Ruaha National Park is het grootste nationale park van Tanzania. Het is ongeveer net zo groot als België. Game viewing begint op het moment dat het vliegtuig landt. Een giraffe die naast de landingsbaan rent met z’n lange poten en nek, maar vreemd genoeg toch elegant. In zijn kielzog volgt een groep zebra’s.

Het park dankt zijn naam aan de Ruaha rivier die door het zuidelijke deel van het park stroomt. Het gebied is in 1964 een nationaal park geworden en de huidige grenzen zijn in 1973 vastgelegd. In 2008 werd het park uitgebreid met de omringende wildreservaten die eerder als bufferzones dienden. Het ecosysteem wordt bepaald door de enige twee rivieren in het park, de Ruaha rivier en de Nzombe rivier. Geen van deze rivieren stroomt het hele jaar door. In de droge periode blijven er alleen waterpoeltjes over.

Het park heeft een afwisselend landschap van uitgestrekte vlaktes, bergketens en rivieren. De levensader is de Ruaha rivier die door de jaren heen spectaculaire ravijnen heeft uitgegraven. Door de vele zijrivieren van de Ruaha rivier is er veel groen in het park. Een fijn netwerk van ‘wegen’ volgt de Ruaha rivier en haar seizoensgebonden zijrivieren.

Omdat het Ruaha National Park nogal afgelegen ligt wordt het park nog niet bezocht door de grote aantallen toeristen die het noord circuit van Tanzania aandoen. Hierdoor is uw safari een unieke ervaring.

Flora en fauna

Het park is vooral bekend om zijn grote populatie olifanten. Er leven ongeveer 10.000 exemplaren in het park. Andere bijzondere dieren in Ruaha National Park zijn: de Afrikaanse wilde hond en de sable antilope.

Tijdens het droge seizoen riskeren impala’s, waterbokken en andere antilopen hun leven voor een slokje water. Het risico is echter aanzienlijk. Niet alleen leeuwen, maar ook de cheetah’s en luipaarden liggen op de loer. Deze indrukwekkende reeks van grote roofdieren wordt onder andere aangevuld met zowel de gestreepte als de gevlekte hyena’s. In Ruaha National Park leeft één van de grootste populaties greater Kudu’s, met hun kurkentrekker-hoorns.

Ruaha National Park ligt in het grensgebied van het noordelijk en zuidelijk halfrond. Hierdoor treft u in het park vele soorten migrerende vogels en vast bewoners. Dit maakt Ruaha National Park een waar paradijs voor de vogelliefhebber. Er zijn 436 soorten geïdentificeerd.