De regio rond de Waterberg, met inbegrip van de stad Otjiwarongo en het Hochfeld gebied, is ideaal gelegen voor reizigers die op de weg zijn van Windhoek naar het noorden en naar het Etosha National Park. Het Waterberg plateau vormt het centrum van de regio en is een van de belangrijkste attracties van Namibië. Het is een indrukwekkende tafelberg die geologisch en historisch van groot belang is. Een deel van het Waterberg plateau wordt bedekt door het Waterberg Plateau National Park, een natuurgebied. Vanaf het plateau kijkt u uit over de vlaktes van de Kalahari.

Flora en Fauna

Het plateau is een natuur reservaat. In dit natuur reservaat leven bijzondere en met uitsterven bedreigde diersoorten. De reden dat er veel bijzondere dieren hier leven is door het feit dat het plateau hoger ligt en dus heel moeilijk te bereiken is voor jagers (dieren en mensen). Sinds dat gebied een reservaat is worden er bedreigde diersoorten gehuisvest. Denk dan aan de zwarte neushoorn bijvoorbeeld. Deze manier van aanpak is zeer succesvol gebleken.

De overvloed aan water leidt tot een weelderige vegetatie rond de Waterberg. Hierdoor leeft er ook een grote diversiteit aan wilde dieren rond de berg, zoals onder andere buffels, roan antilopen, giraffen, bavianen, Damara dikdiks en gemsbokken. Verder leven er zo’n 200 verschillende vogelsoorten, 90 soorten zoogdieren en enkele reptielen.

Klimaat

Voor Namibische begrippen krijgt de Waterberg heel veel regen – ongeveer 400 mm per jaar. De regen sijpelt in het poreuze zandsteen tot het de ondoordringbare kleilagen bereikt. Op deze lagen komt het water uit de bergen samen en vormt de natuurlijke bronnen.

Waterberg Plateau National Park

De Waterberg, een karakteristieke tafelberg, ligt 230 km ten noorden van Windhoek en 50 km ten oosten van Otjiwarongo: de Waterberg heeft een oppervlakte van 50 bij 15 km met een oppervlakte van 400 km². Het plateau van de Waterberg stijgt ongeveer 200 meter boven het omliggende gebied uit. De bovenste lagen bestaan uit poreus gesteente. De regen die onder de rotsen achterblijft zorgt voor een weelderige vegetatie aan de voet van de berg.

Waterberg conservancy

De regio herbergt talrijke private game reserves inclusief luxe game lodges. Sommige van deze bedrijven zetten zich in voor de bescherming van Afrika’s grote katten. Dit is één van de redenen voor de vorming van de ‘Waterberg Conservancy “, een alliantie van verschillende boerderijen om één groot wild en natuurgebied te vormen, met een oppervlakte van meer dan 20.000 hectare. Een deel van dit gebied is de Cheetah Conservation Fund (CCF) gewijd aan de bescherming van de cheetah.

Activiteiten

In het Waterberg Plateau National Park zijn verschillende leuke dingen te doen. Natuurlijk kunt u mee gaan op een game drive om te proberen de dieren te spotten. Een gave ervaring en door uw gids leert u ook nog meer van de flora en fauna van dit gebied. Ook zijn er mooie wandelroutes op het plateau. Er zijn georganiseerde hikes in de ochtend maar ook langere dag wandelingen. U komt tijdens zo’n wandeling ongeveer 150 meter boven de vlaktes uit waardoor u ver kunt kijken. De gids vertelt u over de vegetatie, dieren en over de lokale cultuur.

Als u meer over de lokale cultuur wilt weten kunt u ook altijd het History Path bewandelen of een bezoek brengen aan Hereroland. Het History Path leidt u langs verschillende borden die de geschiedenis tussen de Herero stam en de Duitsers (die Namibië als kolonie hadden) uitleggen. Zo komt u te weten over de Battle of Waterberg (1904) bijvoorbeeld. U kunt middels een geboekte excursie ook de Herero ontmoeten in een dorpje vlak bij Okakarara.

Waterberg plateau Namibië
Waterberg plateau Namibië
Gemsbokken op Waterberg plateau, Namibië
Gemsbokken op Waterberg plateau, Namibië
Waterberg Plateau Namibië
Waterberg Plateau Namibië