The Waterberg Biosphere is een bergmassief in het noorden van Limpopo, Zuid-AfrikaDe rotsformaties zijn na honderden miljoenen jaren van erosie gevormd. Het Waterberg gebied heeft vele rivieren, stromen en moerassen. Het gebied strekt zich uit over een lengte van 150 kilometer.

The Waterberg Biosphere loopt in een lange boog van Thabazimbi in het Westen, via Nylstroom in het centrum naar Potgietersrus in het oosten. The Waterberg Biosphere dient als waterreservoir voor dit droge gebied. Binnen the Waterberg Biosphere gebied telt de bevolking ongeveer 77.000 personen. Het gebied is meer dan 400.000 hectare groot. Dit gebied is wel verdeeld in een kerngebied van 115.000 hectare, een bufferzone van 150.000 hectare en een overgangszone van 150.000 hectare.

The Waterberg Biosphere is de eerste regio in het noordelijke deel van Zuid-Afrika dat door UNESCO als een biosfeer reservaat werd erkent. Het doel van de biosfeer is om evenwicht te vinden tussen mens en natuur. Aan de ene kant is er de noodzaak om economische voordelen voor de lokale gemeenschap te genereren uit toerisme. Aan de andere kant is het behoud van de natuur in dit gebied belangrijk.

Landschap

Het Waterberg gebergte is ongeveer drie uur rijden van Johannesburg en Pretoria. Het staat bekend als natuur- en wildbestemming. De gemiddelde hoogte van de bergketen is 600 meter, met een paar toppen die tot 2000 meter boven zeeniveau stijgen. Binnen de Waterberg Biosfeer zijn archeologische vondsten gedaan die teruggaan tot de Steentijd. Het gebied is een mozaïek van cultuur en traditie, zoals blijkt uit de verschillende plattelandsstammen. Denk dan aan de Bapedi, Tswana en Basotho.

In de Waterberg regio zitten veel mineralen in de grond, de meeste van de wereld. Talrijke steden maken deel uit van het Bushveld Igneous Complex (50.000 km² groot). Hier delft men enorme hoeveelheden mineralen zoals vanadium, platina, nikkel en chroom.

De landen in de Waterberg Biosphere worden ook veel gebruikt door boeren om hun kuddes koeien er te laten grazen. Er is veel water hier en daardoor dus ook lekker en voedend gras. Vooral vlak bij de Botswaanse grens zijn goede grasvlaktes te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de Springbok Flats bij Bela-Bela. Hier groeien ook veel zonnebloemen en mais. Het water komt vooral uit vier hoofdrivieren in de regio. Dit zijn de Lephalala, de Mokolo, de Mogalakwena en de Matlabas.

Wildlife

In het Waterberg Biosphere krijgt u een beetje van beide werelden. Een goede infrastructuur en uitstekende faciliteiten in de vele wildreservaten, gekoppeld aan de ongerepte Afrikaanse wildernis. Een paar van de meest populaire wild- en natuurreservaten in de Waterberg Biosphere-regio zijn Welgevonden Wildreservaat, Marakele National Park, Natuurreservaat Mabalingwe, Lapalala Wildreservaat en het Natuurreservaat Doorndraai.

In totaal leven er in het Waterberg Biosphere zo’n 5500 soorten planten. Hiervan is 43% uniek voor Afrika. Van deze planten zijn 18 soorten zeldzaam. Buiten de parken om leven er 11 vogelsoorten, 4 reptielen soorten, 4 vissoorten, 1 vlindersoort en 18 zoogdieren. Zeldzame dieren die u hier kunt spotten zijn de white-backed night heron, de Cape vulture, het aardvark, de brown hyena, en de zwarte neushoorn.