Twyfelfontein

Als u geïnteresseerd bent in rotstekeningen van San bosjesmannen, dan raden wij aan Twyfelfontein op te nemen in het programma van uw maatwerk safari reis op te nemen. Tijdens uw safari op maat bezoekt u Twyfelfontein op weg van Swakopmund naar Etosha National Park.

Twyfelfontein – UNESCO World Heritage Site

Twyfelfontein, wat zoveel als ‘twijfelachtig fontein’ of “Fountain of Doubt’ betekent is de naam van een vallei in de Damara highland ongeveer 70 km ten westen van Khorixas. De vallei werd bewoond door de Damara, die de vallei de Uri-Ais noemde of te wel (springen fontein) in hun eigen taal betekent.

In 1947 vestigde blanke boeren zich in de vallei, maar de fontein bleek onbetrouwbaar en had slechts weinig water. De boerderijen werden achtergelaten door de blanke kolonisten wat te wijten was aan de Odendaal plannen van 1964. De lokale bevolking van Namibië werd verplaatst naar de ‘Homelands’

Twyfelfontein – rotstekeningen

Twyfelfontein is beroemd vanwege de vele rotstekeningen van de San Bushmen, er zijn er ongeveer 2.500 werden gevonden. Specificaties over de leeftijd van de gravures fluctueert en maar zijn over een periode van 1.000-10.000 jaar getekend. Opmerkelijk is dat de gravures gemaakt zonder gebruik te maken van metalen gereedschappen. Aangenomen wordt dat kwarts instrumenten hiervoor werden gebruikt.

De motieven van de rotstekeningen zijn

  • jachttaferelen, waarin de jagers worden afgebeeld met pijl en boog
  • dieren als antilopen, zebra’s, giraffen en leeuwen
  • een zegel met de afbeelding van de oceaan die ongeveer 100 km verderop ligt

De vallei werd in 1952 uitgeroepen tot nationaal monument. Zodat men het stelen van rotstekeningen kon tegengaan. De schilderijen / etsen kunnen alleen bezocht worden met een lokale gids. Sinds 2007 is Twyfelfontein een UNESCO World Heritage Site.

Namibië reissuggesties vraag gratis offerte op maat aan