De Victoria watervallen zijn 1 van de 7 wereld wonderen. Een fascinerend en betoverend spektakel. De enorme watermassa valt in de watervallen over een breedte van 1.700 meter 100 meter naar beneden. Het gevolg is een donderend geraas en een prachtige nevel van water (spray) die mijlen ver te zien is. Vandaar de lokale naam ‘Mosi oa Tunya‘ wat ‘de rook die dondert’ betekent.

De Victoria watervallen liggen op de grens van Zambia en Zimbabwe. De watervallen liggen ook heel dichtbij de grens naar Namibië en Botswana. In de Zambezi rivier ligt het enige vierlandenpunt ter wereld. Dit maakt deze plek nog specialer. U kunt over de brug van Zambia naar Zimbabwe lopen of u kunt de Victoria watervallen bezoeken als een dagtripje vanuit Kasane in Botswana.

De entree tot de watervallen ligt op loopafstand van het centrum van Victoria Falls (Zimbabwe) en Livingstone (Zambia). Een bezoek aan de watervallen is prima in te passen in een reis in Zambia, Zimbabwe, Botswana en Namibië.

Beste reistijd Victoria watervallen

De waterhoeveelheid in de watervallen varieert gedurende het jaar. De waterstanden beginnen te dalen in augustus en zijn op hun laagste in oktober-december. Dit komt door het droge seizoen. Een groot deel van de rotsen wordt dan zichtbaar. Bij laag water zijn de watervallen het best te bekijken vanaf de Zimbabwe kant of vanaf Livingstone Island.

De watertoevoer neemt toe in de maanden februari-mei. Dan komt al het regenwater samen bij de Victoria watervallen om dan samen de 100 meter naar beneden te bulderen. Als u deze tijd uitkiest om de watervallen te bezoeken raden wij u aan om een goed regenjack of een goede regencape mee te nemen. Het water stuift namelijk weer omhoog nadat het zo hard naar beneden gestroomd is. De spray kan een hoogte bereiken van meer dan 400 meter. Hetgeen een spectaculair gezicht is als u er boven vliegt. De spray maakt het soms ook erg moeilijk om de watervallen vanaf de grond te zien. Het lijkt alsof je in een zware regenbui staat.

Tip! Wanneer u ook de Victoria watervallen bezoekt kan het druk zijn. Zorg dat u er vroeg bent, rond openingstijd (06.00 uur). Dan zijn er nog weinig andere toeristen en heeft u dus rustig de tijd om van de waterval te genieten en foto’s te maken. Voor het maken van foto’s is de ochtend ook een perfecte tijd, want dan is het licht nog niet zo fel vergeleken met het felle licht in de middag.

David Livingstone

De eerste Europeaan die de Victoria watervallen ontdekte/zag was de Schotse missionaris, David Livingstone. Dit was op 16 november 1855. Hij zag de watervallen vanaf Livingstone Island, een van de eilanden in het midden van de rivier vlak voor de waterval. Dit eiland ligt er nu nog steeds en kunt u ook nog steeds bezoeken. Hij vernoemde de waterval naar zijn koningin, Queen Victoria of Britain. Andere namen voor de waterval zijn Mosi-oa-Tunya, Seongo of Chongwe. Seongo werd ook wel gebruikt door Livingstone en betekent “de plek van de regenboog”. De regenboog is dan ook vaak hier te zien door de spray die omhoog komt na de waterval.

Uiteraard leefden er al ver voor Livingstone’s ontdekking mensen bij de waterval. Er zijn gereedschappen gevonden uit de Steentijd. Ook zijn er potten gevonden uit de Ijzertijd. Verder woonden er al tijden mensen van de Tonga stam. Arabieren hadden de waterval ook al gezien en zij noemden het “het einde van de wereld”.

Gorges

Nadat het water is gevallen vervolgd de Zambezi zijn weg door 6 zigzaggende gorges. De eerste gorge is 110 meter breed en 150 meter lang. De tweede gorge, na een haakse hoek, is 2,15 kilometer lang. Over deze gorge bevindt zich de brug die Zambia en Zimbabwe verbindt, de Victoria Falls Bridge. Hier is ook een platform om te bungee jumpen. De derde gorge is 1,95 kilometer lang, de vierde is 2,25 kilometer lang en de vijfde is 2,25 kilometer lang. De laatste gorge heet de Songwe gorge. Deze is 3,3 kilometer lang en is vernoemd naar de Songwe River die zich hier bij de stroom water voegt.

Zimbabwe reissuggesties Zambia reissuggesties Namibië reissuggesties Botswana reissuggesties vraag gratis offerte op maat aan
Victoria watervallen in Zimbabwe
Victoria watervallen in Zimbabwe
Helikopter vlucht boven Victoria watervallen
Helikopter vlucht boven Victoria watervallen
Victoria watervallen Livingstone Zambia
Victoria watervallen Livingstone Zambia
Victoria watervallen - George Swing
Victoria watervallen - George Swing