Eén van de hoogtepunten van een maatwerk safari reis in Namibië is een bezoek aan Etosha National Park in het noorden van het land. De uitgestrekte vlaktes en het netwerk van permanente waterholes zorgen voor een grote diversiteit aan wilde dieren en vogels in het park. Er zijn diverse accommodaties om tijdens uw safari op maat een onvergetelijke ervaring op te doen.

Etosha National Park, één van de bekendste parken van Namibië en beslaat ruim 22.000 hectare. Dit nationale park is gelegen rond de Etosha Salt Pan. Deze zoutvlakte bestrijkt ongeveer een kwart van het nationale park en is daarmee de grootste zoutvlakte in Afrika. Oorspronkelijk was dit een diep meer, maar door een veranderd klimaat stromen de rivieren rechtstreeks naar de Atlantische Oceaan, waardoor het meer droog kwam te liggen en de zoutvlakte ontstond. 

Etosha Pan

In het hart van het park ligt de Etosha Pan – een ondiepe zee die een oppervlakte van 5.000 km² beslaat, bijna een kwart van het mooie Etosha National Park. De grootste zoutpan in Afrika is zelfs vanuit de ruimte zichtbaar. De pan was oorspronkelijk een meer, maar na verloop van tijd veranderde de rivieren die de pan met water voedde van koers. Hierdoor kwam de Pan droog te liggen. Na hevige regenval kan de pan zich vullen met water tot een diepte van maximaal 1 meter. Echter als het water is verdampt ligt de pan er droog en glinsterend bij.

Het gebied werd oorspronkelijk bewoond door de Heli / Om- mensen. Deze mensen leefden als jagers-verzamelaars en leefden in goede harmonie met de grote kuddes wilde dieren in het gebied. Pas in 1851 hoorden de Europeanen (de ontdekkingsreizigers Charles Andersson en Francis Galton) van de enorme Pan toen zij Omutjamatunda, het tegenwoordige Namutoni, bereikte. De twee onderzoekers doen dan voor het eerst verslag van de pan.

Aangenomen wordt dat deze natuurlijke pan rijk aan mineralen zo’n 100 miljoen jaren geleden is ontstaan. Ongeveer 16.000 jaar geleden, stroomde de Kunene rivier vanuit Angola helemaal door tot aan Etosha. En zo kon een groot, diep meer worden gevormd. Door het verschuiven van tektonische platen werd de richting van de rivier veranderd. In plaats van naar Etosha te stromen, stroomde de rivier naar de Atlantisch oceaan. Het meer droogde langzaam op en er bleef een verlaten zoutpan achter. De grond met zout en andere mineralen heeft een aantrekkingskracht op wilde dieren. Zij likken aan de klei om zo de nodige voedingsstoffen binnen te krijgen. In het natte seizoen, veranderen delen van de pan in kleine meertjes van ongeveer 10 cm diep. Duizenden migrerende flamingo’s trekken hier dan naar toe.

Etosha Pan in het kort:

 • De Pan beslaat ongeveer 4800 vierkante kilometer bij een hoogte van ongeveer 1.030 meter
 • Het beslaat ongeveer 25% van het park
 • De pan is zo groot dat het gezien kan worden gezien vanuit de ruimte
 • Er is zeer weinig vegetatie in de pan, slechts enkele zachte grassen groeien hier
 • Het is de enige broedplaats voor flamingo’s in Namibië waar de dieren zo massaal naar toe trekken. Op sommige momenten zijn er ongeveer 1 miljoen flamingo’s in de pan.

Waterholes in het park

Etosha National Park is uniek door de aanwezigheid van talrijke permanente waterholes. Deze zijn óf ontstaan door natuurlijke bronnen en fonteinen óf zijn aangelegd door de mens. Daarnaast hebben sommige lodges hun eigen waterhole zodat u ook in de nacht vele dieren kunt zien. Al deze waterholes bieden de beste mogelijkheden om zowel vele ‘grote’ als kleine dieren te spotten, zeker gedurende de droge winter maanden als veel dieren hier naartoe trekken om water te drinken.

Elke waterhole is uniek en trekt zo zijn eigen dieren naar zich toe. Zo is bijvoorbeeld de waterhole bij Restcamp Okaukuejo dé plek om de zwarte neushoorn te zien, die hier nagenoeg elke nacht naartoe komt. Daarnaast weten ook grote groepen olifanten deze plek te vinden.

Een tip die we u meegeven: vindt een goede plek bij één van de vele waterholes, zet de motor uit en wacht tot er iets gebeurd en u zult beloont worden met prachtige resultaten.

