Het Mkomazi National Park is een prachtig wildreservaat van 3.500 vierkante km in het noorden van Tanzania, gelegen tussen Arusha en de Indisch Oceaan. Het park heeft een spectaculaire wildernis. In het noordwesten is de hoogste berg van Afrika, de Kilimanjaro, te zien. Naar het zuiden vormen  de Pare en Usumbara Mountains mooi decor en in het noorden bevindt zich in Kenia het Tsavo National Park. Het gemeenschappelijke gebied zorgt voor de doorgang van trekkende kuddes olifanten, zebra’s en spiesbokken in het natte seizoen. Samen met Tsavo, vormt het een groot en belangrijk beschermd eco-systeem.

Wildlife

Mkomazi National Park is het zuidelijkste puntje van de Sahel-zone. Het is een droog landschap van grijsgroene Nyika bush, eeuwenoude baobab bomen en geïsoleerde rotsachtige heuvels. De dieren zijn ook kenmerkend voor het dorre landschap. U ziet hier giraffen, spiesbokken, hartebeesten, kudu’s, elanden, impala’s en gazellen, olifanten, buffels en tal van roofdieren, waaronder leeuwen, luipaarden en cheeta’s. In totaal zijn in Mkomazi National Park 78 soorten zoogdieren geregistreerd.

Verder is het park bekend om Tanzania’s grootste populatie gerenuk gazellen, die zich onderscheiden door hun slanke hals en een vreemd uitziend hoofd. De gerenuk heeft de gewoonte om rechtop op zijn achterpoten te staan en zich uitstrekken om de acacia bladeren te bereiken die andere browsers niet kunnen bereiken.

Mkomazi National Park is een waar paradijs voor de vogelliefhebber. Er zijn meer dan 400 geregistreerde soorten. Duiven, neushoornvogels, wevers en parelhoenders zijn allemaal in grote aantallen aanwezig. Zelfs enkele opvallende soorten zoals de the martial arend en de violet wood-hoopoe komen voor in het park.

Afrikaanse wilde honden

In 1988 werd de dieren populatie in Mkomazi National Park ernstig bedreigd. Daarom werd in 1989 gestart met het Mkomazi Project. Er kwam onder andere een fokprogramma voor de Afrikaanse wilde hond en werd een deel van het park geschikt gemaakt voor een fokprogramma van de neushoorn. Beide programma’s maken deel uit van het beleid van de Tanzaniaanse regering ter bescherming van bedreigde diersoorten. Het resultaat is een spectaculair succes. Een van de meest kwetsbare, bedreigde en mooie delen van Afrika is herboren.

Generuk antilope in Mkomazi National Park Tanzania
Generuk antilope in Mkomazi National Park Tanzania
Zebra's in Mkomazi National Park Tanzania
Zebra's in Mkomazi National Park Tanzania
Olifanten in Mkomazi National Park Tanzania
Olifanten in Mkomazi National Park Tanzania
Luipaard in Mkomazi National Park Tanzania
Luipaard in Mkomazi National Park Tanzania