Twyfelfontein is beroemd vanwege de vele rotstekeningen van de San Bushmen. Er zijn er ongeveer 2.500 gevonden. Wij raden u aan Twyfelfontein op te nemen in het programma van uw safari in Namibië. Op weg van Swakopmund naar Etosha National Park passeert u Twyfelfontein.

Twyfelfontein ligt op een overgangszone tussen woestijn, savanne, en laagbebost gebied. Gedurende het jaar valt er minder dan 150 mm wat dus erg weinig is. In de winter, van juni tot en met september, liggen de temperaturen tussen de 20 en 27 graden Celsius. In de zomer, van november tot en met maart, is het warmer met temperaturen tussen de 25 en 34 graden Celsius. Het gebied is het beste te bereiken via een goede gravel weg, de D3214. Ook is er een airstrip bij de Twyfelfontein Country Lodge waardoor vliegen ook een optie is.

Twijfelachtige fontein

Twyfelfontein betekent ’twijfelachtige fontein’ of “Fountain of Doubt’. Het is de naam van een vallei in de Damara highlands ongeveer 70 km ten westen van Khorixas. De vallei werd bewoond door de Damara, die de vallei de Uri-Ais noemde of te wel (springen fontein) in hun eigen taal betekent.

In 1947 vestigde blanke boeren zich in de vallei, maar de fontein bleek onbetrouwbaar en had slechts weinig water. De boerderijen werden achtergelaten door de blanke kolonisten wat te wijten was aan de Odendaal plannen van 1964. De lokale bevolking van Namibië werd verhuisde naar de ‘Homelands’

Rotstekeningen

Twyfelfontein was duizenden jaar geleden al bewoond, door de eerste jagers-verzamelaars en later door verschillende etnische groepen. Dit waren bijvoorbeeld de San Bushmen, de Khoikhoi en de Damara. Twyfelfontein is beroemd vanwege de vele rotstekeningen van de San Bushmen. Er zijn er ongeveer 2.500 gevonden. Specificaties over de leeftijd van de gravures fluctueert en maar zijn over een periode van 1.000-10.000 jaar getekend. Opmerkelijk is dat de gravures gemaakt zonder gebruik te maken van metalen gereedschappen. Aangenomen wordt dat kwarts instrumenten hiervoor werden gebruikt.

De plek waar de rotstekeningen zijn gemaakt wordt gezien als een heilige plek. Het was een plek waar de shamanen verschillende rituelen uitvoerden. In totaal zijn er in dit gebied 15 specifiekere plekken waar de tekeningen gemaakt zijn. Zo heeft de “plek van de ceremonies” 175 tekeningen en heeft het “Hare Rock Block” 70 tekeningen waaronder 18 afbeeldingen van mensen en 1 bedacht dier, een kudu met giraffe benen.

Types rotstekeningen

Er zijn 3 verschillende types tekeningen die bij Twyfelfontein gevonden zijn:

  • Iconische plaatjes: Dit zijn jachttaferelen, waarin de jagers worden afgebeeld met pijl en boog. Ook mensen en (bedachte) dieren zijn weergegeven zoals antilopen, zebra’s, giraffen en leeuwen. Een bijzondere afbeelding is er een met een afbeelding van de oceaan. Dit is bijzonder, omdat de oceaan meer dan 100 km verderop ligt.
  • Pictogrammen: Dit zijn vooral geometrische vormen. Denk dan aan rijen stippen of cirkels. Deze tekeningen zijn vooral van de Khoikhoi stam.
  • Tekeningen die ontstaan zijn door dagelijks gebruik. Er werden bijvoorbeeld bordspellen gespeeld.

UNESCO Werelderfgoedlijst

De vallei werd in 1952 uitgeroepen tot nationaal monument. Zodat men het stelen van rotstekeningen kon tegengaan. De schilderijen / etsen kunnen alleen bezocht worden met een lokale gids. Sinds 2007 is Twyfelfontein een UNESCO World Heritage Site. Hiermee was dit gebied de eerste locatie in Namibië dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst stond.

Rotstekeningen bij Twyfelfontein, Namibië
Rotstekeningen bij Twyfelfontein, Namibië
Twyfelfontein Country Lodge bij nacht, Namibië
Twyfelfontein Country Lodge bij nacht, Namibië
Twyfelfontein rotstekeningen
Twyfelfontein rotstekeningen