Lake Kariba is Zambia’s onontdekte Riviera! Lake Kariba biedt een spectaculair uitzicht, prachtige zonsondergangen, geweldige vissen, boottochten, watersporten, of een heerlijke ontspannende vakantie. Het weer is hier meestal zonnig. Het kan in het midden van de zomer heel warm worden, maar zelfs in de winter is het warm en zijn de avonden zacht.

In Lake Kariba is 280 km lang en op plaatsen tot 40 km breed. Een vakantie op een woonboot is een geweldige manier om een paar dagen onder de zon door te brengen, en de beste tijd om dit te plannen is met volle maan. De twilight atmosfeer die er tussen zonsondergang en het moment van volle maan is geeft het meer iets magisch.

Wildlife

In het meer leven krokodillen en nijlpaarden. Het is daarom onveilig om langs de kust te zwemmen. Men loopt minder risico in het midden van het meer. Dit is vaak verleidelijk, gezien de hoge temperaturen en de vochtigheid. De krokodillen hebben blijkbaar nog niet geleerd hoe ze waterskiërs moeten vangen.

Kariba stuwdam

Lake Kariba is ontstaan door de bouw van een enorme stuwdam. De bouw werd gestart in november 1956 en werd voltooid in juni 1959. Het was de grootste dam in zijn tijd – 579m breed aan de bovenrand, 128m hoog, 13-26m dik. De dam is gebouwd om zowel Zimbabwe als Zambia te voorzien van elektriciteit. Er zijn zes 100.000 kW generatoren aan de Zimbabwaanse kant en vijf aan de Zambiaanse kant. Een interessant detail is dat de in Zambia opgewekte elektriciteit direct wordt verkocht aan Zimbabwe. De totale bouwkosten van de dam waren £ 78 miljoen.

Door de bouw van de dam moesten duizenden BaTonga dorpelingen, aan beide zijden van de grens, hun leefomgeving verlaten. Tijdens de bouw zijn er 18 mensen overleden. Ook zijn er, ondanks de inspanningen van “Operatie Noah”, veel dieren verdronken toen het water ging stijgen. Nu is het meer rijk aan vis en zijn er diverse game reserves en lodges aan de zuidelijke oevers.

Bij de ingang van de Kariba stuwdam staat een informatiebord met uitleg over de bouw van de dam. De Kariba stuwdam wekt aanzienlijke hoeveelheden elektrische stroom op voor zowel Zambia als Zimbabwe en ondersteunt daarmee een bloeiende commerciële visserij industrie. De brede brug biedt ruimte om aan weerszijden te wandelen. De contrasterende uitzichten – aan de ene kant het uitgestrekte meer dat zich uitstrekt tot het oneindige en aan de andere kant de diepte van de damwand, is adembenemend.

Chirundu Fossel Forest

Chirundu Fossel Forest, 21 km van Chirundu, is een bos met overblijfselen van bomen die meer dan 150 miljoen jaar oud zijn. Gebieden met boomstammen tot drie meter lang werden ontdekt in het omringende zachte rode zandsteen. Verspreid over het gebied zijn hier voorwerpen uit de steentijd gevonden, wat aangeeft dat mensen uit die tijd soms versteend hout gebruikten om steenwerktuigen te maken.

Lake Kariba zonsondergang, Zambia
Lake Kariba zonsondergang, Zambia
Olifant op oever Lake Kariba Zambia
Olifant op oever Lake Kariba Zambia
Lake Kariba houseboten bij Siavonga, Zambia
Lake Kariba houseboten bij Siavonga, Zambia
Lake Kariba, Zimbabwe
Lake Kariba, Zimbabwe