Het Lake Manyara National Park ligt in de grote Rift Valley in Tanzania. Het park is meer bebost dan de meeste andere parken in de Rift Valley in Oost-Afrika, omdat er voldoende water via een aantal kreken van de hellingen stroomt.

Het park is opgericht in 1960 en heeft als hoofdattractie het Lake Manyara. De naam van het meer, Manyara, komt van het Maasai woord: finger euphorbia (Euphorbia tirucalli), een struik die overal in het gebied voorkomt en gebruikt word door de Maasai voor om spullen te bedekken.

Flora en Fauna

Het noordelijke deel van het park heeft ook een hoge grondwaterstand, hierdoor zijn er hoge en dichte bossen ontstaan. Dit deel van het park heeft veel weg van een regenwoud. Er leven veel bavianen, blauwe apen, olifanten en vogels, zoals de zilver-wang neushoornvogel en de gekroonde adelaar, die tussen de bomen op jacht gaat naar apen. Luipaarden zijn af en toe te zien, maar ze zijn moeilijk te vinden vanwege de dichte begroeiing.

Lake Manyara is ook de beste plek tijdens uw safari om een verlegen bushbuck te zien. Soms worden ze rennend langs de weg gespot. Enkele van de meest opmerkelijke boomsoorten zijn de vele wilde mango bomen, de majestueuze Sycomore vijgen en de zeer hoge Antiaris.

De acacia bossen treft u verder naar het zuiden in het park. Dit is de thuisbasis van vele olifanten, buffels, giraffen, leeuwen en impala’s. Afhankelijk van het seizoen worden zebra’s en gnoes gezien in het open grasland tussen het bos en het meer.

Boomklimmende leeuwen

Eén van de meest opmerkelijke bezienswaardigheden van het park zijn de leeuwen van Lake Manyara National Park die de gewoonte hebben om in bomen te klimmen en hierin uit te rusten, zoals luipaarden dat doen. Maar, leeuwen in de bomen zijn moeilijk te spotten, dus u moet geluk hebben ze te zien. U heeft meer kans ze op de grond te zien. Droge rivierbeddingen en de struiken dicht bij het grasland hebben hun voorkeur.

Flamingo’s in het zoutmeer

Lake Manyara is een zoutmeer, dat wil zeggen dat het een hoog gehalte aan natriumcarbonaat en natriumbicarbonaat heeft. Het water is dus niet drinkbaar, maar de algen en schaaldieren die in het water leven worden gegeten door flamingo’s. Die zijn dan ook in grote getale in het meer te zien zijn. Over het algemeen zijn er meer flamingo’s te zien, ook dichter bij de waterkant, als het water in het meer hoog is. Dit is tijdens en na het regenseizoen wat betekent dat de beste reistijd hiervoor is van november tot en met juni.

De instroom van zoetwater in het meer, bij de monding van de Mto wa Mbu rivier, is geliefd bij nijlpaarden en vele soorten vogels, waaronder pelikanen, aalscholvers, reigers en ooievaars.

Hoe er te komen

Er zijn verschillende manieren om naar Lake Manyara National Park te reizen. De eerste manier is door te vliegen. Er gaan charter vluchten naar Lake Manyara National Park vanuit Arusha, Kilimanjaro Airport.

Een andere manier is om er naartoe te rijden. Het park ligt 126 kilometer van Arusha af. Als u over de nieuwe weg rijdt doet u er maar 2 uur over om bij de gate van het park te komen. Vaak bezoekt u Lake Manyara National Park op de route naar de Ngorongoro Crater of naar Serengeti National Park.

Lake Manyara National Park Tanzania
Lake Manyara National Park Tanzania
Barbet in Lake Manyara National Park Tanzania
Barbet in Lake Manyara National Park Tanzania
Nijlpaarden in Lake Manyara National Park Tanzania
Nijlpaarden in Lake Manyara National Park Tanzania
Giraffe in Lake Manyara National Park Tanzania
Giraffe in Lake Manyara National Park Tanzania