Een safari naar het onherbergzame Kaokoveld is een absoluut hoogtepunt van reis door Namibië. U kunt zelf rijden of samen met een gids of invliegen naar één van de vele mooie lodges in het gebied. Tijdens uw safari kunt u kennismaken met de bijzondere cultuur van de Himba’s, de oorspronkelijke bewoners van Kaokoveld.

Himba’s

Het Kaokoveld onderdeel van de Kunene regio in het uiterste noord-westen van Namibië. Het Kaokoveld wordt begrensd door de Kunene rivier (met de Epupa Falls) in het noorden en de Atlantische Oceaan in het westen. In het oosten is de Centrale Regio Noord en in het zuiden vindt u Damaraland. Grote delen van het schilderachtige Kaokoveld zijn erg afgelegen. In het landschap bevinden zich bergketens en droge rivierbeddingen. Het is de thuisbasis van de Ovahimba, de laatste echte nomaden van Namibië. De Ovahimba trekken door het gebied op zoek naar water en goede weiden. 

Beste reistijd Kaokoveld

De zomers kunnen in het Kaokoveld erg heet zijn. Er kunnen temperaturen tot 40°C bereikt worden. De gemiddelde jaarlijkse neerslag varieert van west (vrijwel geen neerslag) naar oost (tot 400 mm).

Wanneer u het Kaokoveld en Epupa Falls wilt bereizen kan dat niet zonder een 4×4.

Flora en fauna

De planten en dieren hebben zich perfect aangepast aan de omstandigheden van het Kaokoveld. Hoogtepunten zijn de woestijn olifanten en woestijn leeuwen. Zij worden vooral langs de droge rivierbeddingen waargenomen. Ook rusten ze vaak in de omgeving van Baobab bomen. Langs de Kunene rivier groeit en leeft een gevarieerde flora en fauna. Dit is te danken aan de overvloed van water in de rivier. 

Epupa Falls

De Epupa Falls is een 40 meter hoge waterval in de Kunene rivier in de grensrivier tussen Namibië en Angola. Hier valt de Kunene rivier, in een 40 meter diepe kloof in de buurt van het nabijgelegen dorp Epupa. In de Herero taal betekent Epupa “vallend water”. De Kunene River is een van de vijf eeuwig stromende rivieren van Namibië. Het waterpeil in de rivier is afhankelijk van de jaarlijkse regenval. Hierdoor is de schoonheid van de Epupa Falls sterk seizoensgebonden. De beste maanden om de watervallen te zien zijn april en mei.

Aangezien de Kunene regio erg droog is is hier bijna geen malaria. Veel gevaarlijker zijn de krokodillen in de Kunene rivier, dus zwemmen in de rivier is niet aan te raden!

De Epupa Falls zijn te bereiken via Opuwo op de C43. Het is raadzaam om benzine te tanken, water- en voedselvoorziening in te slaan in Opuwo voordat u vertrek naar Epupa. De inkoop mogelijkheden daar namelijk beperkt zijn. Het gebied is ook interessant voor 4×4 liefhebbers: de “weg” langs de rivier die Epupa en Swartbooisdrift verbindt is berucht onder ervaren off-road chauffeurs. Voor het afleggen van deze 90 km moet men ten minste een hele dagen rijden. U moet er rekening mee houden dat u regelmatig onderhoud aan de weg moet plegen om uw einddoel te bereiken.

Ovahimba Living Museum

Het Ovahimba Living Museum is een plek waar u interactief de traditionele cultuur van de Ovahimba kunt ervaren. Het museum is strategisch gelegen tussen de Ovahimba hoofdstad Opuwo en de paradijselijke Epupa Falls. Het museum bestaat uit een grote traditionele hoeve waarin de Ovahimba bewoners de geïnteresseerde gasten vertellen over hun dagelijkse routines. Daarnaast kunnen gasten meedoen met activiteiten. 

Belangrijke elementen van de oorspronkelijke Himba traditie zijn:

  • het produceren van voedsel
  • vakmanschap (smeden, aardewerk, houtsnijwerk, leerlooierij)
  • het bouwen en onderhouden van de lemen hutten en natuurlijk zang en dans

Gasten krijgen uitleg op de hoeve over het belang van het Heilig Vuur (een onderdeel van de religieuze aspecten) en het belang van vee binnen de Ovahimba cultuur. U bent van harte welkom om actief deel te nemen aan alle activiteiten. Zelfs “Ovahimba-Bodypainting” of een echte traditionele Ovahimba bruiloft kan men u laten zien. Otjihimba is de gesproken taal van de Ovahimba, een dialect van het wijdverbreide Otjiherero taal. Uw gids zal alles voor u in het Engels vertalen. Wanneer u tevreden bent over de kwaliteit van het museum en het inzicht dat u in de tradities van de Ovahimba heeft gekregen wordt u gevraagd om een klein souvenir te kopen in de craftshop.

Ruacana Falls

De Ruacana Falls hebben hun oorsprong, net zoals de Epupa Falls in de Kunene rivier, de grensrivier tussen Namibië en Angola. Dicht bij het dorp Ruacana maakt de Kunene rivier een scherpe bocht naar het westen tot de grens tussen Namibië en Angola om uiteindelijk uit te mondde in de Atlantische Oceaan bij de Skeleton Coast. Bij Ruacana keldert de Kunene rivier in een 120 meter diepe en 700 meter brede kloof en vormt zo de indrukwekkende Ruacana Falls.

Bij de waterval zijn twee hydro centrales gebouwd, de grootste van de twee reeds in 1970 door Zuid-Afrika, en zo is de Kunene rivier afgedamd. Hoewel de Kunene één van Namibië’s vijf eeuwigdurende rivieren is, is de waterstand afhankelijk van de fluctuerende jaarlijkse regenval in de Angolese Hooglanden.

