Op het permanente water van de Zambezi rivier maakt u prachtige boot safari’s en sundowner cruises. Wissel dit af met interessante game drives in het nationale park. Het Lower Zambezi National Park vormt tijdens een individuele luxe safari op maat in Zambia een interessante combinatie met South Luangwa National Park en/of Kafue National Park.

Wildlife en vogels

In het Lower Zambezi National Park en het Chiawa Game Management Area leven relatief grote populaties zoogdieren. De steile hellingen en het plateau gebied zijn grotendeels ontoegankelijk. Op een relatief klein vlak gebied van de vallei leven vele grotere zoogdieren, zoals olifanten, buffels, nijlpaarden, waterbokken, kudu, zebra en krokodillen, en af en toe roan antilopen, elanden en de Samango-aap. Nachtdieren die hier voorkomen zijn de hyena, het stekelvarken, de civet, de genet en de honey badger. U kunt enorme kuddes olifanten, sommigen tot wel 100 dieren, zien aan de oever van de rivier of ‘eiland hoppende ‘ buffels en waterbokken. Het park herbergt ook een goede leeuwen en luipaarden populatie.

Er leven veel vogels langs de rivier, waaronder de visarenden die je van verre kunt zien en horen. Langs de kliffen bouwen de white-fronted en de carmine bee eaters hun nesten. Andere bijzondere soorten zijn de red-winged pratincole, the elegant crested guinea fowl, black eagle, en de vast swarms of quelea. In de zomer komt de prachtige narina naar dit gebied. Andere bijzondere gasten zijn de trumpeter hornbill, Meyers parrot en Lilian’s Lovebird.

Vegetatie

De oever van de rivier is begroeid met ebbenhout- en vijgenbomen. Verder landinwaarts is een moerasvlakte met mopane bossen afgewisseld met Winterthorn bomen en grote acacia planten. De heuvels die de achtergrond vormen van het park, zijn met bossen bedekt. Hoewel het park een oppervlakte heeft van 4.092 km², leeft het grootste deel van het wild langs de vallei. Er is namelijk een steile helling langs het noordelijke uiteinde van het park wat als een fysieke barrière lijkt te fungeert voor de meeste dieren van de park.

De vegetatie in het gebied wordt overheerst door Acacia bomen, ook wel Winterthorn genoemd, die 10 tot 30 meter hoog kan worden, met zijn klassieke schaduwrijke paraplu dak. Deze struiken kunnen goed tegen de zanderige ondergrond en voorkomen dat de zandbanken niet zo snel eroderen. Olifanten vinden Winterthorn struiken erg lekker. Ze zijn niet alleen voedzaam maar omdat 40% van de struik onverteerd achterblijft kan de struik zich ook goed verspreiden.

Het park aan de overkant – Mana Pools National Park

Lower Zambezi National Park is gelegen in het zuidelijke deel van Zambia. De diversiteit van dieren is groot. U heeft de mogelijkheid om dicht bij het wild te komen wanneer zij in en uit de Zambezi rivier lopen. Het park ligt tegenover het beroemde Mana Pools National Park in Zimbabwe. Het hele gebied aan weerszijden van de Zambezi rivier is een wildreservaat.

Lower Zambezi kanotocht
Lower Zambezi kanotocht
Lower Zambezi National Park leeuwen welpjes
Lower Zambezi National Park leeuwen welpjes
Lower Zambezi National Park olifant in de lodge
Lower Zambezi National Park olifant in de lodge
Lower Zambezi zonsondergang
Lower Zambezi zonsondergang