Het indrukwekkende landschap van de Fish River Canyon regio is één van de hoogtepunten van Namibië die u kunt bezoeken tijdens een maatwerk safari reis. Ook tijdens een safari op maat vanuit Zuid-Afrika is de Fish River Canyon regio prima bereikbaar.

De Fish River Canyon regio ligt in het uiterste zuiden van Namibië en strekt zich uit van de Zuid-Afrikaanse grens tot aan het stadje Aus in het zuid-westen en verder naar Keetmanshoop in het zuid-oosten van Namibië. Het gebied wordt gedomineerd door de Fish River Canyon, die met zijn 161 km lengte en tot 27 km breedte en een diepte tot 550 meter de tweede grootste ravijn in de wereld is na de Grand Canyon in de Verenigde Staten.

Fish River Canyon

De Fish River Canyon is de op één na grootste ravijn ter wereld na de Grand Canyon in de Verenigde Staten. De Fish River Canyon maakt deel uit van de door de staat gerunde Ai-Ais Richtersveld Transfrontier Park. De toegang tot dit park ligt op 10 kilometer van het bekende uitkijkpunt: Hell`s Bend bij Hobas Restcamp.

Bezoekers die een hike gaan maken in de canyon moeten zich bij Hobas Restcamp melden. Let op: De Canyon hike is in de zomer maanden gesloten in verband met de hitte. De Fish River Hiking Trail kan men in de maanden april tot en met september binnen 4 tot 5 dagen lopen, afhankelijk van uw fysieke gesteldheid. De Fish River Canyon is 85 kilometer lang en een afdaling in de Canyon is alleen toegestaan voor wandelaars die een parcours gaan lopen. Voor dag-bezoekers is het niet toegestaan om in de Canyon af te dalen.

De Fish River is 800 km lang en daarmee de langste rivier van Namibië. De rivier ontspringt in het oostelijke deel van de Naukluft Mountains. Na ongeveer 200 km stroomt de rivier naar de Hardapdam, het grootste stuwmeer van het land met een omtrek van 30 km en een oppervlakte van 28 km². De Fish River is doorgaans een droge rivier bedding die alleen tijdens het regenseizoen verandert in een kolkende stroom. Tijdens het droge seizoen is er sporadisch water te vinden voor de vele dieren.

De Fish River Canyon begint bij Seeheim, aan de benedenloop van de rivier. De Canyon is 161 km lang en 27 km breed en tot 550 meter diep. De Fish River Canyon eindigt bij Ai-Ais en de rivier stroomt vervolgens in de Oranje Rivier richting Zuid-Afrika.

Geschiedenis

De geschiedenis van het oudste gevonden gesteenten in Namibië (gneis) in de Fish River begon meer dan een miljard jaar geleden. Het machte gebergte is geërodeerd tot een uitgestrekte vlakte die ongeveer 650 miljoen jaar geleden werd overspoeld door de zee. Ongeveer 350 miljoen jaar geleden is de biologische vorming van de Fish River Canyon begonnen. Het vormde de brede oude vallei van de Fish River. De randen van deze oude vallei vormen vandaag de dag nog de bovenste rand van de canyon. Na de vorming van de vallei structuur 300 miljoen jaar geleden was de rivierbedding nog 300 meter hoger dan nu het geval is. Met de zogenaamde Gondwana-Glaciation gletsjers werd de vallei verder verdiept. Het is onvoorstelbaar dat er ooit ijsvorming in de canyon is geweest.

Met de scheiding van het continent Gondwana ongeveer 120 miljoen jaar geleden en het ontstaan van het Afrikaanse continent is de verandering van de Fish River doorgegaan waardoor het nog dieper erodeerde in de rotsen. Het diepste punt van de canyon ligt op 549 meter diepte.

Fish River Canyon – in het kort

  • 54 mijl (86 km) Fish River Canyon hike
  • Prachtig uitzicht op de canyon
  • Prachtige fotografische mogelijkheden
  • Therapeutische warmwaterbronnen
  • Unieke woestijn omgeving

Klimaat

Tijdens de winternachten kan het zeer koud zijn en in de zomer overdag erg heet. Daarnaast is het gebied één van de droogste gebieden van het land. De gemiddelde jaarlijkse neerslag ligt tussen 50 en 150 millimeter.

