Het Sioma Ngwezi National Park kunt u opnemen in uw individuele maatwerk safari in het westen van Zambia. Het Sioma Ngwezi National Park kunt u prima opnemen in uw safari in het westen van Zambia. Bijvoorbeeld in combinatie met een bezoek aan de Victoria watervallen, het Liuwa Plains National Park of de Caprivi Strip

Het park, gelegen in de westerse provincie van Zambia, is één van de grootste nationale parken in Zambia met een oppervlakte van 5.000 km² voornamelijk bedekt met Kalahari bos.

Migrerende olifanten

Het Sioma Ngwezi National Park was een wildreservaat dat voorheen door de Litunga (koning) van de Lozi gemeenschap werd beheerd. Het park wordt omringd door een 35.000 km² grote Game Management Area. Er staan geen hekken rond het park waardoor de dieren vrij tussen het park en het Game Management Area kunnen trekken en zo is de toegang tot de Zambezi rivier mogelijk gemaakt. Het park en het omliggende Game Management Area vormen een belangrijke link in de migrerende route van olifanten uit de aangrenzende nationale parken van Botswana (Chobe National Park) en Namibië (Caprivi Strip).

Het park dient ook als toevluchtsoord voor olifanten uit Angola, waar stroperij nog steeds aan de orde van de dag is. Niettemin komt er hopelijk binnenkort een einde aan de stroperij door een overeenkomst die door de 5 omringende landen is getekend. Onder het vaandel van het Kavango Zambezi Trans Frontier Conservation Area waar Angola, Botswana, Namibië, Zambia, Zimbabwe toe behoren worden gebieden samengevoegd waar het wild vrij kan rond trekken. Op die manier profiteren alle landen van het bestaan van het wild en toch kan het wild beschermd en gecontroleerd migreren.

Wildlife en vogels

Wat de vegetatie betreft, zijn er in het Sioma Ngwezi National Park mooie teakwouden. Er zijn ook gebieden van mopane bossen en bossen van teak gemengd met mopane. Qua wilde dieren, leven er in het park olifanten en verschillende bedreigde soorten, zoals roan antilopen, sable antilopen, Afrikaanse wilde honden en cheetahs. Bovendien leven er verschillende antilope soorten, maar sommige zijn nogal schuchter, zoals puku’s, impala’s, kudu’s en zebra’s. Het grootste deel van de wild dieren concentreert zich in het zuidwesten van het park, waar de wetlands van de Kwando-rivier liggen.

Het vogelleven is niet uniek, afgezien van de vogels die ook in andere parken in Zambia worden gezien. Sommige vogels zijn onder andere de chestnut vented warbler, greater kestrel, Bradfield’s hornbill, Birchell’s starling, marico sunbird, black- cheeked waxbill.

Sioma Falls

De belangrijkste natuurlijke attractie in de omgeving zijn de Sioma (of Ngonye) Falls. De watervallen, hoewel niet zo spectaculair als Victoria Falls, zijn een bezoek waard.