijna 300 soorten vogels waargenomen, waaronder de stork, heron en de white-faced tree duck.

In het Vwaza Marsh Wildlife Reserve onderneemt u onder andere de volgende activiteiten:

  • Bird watching
  • Dag en nacht game drives
  • Wandel safari’s