Madikwe Game Reserve in Zuid-Afrika is ongeveer 75.000 hectare groot en ligt net ten noorden van het dorp Groot Marico. Het natuurreservaat grenst aan Botswana en ligt op ongeveer 3 uur rijden van Johannesburg. Het game reserve is een malariavrij Big5 wildreservaat op een steenworp afstand van de Kalahari woestijn.

Madikwe Game Reserve is een van de grootste natuur reservaten in Zuid-Afrika en is ontstaan door samenwerking tussen de overheid, de particuliere sector en de lokale gemeenschappen. Een baanbrekende aanpak van wildlife conservatie, een voorbeeld voor soortgelijk aanpak elders in het land. Zij beschrijven hun aanpak als ‘people-based wildlife conservation’.

De overheid is verantwoordelijk voor de infrastructuur- en wildlife in het park. De particuliere sector beheert een aantal succesvolle game lodges waar personeel uit de omgeving werkt. Een deel van de winst uit de lodges keert terug naar de overheid in de vorm van concessie vergoedingen én als bijdrage aan de lokale gemeenschap. Het gebied bestond in het verleden uit verliesgevende landbouwbedrijven. Door de transformatie naar een natuurreservaat, is het park nu winstgevend en creëert het meer werkgelegenheid.

Madikwe Game Reserve malariavrij Big5 reservaat

In Madikwe Game Reserve leeft de Big5, luipaarden, olifanten, leeuwen, buffels, en neushoorns. Daarnaast leven ook cheetahs, grote aantallen antilopen soorten en meer dan 350 soorten vogels in het park. Ook leven hier ook 3 roedels Afrikaanse wilde honden.

In 1994 werd een kleine groep van zes Afrikaanse wilde honden in het park geïntroduceerd. Deze startersgroep heeft een uitdagende introductie in het park meegemaakt met uitbraken van hondsdolheid, territoriale botsingen en ontmoetingen met leeuwen. Ondanks de uitdagingen heeft Madikwe Game Reserve tegenwoordig een bloeiende populatie wilde honden met drie roedels die door het park zwerven. De honden zijn enigszins gewend aan safarivoertuigen, waardoor spectaculaire fotografische mogelijkheden ontstaan. De instandhoudingsinspanningen van Madikwe Game Reserve om de ‘geschilderde hond’ te beschermen, zijn bedoeld om deze afnemende bedreigde diersoort te helpen met het voortbestaan.

Leeuw in Madikwe Private Game Reserve Zuid-Afrika
Leeuw in Madikwe Private Game Reserve Zuid-Afrika
Kudu in Madikwe Game Reserve Zuid-Afrika
Kudu in Madikwe Game Reserve Zuid-Afrika
Neushoorn in Madikwe Game Reserve Zuid-Afrika
Neushoorn in Madikwe Game Reserve Zuid-Afrika
Olifant in Madikwe Game Reserve Zuid-Afrika
Olifant in Madikwe Game Reserve Zuid-Afrika