South Luangwa National Park is zonder twijfel het mooiste natuurpark dat wij hebben bezocht in Afrika. De combinatie van de kronkelende Luangwa rivier met permanent water en de verschillende landschappen zorgen voor een unieke hoeveelheid verschillende soorten dieren en vogels op een relatief beperkt oppervlak. In het park leven ruim 60 soorten dieren en ruim 400 vogelsoorten. Het park wordt niet bezocht door massa’s toeristen, dus de ongereptheid blijft uitstekend in stand.

Wij raden aan een aantal nachten in het park te verblijven, bijvoorbeeld op 2 verschillende plaatsen. Zodoende heeft u de gelegenheid om meerdere gebieden in het park in hun volle glorie te verkennen zonder te hoeven haasten.

Luangwa vallei

South Luangwa National Park ligt in de Luangwa vallei aan de zuidelijke uiteinden van de grote Rift vallei en is het bekendste park van Zambia. Het park is beroemd om haar ongerepte natuur, verschillende leefomgevingen en de grote wildconcentraties rond de Luangwa rivier. Het voortbestaan van de vallei is afhankelijk van de kronkelende Luangwa rivier, die vol zit met nijlpaarden, krokodillen en watervogels en talrijke zijrivieren heeft.

Begeleide wandel safari’s werden voor het eerst aangeboden in de Luangwa Valley en blijven de meest populaire manier om dit park te verkennen. De vele open vlaktes maken het gebied aantrekkelijk voor een safari te voet. Een wandel safari is een heel intense ervaring. U gaat op pad met een ervaren gids, een gewapende game ranger en een spoorzoeker. Met een beetje geluk ervaart u zelf hoe spannend het is op korte afstand de dieren te observeren in hun eigen leefomgeving.

Wildlife en vogels South Luangwa National Park

Er is een overvloed aan dieren in dit park. Antilopen, gnoes en zebra’s worden gezien bij de rivieroevers en op de open savannes in het noorden. Hier bevinden zich ook de meeste safari-kampen. De modderige Luangwa rivier is de thuisbasis van nijlpaarden en krokodillen. De nijlkrokodil (die hier ook leeft) is ’s werelds grootste reptiel. Hij kan maximaal 4 meter lang en wel 100 jaar oud worden.

Tijdens de nacht game drives kunnen luipaarden en leeuwen die op jacht zijn worden waargenomen. Bavianen en vervet apen worden vaak gezien, maar ook de meer schuwere dieren zoals de das en civet kat kunnen worden gespot. De Afrikaanse wilde hond – die behoefte heeft aan een groot leefgebied – trekt gemakkelijk door dit park. Omdat het een bedreigde diersoort is is het een bijzonderheid mocht je ze zien.

De Thornicroft giraffes leven in dit park. Het is een van de 8 verschillende soorten giraffen die in Afrika leven. Ze hebben een donkere snuit en zijn iets kleiner dan hun neven en nichten. Zelfs de zebra’s zijn hier iets anders gestreept dan in andere gebieden in Afrika.

In het park zijn meer dan 400 soorten vogels geteld. Tijdens een driedaags bezoek kan je er makkelijk 100 van spotten. Enkele bijzonder mooie exemplaren zijn de; Carmine bijeneters, ijsvogels, lilac-breasted rollers, Bateleur adelaars, zadel-bek ooievaars, kraanvogels en visarenden.

Beste reistijd South Luangwa National Park

Zambia heeft drie belangrijke seizoenen

  • Het regenseizoen loopt van december tot en met april. Het is dan warm ( middag temperatuur 28 ° C), vochtig en regenachtig met een overvloed aan insecten. Het South Luangwa National Park is ontoegankelijk tijdens het regenseizoen van december tot de laatste regens in ongeveer april. Na een nacht van zware regen en donder, kan het water niveau in de Luangwa rivier stijgen met enkele meters tot een meer dat er niet was voor de zware regenval.
  • Het koude droge seizoen loopt van mei tot en met september. Het is dan koel en droog met aangename temperaturen rond de 24 ° C in de middag. ‘S nachts daalt de temperatuur 8 ° C.
  • Het warme droge seizoen loopt van oktober tot en met november. Er worden dan temperaturen van ongeveer 35 ° C bereikt, maar de luchtvochtigheid ontbreekt. Tegen die tijd zijn de struiken verwelkt en is de aarde kurkdroog, de dieren verzamelen zich langs de rivier en op de resterende drinkplaatsen.

De hete, droge maanden zijn de beste periode voor de game viewing.