Flora en fauna

De zoutvlakte en de waterholes trekken een grote verscheidenheid van dieren aan, zo’n 114 verschillende soorten. Zo vind u er grote kuddes olifanten, zebra’s, gnoes en springbokken. Daarnaast heeft u de kans om leeuwen, cheetah’s en als u gelukt heeft een luipaard te spotten. Dit allemaal op uitgestrekte dorre vlaktes met de zon aan de horizon.

Echter, een van de hoofdredenen om Etosha National Park te bezoeken is de gezonde populatie zwarte neushoorns. Dit dier is met uitsterven bedreigd, maar doet het hier goed. De vele waterholes trekken veel neushoorns en worden bestempeld als een van de beste plekken ter wereld om deze bijzondere dieren te zien.

Naast de vele zoogdieren en reptielen, is Etosha National Park de perfecte plek om vogels te spotten. Van grote roofvogels tot de meeste kleine en felgekleurde vogeltjes, je vindt het hier! Ga op ontdekking en verbreedt uw horizon.

Klimaat

Namibië heeft twee belangrijke seizoen:

 • de winter (mei tot oktober) is het droge seizoen
 • de zomer (november tot april) is het regenseizoen

De winter, het droge seizoen, is perfect voor dieren spotten. Door de droogte trekken de dieren naar de waterholes, waardoor u grote kans heeft om hier vele soorten voorbij te zien komen. Het droge, dorre landschap levert unieke beelden op die alleen hier te vinden zijn.

Tijdens de winter is de Etosha Pan kurkdroog. Deze eindeloze witte vlakte is een onwaarschijnlijke plek voor een wildreservaat. Het park is een woestenij van witte stof die afkomstig is uit de klei in de pan. Struiken langs de weg, voertuigen en bezoekers die het park verlaten hebben meestal een stoffige aura om hen heen! Dit is ook de tijd waarin de meeste bezoekers naar het park komen. Het klimaat is mild en de wilde dieren concentreren zich rond de  waterholes. Vele springbokken en zebra’s trekken rond.

Door de regen in de zomer verandert Etosha National Park in een groen paradijs met water in overvloed. Hierdoor zijn er ontelbaar veel verschillende soorten vogels te spotten en worden water vogels aangetrokken.

De zomer in het park is totaal anders. Met de zware regens veranderd het droge, stoffige Etosha National Park in een groene oase. In deze tijd van het jaar barst het in het park van pasgeboren dieren en vogels. Veel Europese trekvogels komen naar het zuiden om te genieten van de verse vegetatie. Rijden tijdens het regenseizoen kan een stuk lastiger zijn. Ook zult u meer moeten rijden om de wilde dieren te zien. Ze houden zich minder op bij de waterhole omdat overal aan voedsel te komen is.

Accommodaties

Etosha National Park heeft vijf zogenaamde Restcamps:

 • Namutoni
 • Halali
 • Okaukuejo
 • Dolomite
 • Onkoshi

Alle Restcamps worden beheerd door de Namibia Wildlife Resorts (NWR) in Windhoek. Het park is het best te verkennen met eigen auto. In feite heeft u het meeste succes als u geduld heeft bij de waterholes nabij de Restcamps. De Restcamps hebben alle ook een eigen waterhole met verlichting waar u tot diep in de nacht naar de dieren kunt kijken. De waterholes zijn 24 uur per dag toegankelijk. Vooral in het droge seizoen heeft u gegarandeerd succes op meerdere van de 114 soorten dieren die in het park leven.

Toegangspoorten

Er zijn vier publieke toegangen tot het park:

 • de Von Lindequist Gate in het oosten
 • de Andersson Gate in het Zuiden.
 • de Nehale lya Mpingana Gate (King Nehale Gate) in het noordoosten
 • de Galton Gate in het westen

Entreegelden voor het park moeten overigens ter plaatse worden betaald. Dit staat los van de accommodatie.

Omgeving van het park

De wijde omgeving rondom Etosha is ook grotendeels gericht op safari. Grenzend aan de oostelijke, zuidelijke en westelijke kant liggen diverse privé wildparken waar eveneens de Big5 – of een selectie ervan – leeft. In deze wildparken zijn meestal luxe lodges te vinden vanwaar georganiseerde safari’s plaatsvinden, deels in het eigen wildreservaat, deels op grondgebied van Etosha. Enkele reserves hebben opvangprojecten voor dieren, zoals leeuwen opvang bij Kavita Lion Lodge nabij Kamanjab.

Rondom de toegangswegen naar Etosha zijn lodges te vinden die gericht zijn op bezoekers van Etosha en meestal eenvoudige accommodatie bieden. U kunt deze lodges vinden onder plaatsnamen als Kamanjab, Outjo en de twee toegangspoorten de Andersson Gate en de Von Lindequist Gate.

Etosha Salt Pan Namibië
Etosha Salt Pan Namibië
Waterhole Halali Etosha National Park Namibië
Waterhole Halali Etosha National Park Namibië