Damaraland is een van de mooiste natuurgebieden van Namibië. In het noordwesten van Namibië ligt dit enorme, ongetemde, ruige en mooie gebied dat voor vele reizigers een avontuurlijkere uitdaging biedt. Prehistorische waterwegen met open vlaktes, graslanden, massief granieten koppies en diepe kloven komt u hier allemaal tegen. Meer naar het westen, verandert het landschap drastisch naar eindeloze zandvlaktes. U rijdt over niets meer dan paden en rotsen over uitgestrekte vlaktes, langs bergen en rotsen en door oude rivierbeddingen. Kortom, een onvergetelijke ervaring.

Flora en fauna

Deze regio is geen officieel wildlife gebied en wordt daarom ook vaak onderschat voor het spotten van dieren. Damaraland is geen makkelijke leefomgeving voor veel dieren. Ondanks de woestijnachtige omstandigheden hebben een aantal dieren zich hieraan aangepast. Zo komen er onder andere woestijn olifanten voor, net als de zwarte neushoorn, leeuwen, giraffen, struisvogels en gemsbokken. Deze dieren hebben hun levensstijl zo aangepast dat ze de hardheid van de zon en het weinige water kunnen overleven.

Zo legt de woestijn olifant op sommige dagen wel meer dan 70 kilometer af op zoek naar water en voedsel, onvoorstelbaar! Daarnaast leven er verschillende soorten reptielen, zoals de kameleon, slang en insecten.

Hoogtepunten

Damaraland ligt ten hoogte van de beroemde Skeleton Coast. Het landschap komt overeen met de rest van Damaraland, maar het klimaat is er totaal anders. Hier hangt een dichte mist en blaast een koude zeewind. Het gebied wordt gekenmerkt door een aantal aangespoelde scheepswrakken.

Een ander hoogtepunt is de Brandberg, de hoogste berg van Namibië bedekt met beroemde muurschilderingen. Twyfelfontein, een fantastische rotspunt met duizenden oude gravures.

Een bezoek aan het Petrified Forest, dat miljoenen jaar oud is, mag u ook zeker niet missen. In een oude rivierbedding liggen eeuwenoude bomen.

Daarnaast is Vingerklip een highlight die u ook niet kan missen op een tocht door dit prachtige landschap. Een torenhoge ‘vinger’ van kalksteen die 35 meter boven de grond uitsteekt.

Originele bewoners van Damaraland

De Damara’s zijn een etnische groep die 8.5% van de hele Namibische bevolking beslaat. Ze spreken de Khoekhoe taal. Er zijn geen bekende connecties tot andere stammen in Afrika behalve die met de Himba’s. De Damara’s leefden als jager-verzamelaars voor het jaar 18700. Hierna zijn ze ok actief koeien een schapen gaan houden. Ondertussen verbouwen ze ook pompoen, mais en tabak.

De Damara’s geloven dat er geen individueel bezit van land bestaat en dat God het land aan iedereen heeft gegeven. Hierdoor hebben zij zelf nooit goede grasgebieden omheind of geclaimd. Toen de Nama en Hereo kwamen werden de Damara’s ook min of meer verdreven van deze gebieden omdat de Nama en Hereo wel gebieden toe-eigenden.

De Damara’s zijn verdeeld in verschillende clans die worden geleid door een chief en een koning. Prins ǀHaihāb, Chief Xamseb en ǁGuruseb waren de rijkste en machtigste Chiefs. Deze rijkdom wordt gemeten in hoeveel koeien en schapen de Chiefs hadden. Sommige Chiefs hebben wel meer dan 8.000 koeien!

In de clans is er een ritueel voor de mannen. Dit is een jacht ritueel waarna de jongens mannen zijn. Het ritueel wordt later nog eens herhaald waarna de mannen stamoudsten worden. Vrouwen blijven vooral thuis en doen dingen als koken, schoonmaken, en tuinieren. Daarnaast is een van hun belangrijkste taken het melken van de koeien.

Damaraland Camp Namibië
Damaraland Camp Namibië
Palmwag concessie in Damaraland Namibië
Palmwag concessie in Damaraland Namibië
Damaraland Namibië kameleon
Damaraland Namibië kameleon
Eindeloze wegen in Damaraland Namibië
Eindeloze wegen in Damaraland Namibië