Tijdens een safari naar de provincie Omaheke in Namibië komt u waarschijnlijk niet veel andere toeristen tegen. Het gebied is bij uitstek geschikt om kennis te maken met de authentieke cultuur van de San Bushmen.

Omaheke omvat uitgestrekte delen van oost Namibië, van de stad Gobabis in het zuiden tot aan het Khaudum National Park in het noorden. De regio wordt bewoond door vele verschillende taalgroepen. Historisch gezien is het de thuisbasis van de San Bushmen, de inheemse bevolking van Namibië, en de Herero, die vanuit het Kaokoveld kwamen en rond de 18de eeuw in dit gebied neerstreek.

De provincie Omaheke heeft een totale bevolking van ongeveer 71.000 inwoners en de hoofdstad is Gobabis. De naam Omaheke betekent “zandveld” en is afgeleid van de provincie in de westelijke delen van de Kalahari-woestijn. De provincie grenst aan Botswana en drie andere provincies van het land – Hardap, Khomas en Otjozondjupa.

Hoofdstad Gobabis

De hoofdstad van Gobabis is een belangrijke toegangspoort van en naar het land Zuid-Afrika. Het kleine dorpje Otjinene wordt voornamelijk bewoond door boeren van schapen, runderen en geiten. Culturele dorpen zijn de belangrijkste toeristische attractie voor dit gebied en toeristen bezoeken dit gebied graag op weg naar het bekende Etosha National Park.

Klimaat in Omaheke

In de zomer kunnen temperaturen van 40° C gemakkelijk voorkomen, terwijl het in de winter ’s nachts kan vriezen. Regenval tussen de 300 mm – 500 mm per jaar en dat is heel veel in vergelijking met de westelijke delen van Namibië.

Flora en fauna

Het Omaheke gebied wordt gekenmerkt door een savanne landschap, een mix van bush land (droog en doornstruik savanne) en dichte bossen. In het Khaudum gebied zijn meer dan 230 soorten vogels gevonden en ongeveer 90 soorten zoogdieren. Waaronder olifanten, Afrikaanse wilde honden, leeuwen, luipaarden, roan antilopen en giraffe – om er maar een paar te noemen.

Giraffen in Omaheke provincie Namibië
Giraffen in Omaheke provincie Namibië
Schapen kudde in Omaheke provincie Namibië
Schapen kudde in Omaheke provincie Namibië
Dorpje in Omaheke provincie Namibië
Dorpje in Omaheke provincie Namibië
Leeuwen welpjes in Omaheke provincie Namibië
Leeuwen welpjes in Omaheke provincie Namibië