De volledige kracht van de waterval kan het beste worden ervaren tijdens hoog water. Echter als gevolg van de Calueque Dam in Angola, 40 kilometer stroomopwaarts, wordt de waterstand normaal gesproken zeer laag gehouden. Toch hebben de Falls niets van hun fascinatie verloren en zijn nog steeds een toeristisch hoogtepunt. Het water bereikt in april / mei een hoogste stand mede door de regenval in Angola. Aan de benedenloop van de rivier worden activiteiten als raften en kanotochten aangeboden, maar als gevolg van de grote hoeveelheid krokodillen in de rivier is zwemmen niet aan te raden!

Skeleton Coast National Park

‘s Werelds grootste schepen begraafplaats, de zogenaamde Skeleton Coast, is een 40 km breed en 500 km lange kuststrook in Namibië. Een vijandige en fascinerende omgeving. Hier botst de koude en onvoorspelbare Benguela Stroom van de Atlantische Oceaan op de duinen en woestijnlandschap van het noordwesten van Namibië.

De naam Skeleton Coast is hoogstwaarschijnlijk afgeleid van de enorme aantallen gestrande walvissen die hun leven hier verloren en waarvan de skeletten all over the place te zien zijn. De Ovahimba die zich vestigen in het uiterste noord-oostelijke delen van Namibië gebruiken de walvis beenderen voor het bouwen van hun hutten.

Tal van schepen zijn gestrand in de Skeleton Coast, door de dikke mist, de ruwe zee, onvoorspelbare stromingen en stormachtige wind. De matrozen, die het land uiteindelijk konden bereiken hadden geen kans om te overleven in deze onherbergzame kust strook en stierven van de dorst.

Ondanks de vijandige karakter van de Skeleton Coast, zijn er toch een aantal wilde dieren te spotten, zoals bijvoorbeeld woestijn olifanten, neushoorns, woestijn leeuwen, bruine hyena’s, jakhalzen, giraffen, zeehonden, oryx, kudu’s en zebra’s. Ook sommige planten hebben zich aangepast en kunnen leven van de dagelijkse mist die de Atlantische Oceaan achter laat op de planten: Er zijn welwitschias, Nara meloenen, diverse lithops vetplanten (vaak “levende stenen” genoemd), korstmossen en potlood bush (inkt bush).

The Skeleton Coast Park is verdeeld in twee delen:

Het zuidelijke deel, dat zich uitstrekt van de Ugab rivier tot Torra Bay, is vrij toegankelijk. Maar vanaf de toegangspoort bij Ugabmund en Springbokwater is een vergunning nodig, die kunnen worden gekocht in Windhoek, Swakopmund of rechtstreeks bij de gate.

Het noordelijke deel van Torra Bay tot aan de Kunene aan de grens met Angola is niet toegankelijk. Dit gebied kan alleen worden bereikt met een touroperator die toegang heeft tot het gebied. Dit is het meest aantrekkelijke deel van het park.

Ten zuiden van de Skeleton Coast Park ligt de National West Coast Tourist recreatiegebied. Hoewel het deel uitmaakt van de Skeleton Coast Park is een stuk van ongeveer 180 km lengte vanaf de monding van de Ugab rivier naar Swakopmund en Walvisbaai voor recreatie bestemd. In 2010 werd dit gebied geïntegreerd in het nieuwe Dorob National Park. Dit gebied is vrij toegankelijk. Door de overvloed aan vis in deze kuststrook is het een paradijs voor vissers.

Cape Cross

Niet alleen de vissers genieten van de vis, het is ook het hoofdvoedsel voor de Kaapse pelsrob die zich in groten getale langs de oostkust ophoudt. Hier vormen ze grote kolonies. Een van de grootste kolonies, die bij Cape Cross, kan men bezoeken, een onvergetelijke ervaring.

Opuwo

Opuwo, de hoofdstad van de Kunene regio, is gelegen in het noordwesten van Namibië. Er wonen ongeveer 5.000 mensen. In Opuwo komen oude tradities en de moderne tijd samen. Opuwo is het centrum van de Himba cultuur. De Himba zijn onafhankelijke mensen en zijn de laatste nomaden van Namibië. De Himba zijn de voorouders van de moderne Herero en kwamen naar het noorden van Namibië in de 15e / 16e eeuw vanuit Angola.

De stad Opuwo is de enige grotere stad in de Kunene regio en is een ideale tussenstop als u naar het noorden reist, naar de Epupa  Falls in de Kunene rivier. De enige luchthaven van de regio is hier ook te vinden.

Sesfontein

Sesfontein ligt op ongeveer 130 km ten zuiden van Opuwo en is een stad in de Kunene regio. De naam betekent ‘zes fonteinen’. De stad ligt in het overgangsgebied van Damaraland en Kaokoveld. De voormalige Duitse Zuid-West-Afrikaanse regering bouwde Fort Sesfontein in 1896. Het diende als controle post om stroperij, smokkel van wapens tegen te gaan en de verspreiding van pest onder het vee. Van de ruïnes van het Fort werd een lodge gebouwd. Toeristische hoogtepunten van het gebied zijn: – de Ongongo fontein; – excursies naar de woestijn olifanten en – een bezoeken aan de nomadische Himba stammen.

Himbas in Kaokoveld, Namibie
Himbas in Kaokoveld, Namibie
Zonsondergang boven Kaokoland in Namibië
Zonsondergang boven Kaokoland in Namibië
Kameleon in Kaokoland in Namibië
Kameleon in Kaokoland in Namibië
Selfdrive in Kaokoland in Namibië is als een expeditie
Selfdrive in Kaokoland in Namibië is als een expeditie