Flora en fauna

Er zijn de twee vegetatie zones; de vruchtbare zone en de Nama Karoo die tot de semi woestijn behoort. Een deel van de regio strekt zich uit in de Namib woestijn. Vele planten in deze omgeving hebben zich hieraan aangepast. De bekendste zijn de pittoreske kokerbomen, de Euphorbia en aloë. Veel dieren zijn er ook in geslaagd zich aan te passen aan deze erbarmelijke omstandigheden, zoals giraffen, zebra berg, oryx, kudu, springbok, struisvogel, luipaard en de fascinerende wilde paarden van de Namib.

Hoogtepunten

Onderstaand treft u een overzicht van de activiteiten, hoogtepunten en bezienswaardigheden van de Fish River regio, In het centrale gedeelte van de regio domineert de Fish River Canyon (zie bovenstaand) het landschap. Daarnaast zijn er wilde paarden, een geheimzinnig Kokerboomwoud en het Gondwana Canyon Park.

Gondwana Canyon Park

Gondwana Canyon Park is een private game reserve in het zuiden van Namibië dat in 1996 werd. Het landschap wordt gedomineerd door plateaus met fascinerend uitzicht over de schaars begroeide vlaktes met hier en daar een granieten heuvel.

De oppervlakte van het park werd oorspronkelijk gebruikt voor extensieve schapenhouderij wat resulteerde in overbegrazing – een veelvoorkomend probleem in het dorre zuiden van Namibië. Overbegrazing van het land en een jaarlijkse gemiddelde neerslag van 100 millimeter leidde tot de vernietiging van de flora. In 1996 kocht een groep gemotiveerde Namibians de eerste boerderijen en maakte deze tot beschermd natuurgebied. Een team van rangers werd opgeleid voor het ontwikkelen en behoud van het park, met de schapenhouderij werd gestopt en het lokale wild werd opnieuw ingevoerd. Hekken binnen het reservaat werden afgebroken zodat de wilde dieren zich over het hele gebied konden verspreiden. Verder werden nieuwe waterholes gemaakt voor de wilde dieren.

Tegenwoordig beslaat het Gondwana Canyon Park een oppervlakte van meer dan 125.000 hectare. Bezoekers kunnen genieten van giraffen, berg zebra, oryx antilopen, kudu, springbok, struisvogels, sommige roofdieren zoals luipaarden en vele andere lokale soorten die zich allemaal hebben aangepast aan het harde klimaat. Bezoekers kunnen overnachten in een van de vier lodges van de Gondwana Collection of op de camping. Van de inkomsten uit de lodges en het park wordt een bepaald bedrag direct weer in het behoud van het Gondwana Canyon Park geïnvesteerd.

Kokerbomenwoud en Mesosaurus Fossielen

Reizigers die naar het zuiden van Namibië trekken kunnen een boeiende plek bezoeken in de buurt van de stad Keetmanshoop. Hier bevindt zich een groot Kokerboomwoud met duizenden quiver bomen. Het woud ligt naast een stuk land met pittoreske dolerite rock formaties en hier zijn veel Mesosaurus fossielen te vinden.

De wilde paarden van Garub

Deze paarden hebben met succes hun rol als werkend en/of fokpaard omzeild. Ze zijn (min of meer) onafhankelijk van de mens en ze boeien ons met hun aangepaste levensstijl in een zeer onherbergzaam gebied. De paarden werden geïntroduceerd door Europese immigranten tijdens de kolonisatie van zuidelijk Afrika.

Het sociale gedrag van de paarden is aangepast aan de externe omstandigheden. Een of twee hengsten samen met ongeveer 20 merries en veulens vormen een kudde. Het alfa mannetje beslist wanneer de kudde op zoek gaat naar voedsel of water. Regelmatig heerst er een ander alfa mannetje over de kudde. Een reden is de afwezigheid van roofdieren. Wanneer een veulen wordt bedreigd bijvoorbeeld door een jakhals zal de moeder het veulen beschermen; de hengst helpt alleen bij het afschermen van de hele kudde. Hoewel hiërarchie gevechten tussen hengsten bestaan leiden ze zelden tot ernstige verwondingen. Hengsten hoeven niet te vechten voor een partner, de dames kiezen hun partners zelf.

Fish River Canyon, Namibie
Fish River Canyon, Namibie
Wandelen in de Fish River Canyon
Wandelen in de Fish River Canyon
Fish River Lodge chalet
Fish River Lodge chalet
Panorama Fish River Canyon Namibië
Panorama Fish River Canyon Namibië