West Lunga National Park

Het West Lunga National Park staat in weinig individuele maatwerk safari reizen op het programma. Het is één van Zambia’s minst bezochte parken. Het werd in de jaren veertig een national park om de Yellow-backed Duiker populatie te beschermen. Neem contact met ons op voor een ontwerp van een individuele safari op maat naar West Lunga National Park.

West Lunga National Park – development trust

Onlangs is het West Lunga Development Trust opgezet om dit ongerepte en relatief dunbevolkte gebied van Zambia te behouden. Lokale gemeenschappen zijn gemobiliseerd in Village Action Groups en Community Resource Boards. Deze groepen zijn opgericht om de natuurlijke hulpbronnen duurzaam te beheersen. Er is een game counting programma gestart en met meer controles in West Lunga kan men er vanuit gaan dat in de toekomst een stijging van het wild- en bezoekersaantal te zien zal zijn. In 2008 heeft het African Parks Network het management in het West Lunga National Park overgenomen.

Talrijke stroomversnellingen, prachtige watervallen, kalkstenen grotten, ondergrondse rivieren, warmwaterbronnen, de Kabompo Gorge, een verzonken meer en de bron van de beroemde Zambezi-rivier maken deze verborgen hoek van Zambia meer dan waard om te verkennen. Het West Lunga National Park ligt 150km ten noordwesten van Kafue National Park in de noordwestelijke provincie.

West Lunga National Park – vegetatie

Het West Lunga National Park is 1.700km² groot en bestaat uit Miombo en Mukwe bos, wetlands (Dambos in Zambia genoemd), open grasland en Papyrus moerassen. De prachtige Mukwe, of Cryptosepalum bossen, zijn een endemische soort van dit gebied van Afrika en het is het enige Park in Zambia dat overwegend bedekt is met bos. Het zijn kenmerkende, droge, groene bossen die door botanici als het grootste gebied van tropisch groene bossen in Afrika, buiten de equatoriale zone, worden beschouwd.

Hoewel de regenval relatief hoog is tot ongeveer 1.000 mm per jaar, is de bodem zeer zanderig en goed gedreineerd, wat betekent dat er naast de rivieren geen permanente wateren zijn. De droogte, de voedings arme bodem en de dichtheid van de vegetatie zijn de redenen waarom dit gebied zo dunbevolkt is. Het West Lunga National Park wordt begrensd door de Kabompo rivier in het oosten en in het zuiden en door de westelijke Lunga rivier in het westen. De rivieren in het park bieden geweldige kano mogelijkheden met verschillende versnellingen en rotspartijen.

West Lunga National Park – wildlife

In het West Lunga National Park leven yellow-backed duikers, Afrikaanse wilde honden, buffels, impala’s, puku’s, nijlpaarden, krokodillen, vervet monkeys, samango monkeys, yellow baboons, bushbucks, warthogs, bush pigs, cane rats, thick-tailed bushbaby’s, civets, genets, roan antilopen, sable antilopen, hartebeesten, elanden en olifanten te zien. U heeft ook de kans om sitatungas, blue duikers, common duikers en Dedefassa waterbucks te zien.

West Lunga National Park – vogels

Afgezien van de aantrekkingskracht van de golden-rumped tinkerbird, betekent de ongerepte omgeving dat de avifauna bijzonder rijk is en er allerlei vogels te zien zijn in het West Lunga National Park. Langs de rivier leven o.a. de half-collared kingfishers, African finfoots en vele black saw-wing swallows. De Schalow’s lourie en de Lady Ross’s lourie komen zeer regelmatig voor in het park net zoals de grey lourie. Interessante soorten die hier worden gevonden zijn de prachtige gorgeous bush shrike, crested guineafowl, purple-throated cuckoo-shrike, Margaret’s batis, en de the square-tailed drongo.

Het West Lunga National Park is beroemd onder ornithologen vanwege de aanwezigheid van de enige endemische vogelsoort, de white-chested tinkerbird. In 1964 werd deze vogelsoorten gevonden. Er zijn talloze mislukte pogingen gedaan om er meer te vinden. Hierdoor denken sommige dat er een vergissing is gemaakt en men de golden-rumped tinkerbird heeft gezien.

Zambia reissuggesties Vraag gratis offerte op maat aan