Een safari in Namibië en Botswana voert u doorgaans door de Kavango regio. Vanuit Etosha National Park rijdt u tijdens een safari via de Kavango regio naar de Caprivi Strip. Vanaf daar reist u door naar de Okavango Delta in Botswana of de Zambezi regio in Namibië.

De Kavango regio dankt zijn naam aan de Okavango rivier die er doorheen loopt. Dit verraadt al dat deze regio in het noord-oosten van Namibië ligt. Het leven in Kavango wordt sterk beïnvloed door de Okavango rivier. Deze rivier stroomt van de Angolese hooglanden naar de Okavango Delta in Botswana. Veel mensen wonen aan de oevers van de Okavango. Hier bevindt zich ook de plaats Rundu. Dit is de tweede grootste stad van Namibië met meer dan 60.000 inwoners. Rundu ligt in oost Kavango. Sinds 2013 is de regio gesplitst in Oost-Kavango en West-Kavango en zijn er dus twee nieuwe bestuursregio’s.

De Kavango regio wordt vaak gebruikt als een tussenstop tussen het binnenland en de Caprivi strip. De regio wordt dus door behoorlijk veel toeristen bezocht.

Klimaat

Vergeleken met de rest van Namibië, regent het veel in deze regio. Per jaar valt er gemiddeld 500 tot 600 mm regen. Door het zand van het Kalahari desert, ten zuiden van Kavango regio sijpelt het regenwater zeer snel weg. Hierdoor is er nauwelijks oppervlaktewater in de regio. In de zomermaanden kan het erg warm worden in Kavango regio.

Flora en fauna

Dankzij de vruchtbare grond van de Okavango rivier is er een rijke flora en fauna in dit gebied. Langs de grote uiterwaarden van de Okavango bevinden zich indrukwekkende bossen en losstaande Baobab bomen. De diersoorten die in dit gebied leven zijn onder andere olifanten, buffels, zebra’s, giraffen, antilopen, krokodillen, en nijlpaarden.

Hoogtepunten

De twee indrukwekkendste nationale parken in deze regio zijn Mahango National Park en Buffalo Park. Verder is Rundu ook echt het bezoeken waard. Het is de hoofdstad van de regio en is perfect om nog de nodige boodschappen in te slaan voor dat de reis zich voortzet. Iets ten westen van Rundu kunt u ook het Mbunza Living Museum bezoeken. Hier leert u over de cultuur van de lokale bevolking van Kavango.

Mahango National Park

Mahango National Park (of officieel ‘Mahango Core Area’) ligt aan de westkant van de Okavango rivier vlak bij Popa Falls. Het is een relatief klein park met een oppervlakte van 245 vierkante kilometer. Het park staat bekend om de grote Baobab bomen die er te vinden zijn en de grote kuddes olifanten die er leven. Andere bijzonderheden in dit park zijn de grote krokodillen, de zeldzame roan en sable antilope, en de reedbuck, bushbuck, waterbuck en tssessebe. De roofdieren die in het Mahango National Park leven zijn de leeuw, luipaard en de hyena. Verder is het park een mooie plek voor vogelliefhebbers.

Buffalo Park

Buffalo Park ligt aan de andere kant van de Okavango rivier, dus aan de oostelijke kant. Het park telt 629 vierkante kilometer in oppervlakte en behoort sinds 2007 tot het Bwabwata National Park. Dit is een nog relatief onbekend park, terwijl de mogelijkheid om dieren te spotten zeker niet minder is. Net als in het Mahango National Park kunt u hier de zeldzame roan en sable antilope spotten. Daarbij zijn er – de naam van het park doet het al vermoeden – vele buffels te bewonderen. Verder vindt u er wrattenzwijnen, kudu’s, impala’s, reedbuck, lechwe, nijlpaarden en krokodillen. De roofdieren die hun territorium hebben in dit park zijn de leeuw en het luipaard. In het park vindt u ook de ruïnes van een oude Zuid-Afrikaanse legerbasis. U kunt hier gerust een kijkje nemen en genieten van het uitzicht. Als u uit de auto stapt, kijkt u dan goed uit voor grote zoogdieren en krokodillen!

Kudu in Kavango Regio Namibië
Kudu in Kavango Regio Namibië
Hartebeest in Kavango Regio Namibië
Hartebeest in Kavango Regio Namibië
Kavango rivier Namibië
Kavango rivier Namibië
Olifanten in Kavango Regio Namibië
Olifanten in Kavango Regio Namibië