De Garden Route (tuinroute) ligt langs de zuidoostelijke kust van Zuid-Afrika. De route is 280 kilometer lang en loopt van Kaapstad in het westen via Heidelberg naar de Storms River Village en Tsitsikamma Forest aan de oostkust. Gelegen tussen de Indische Oceaan en de Outeniqua- en Tsitsikamma bergketens, biedt de Garden Route een verscheidenheid aan adembenemende ecosystemen.

De mooiste route van Zuid-Afrika

Met de vele nationale parken, natuurreservaten, meren, lagunes, rivieren, het wild, prachtige stranden en kleine baaien, biedt de Garden Route een schilderachtige schoonheid. De tuinroute is onderdeel van de Cape Floral Region, een werelderfgoed waar 8.500 soorten Fynbos en inheemse vegetatie, uniek is voor deze regio, is behouden.

De schoonheid van de route is niet alleen bovengronds zichtbaar, denk bijvoorbeeld aan de bekende Cango Caves. De Cango Caves zijn de oudste toeristische trekpleister in het land. Het zijn bijzondere grotten vlak bij Oudtshoorn met grote ruimtes waar u in kunt lopen en met unieke limestone formaties. U kunt hier een interessante tour volgen waar verteld wordt over hoe de grot ontdekt was en hoe de grot ‘leeft’. Als u zin heeft in meer avontuur kiest u voor de ‘adventurous’ tour. In deze tour gaat u dieper de grotten in waar de ruimtes ook kleiner worden en waar u sommige stukken moet kruipen of bukken.

Hoe lang u erover wilt doen om de route te rijden, ligt volledig aan u. Als u doorrijdt kunt u in 3 dagen aan de overkant zijn. Wat wij zouden aanraden is om er iets langer over te doen, want dan kunt u genieten van al het moois onderweg en kunt u leuke activiteiten ondernemen. In zo’n 10 tot 14 dagen kunt u echt genieten van wat de Garden Route u te bieden heeft.

U kunt de route vanuit Kaapstad beginnen. U volgt de N2 richting Heidelberg. Vanaf hier wordt de N2 een 300 kilometer lange kustweg langs verschillende grotere en kleinere steden en dorpjes;  Riversdale, Albertinia, Gouritsmond, Great Brak River, Mossel Bay, George, Wildernis, Sedgefield, Knysna, Plettenberg Bay, Nature Valley en Storms River. Deze route kan natuurlijk ook prima andersom.

Beste reistijd Garden Route

U kunt de Garden Route het hele jaar bezoeken en het is ook het hele jaar mooi. De Garden Route heeft een oceanisch klimaat, met milde tot warme zomers en zachte tot koele winters; een ideaal klimaat het hele jaar, voor vakantie en avontuur. De aanwezige accommodatie is geschikt voor alle seizoenen en varieert van camping tot luxe vijf sterren lodges.

In de Zuid-Afrikaanse zomer (november- maart) is het warmst en daardoor het populairst om te bezoeken. Let erop dat Zuid-Afrikanen zelf rond de kerst vakantie hebben en dat het dan dus extra druk kan zijn. Hierdoor raden wij aan om in het einde van de zomer, het begin van de herfst de route te rijden, dus rond van februari tot april. De winter en lente, dus augustus tot oktober, is ook een bijzondere tijd om te gaan, want dan zou u walvissen kunnen spotten. De walvissen kunt u soms zien vanaf de kust of u kunt mee gaan op een boot om een kans te maken de dieren van dichterbij te bewonderen.  

Buiten(sport) activiteiten

De Garden Route biedt alle mogelijk denkbare buitenactiviteiten. Inheemse bossen lenen zich voor zowel begeleide als zelfstandige wandelingen en mountainbike avonturen. Verschillende schilderachtige en uitdagende wandel- en mountainbike paden zijn in deze regio. Ook zijn er mooie golfbanen aangelegd.

Bij het Tsitsikamma National Park kunt u wandelingen maken of een gave raft tour over de wild kolkende rivier maken. In De Hoop Nature Reserve kunt u bijvoorbeeld mountainbikes huren of ook wandelen en vanaf de kust walvissen proberen te spotten. U kunt ook gaan of leren surfen in de oceaan bij Buffelsbaai, Jeffrey’s Bay, Mossel Bay of Plettenberg Bay.

Culinaire route

Voor de culinaire avonturier biedt de Garden Route een ruime keuze, waaronder de internationaal bekende Knysna-oesters, zeevruchten, veganistisch, evenals de traditionele Zuid-Afrikaanse keuken en braai (barbeques). Een aantal bekroonde wijnhuizen langs de tuinroute bieden wijnproeverijen en heerlijke gerechten. In gezellige koffiewinkels en branderijen maken de baristas een heerlijk kopje koffie. Verwen uw zintuigen met koffiebonen uit Brazilië, Colombia, Guatemala, Kenia, El Salvador en Ethiopië.

Tsitsikamma National Park, Zuid-Afrika
Tsitsikamma National Park, Zuid-Afrika
V&A Waterfront Kaapstad, Zuid-Afrika
V&A Waterfront Kaapstad, Zuid-Afrika