Kasanka National Park is een van de weinige nationale parken in Zambia onder particulier beheer. Als gevolg daarvan is het park volledig afhankelijk van inkomsten van toerisme en giften. Het is een waardevol natuurgebied waarin vele dieren een beschermd bestaan hebben. Zoals de sitatunga antilope, vele soorten vogels en de grote zwermen vleermuizen die in de maanden november en december tijdens de schemering uitvliegen.

Deze trek van zo’n 10 miljoen vleermuizen is de grootst bekende migratie van zoogdieren op aarde! De vleermuizen vertrekken bij zonsondergang en keren terug  bij het ochtendgloren. Wanneer er zo veel vleermuizen de lucht vullen, is het moeilijk te zien welke kant ze opvliegen!

Het Kasanka National Park is een ecologisch gebied dat onderdeel is van het Congo basin. Dit gebied ligt tussen de droge bekende safari bestemmingen in oost-en zuidelijk Afrika en de regenwouden van centraal Afrika. Er is een enorme diversiteit in leefomgevingen, waaronder regenwoud, papyrus moeras, drassige graslanden, uitgestrekte vlaktes, rivieren en beboste miombo bossen.

Wildlife en vogels

In het park leven Puku’s in grote aantallen en het park wordt bewoond door een groot aantal Sitatunga. Olifanten, sable antilopen, hartebeesten, zwarte lechwes en een breed scala van andere zoogdieren zijn vaak in kleinere aantallen te zien. Met zo’n 440 (tot nu toe) waargenomen soorten, is het park een uitstekende reisbestemming voor vogelliefhebbers. Veel gespotte volgels zijn: wattled Crane, Pel’s visuil, Afrikaanse Finfoot, Ross en Schalow’s Turaco, Anchieta’s Sunbird en Bohms Bijeneter. In het park kunnen naast game drives ook kano tochten, boot- en wandel safari’s  worden gemaakt.

Midden in het park bevindt zich de zogenaamde “Fibwe”. Dit is een 18 meter hoge rode mahogane boom met daarin een platform dat een panoramisch uitzicht op de Kapabi moerassen biedt. Het record aantal van 94 Sitatunga’s zijn er waargenomen vanaf het platform!  Er zijn nog andere boom schuilhutten aanwezig in het mysterieuze mushitu regenwoud, een fantastische plek, zelfs wanneer de vleermuizen niet aanwezig zijn.

Vleermuis migratie

Van de fruit-vleermuizen migratie naar Kasanka wordt gezegd dat het de grootste migratie is van zoogdieren in Afrika, en misschien zelfs van de wereld, is. Het aantal dieren dat migreert is 5x groter dan de wildebeest migratie in Tanzania en Kenia. Rond 6 uur ’s avonds, wordt de Zambiaanse horizon donkerder wanneer ongeveer acht tot tien miljoen strokleurige fruitbats – herkenbaar aan hun gouden, tawny vacht, grote oranje ogen en de hond-achtige gelaatstrekken – de zwoele lucht vullen, op zoek naar hun fruitige ontbijt. Ze keren terug in de vroege ochtend met hun buik vol mango’s en waterberries. Dan beginnen de nachtdieren aan hun slaapje.

Afrikaanse vleermuizen migreren uit alle hoeken van Centraal-Afrika naar de mushitu moerasbossen, langs de Musola en Kasanka rivieren. Overdag, zoeken ze een slaapplaats, kruipend over slapende vrienden, en tjilpen ze voordat ze gaan rusten. Honderden slapende vleermuizen hangen ondersteboven aan een enkele tak – die soms breekt onder het enorme gewicht van de vleermuizen, tot grote vreugde van de krokodillen en slangen die hieronder gretig op wachten. De dieren zijn ook een belangrijk doelwit voor adelaars, die ze halverwege de vlucht of tijdens hun slaap oppikt.

Wanneer januari nadert, vliegen de vliegende honden terug naar Congo, Kasanka vleermuis-vrij achterlatend tot de volgende herfst.

Beste reistijd Kasanka National Park

Hoewel Kasanka het meest bekend is om de vleermuizen, is een bezoek aan dit park zeer aan te bevelen tijdens seizoen van het jaar. Iedereen die het park bezoekt, ziet een diversiteit aan schoonheid van moerassen, graslanden tot bossen. Buiten het hoogseizoen, zijn er zeer weinig bezoekers die een bezoek aan het exclusieve park brengen, dit kan een plezierige ervaring zijn. U zult gegarandeerd de Sitatunga en diverse andere zoogdieren zien, alsook een enorme verscheidenheid aan vogels en andere dieren. Livingstone’s graf is gemakkelijk te bereiken vanaf Kasanka en kan ook worden opgenomen in een safari naar dit gebied.

Kasanka Trust

Tot 1985 werd het Kasanka National Park alleen door stropers bezocht. Totdat een in Zambia woonachtige Brit, David Lloyd, het park bezocht en ontdekte hoe mooi het is. Samen met een plaatselijke boer ontfermde hij zich over het park: ze huurden gidsen in, bouwden wegen, bruggen en tijdelijke camps. De Zambiaanse regering was blij met hun initiatief, aangezien ze het park niet zelf kon beheren. Om geld in te zamelen en om als rechtspersoon te kunnen handelen, vormden de initiatiefnemers de Kasanka Trust. Een centraal uitgangspunt van de trust was van meet af aan dat de plaatselijke bevolking bij het nationale park zou worden betrokken. In 1990 kreeg de Kasanka Trust het beheer over het park. Een goede infrastructuur en de ontwikkeling van toerisme moeten het park zelfvoorzienend maken en inkomsten opleveren voor de plaatselijke bevolking.

Kasanka werkt actief samen met de lokale scholen, vrouwengroepen en andere vertegenwoordigers van de bevolking. Er zijn activiteiten op het gebied van natuur-educatie, alternatieve landbouw, duurzame energie en participatief natuurbeheer. Bezoekers van het park zijn van harte uitgenodigd om mee te lopen met een van deze activiteiten. Een unieke kans om het leven van alledag mee te maken.

De langetermijndoelstelling van de trust is om de toekomst van de biodiversiteit in het Kasanka National park te garanderen. Bovendien is de trust betrokken bij het beheer van de Bangweulu Wetlands en het Lavushi Manda National Park.