North Luangwa National Park ligt in de Luangwa Vallei die bijna de gehele oostelijke regio van Zambia bestrijkt. Hier bevinden zich een aantal nationale parken, waaronder North en South Luangwa National Park en Luambe National Park. North Luangwa National Park is een van de meest spectaculaire wildernis gebieden in Afrika en is “een van de grootste wildreservaten in de wereld.” Het is zo afgelegen dat self-drive safari’s niet zijn toegestaan en je mag alleen onder begeleiding van een erkende gids het park in. Het belangrijkste verschil tussen het North en South Luangwa park ligt in hun geschiedenis. South Luangwa National park is altijd het belangrijkste park geweest en hier zijn dus veel financiële middelen naar toe gegaan om het te bewerken en toegankelijk te maken.

In 1986 is dit veranderd toen gerenommeerde wetenschappers hun onderzoek verrichtte en de auteurs Mark en Delia Owens het boeken: ‘Eye of the Elephant’  en ‘Cry of the Kalahari’ schreven. Hun aanwezigheid had een grote impact en hun inspanningen resulteerden in een grote vermindering van stropers. In North Luangwa National Park werken nu de meest ijverige game rangers in het land. Als u een reiziger bent die houdt van avontuur, dan is dit park zeker aan te raden.

De diversiteit van de begroeiing in North Luangwa is bijzonder. Er zijn gebieden met mopane bossen en grote bossen met rood mahonie hout, ivoor palmen en worst bomen met hun bungelende fruit.

De Luangwa rivier fungeert als de oostelijke grens van het park. De westelijke grens wordt gekenmerkt door de indrukwekkende Muchinga bergketen  die wel tot 1.100 meter boven zeeniveau komt. De Mwaleshi rivier ontspringt hoog in de heuvels van deze steile helling en zoekt zich een weg naar beneden in een reeks van stroomversnellingen en watervallen. Waaronder de prachtige Chomba waterval. De Mwaleshi rivier in het hart van North Luangwa Park, verdwijnt in het droge seizoen en vormen zich meertjes die grote kuddes antilopen aantrekken.

North Luangwa National Park – Wildlife en Vogels

North Luangwa National Park is voornamelijk een bosrijk park bekend om zijn enorme kuddes buffels – soms meer dan duizend stuks. Andere veel voorkomende zoogdieren zijn leeuwen, luipaarden, hyena’s, olifanten en tal van antilopen waaronder bushbucks, puku’s, kudu’s, impala’s en een aantal die niet in het zuiden voorkomen, zoals oribi’s, hartebeesten, reedbucks en de grootste van alle antilopen, elanden. In het park leven ook zebra’s, gnoes wrattenzwijnen, bavianen en vervet monkeys.

Er is een ontzagwekkende verscheidenheid aan vogels waaronder: Half-collared ijsvogels, lange staart kwikstaart, kabbelende spreeuwen, om Pel’s visuil en paarse kuif turaco.

North Luangwa National Park – Seizoenen

Zambia heeft drie belangrijke seizoenen:

  • Het regenseizoen loopt van november tot maart. De meeste regen valt in december tot februari en de luchtvochtigheid bereikt zijn piek in januari, februari en maart. Het park is toegankelijk tijdens de zware regens.
  • Het koude droge seizoen loopt van april tot en met september. Het is dan koel en droog met aangename temperaturen rond de 24 ° C in de middag. ‘S nachts daalt de temperatuur 8 ° C.
  • Het warme droge seizoen loopt van oktober tot en met november. Er worden dan temperaturen van ongeveer 30 ° C bereikt, maar de luchtvochtigheid ontbreekt.

Beste tijd om North Luangwa bezoeken is juli-oktober.