Eindelijk kunnen we weer op reis!

​Begin november reizen we af naar Namibië voor een selfdrive door het ongerepte land. Naast de gebruikelijke zaken plannen we nu ook PCR testen in als onderdeel van ons reisschema. Net als in Nederland zijn er Afrikaanse landen prima voorzieningen om je te laten testen op Covid-19 en om op tijd, voor het uitreizen, de uitslag te krijgen per e-mail.

​Lees ons verslag van een bijzondere reis in een bijzonder land in een bijzondere ​tijd!

Windhoek

Begin van de middag arriveren we op de vernieuwde luchthaven van Windhoek. Nadat we onze auto hebben opgehaald rijden we naar onze accommodatie. De eerste nacht blijven we in Windhoek. In de middag vullen we onze voorraden aan, zodat we morgen snel op weg kunnen gaan.

Otjiwa Game Reserve

We rijden naar het noorden over de B1 via Okahandja naar Otjiwarongo. Daar overnachten we 2 nachten op de campsite van de Otjiwa Safari Lodge, een van de oudste wildfarms in Namibië. Het afwisselende terrein van de lodge is 12.000 hectare groot en huisvest onder andere 25 verschillende wildsoorten, waaronder de witte neushoorn. Met de gidsen van de lodge kun je game drives, wandel safari’s en Rhino trackings doen. Wij kiezen er vandaag voor om een middag/avond game drive te maken. Onderweg spotten we 6 neushoorns, die we te voet tot op korte afstand benaderen. Wat een spektakel!

Divorce Pass

De volgende 2 dagen brengen we door in de onherbergzame Doronawas Community Conservancy, ten noorden van de Brandberg. We rijden over nauwelijks bereden tracks door een schitterende omgeving. De rotsformaties worden steeds grilliger. We rijden langs de Doros Crater. Daarna wordt het terrein nog ruiger. De Divorce Pass stelt hoge eisen aan de terreinwaardigheid van onze auto. Via steile klimmen en afdalingen, dalen we uiteindelijk af in de droge Ugab rivierbedding. Na een welverdiende lunch vervolgen we onze weg en klimmen via een steile route met veel losliggende stenen uit de rivierbedding. We overnachten bij de Brandberg White Lady Lodge.

Living Desert Tour – Swakopmund

Voor nu laten we het ruigste gedeelte van onze Namibië selfdrive achter ons. Via de deels geasfalteerde weg rijden we van Uis naar Henties Bay aan de Atlantische Oceaan. Hier ervaren we hoe het koude water van de Atlantische Oceaan ons van voren afkoelt, terwijl de brandende zon onze ruggen verwarmd. Bizar! Ons eindpunt van vandaag is Swakopmund, waar we overnachten in de Desert Breeze Lodge. De volgende dag gaan we mee op een Living Desert Tour. Samen met onze gids en andere gasten gaan we op zoek naar de dieren die in de Namib woestijn (over)leven. De Namib woestijn is de oudste woestijn op aarde en onze gids legt helder en simpel uit hoe de zandduinen in de woestijn tot stand komen en zich verplaatsen. Bovendien legt hij uit hoe verschillende diersoorten hier hun thuis hebben gemaakt. We spotten onder andere de bijzondere Namib woestijn Gekko en de Namib Dessert Sidewinder (slang).

Sossusvlei en Dead vlei

We zetten onze reis landinwaarts voort en rijden via de spectaculaire Kuiseb Pass naar Sesriem, bij Sossusvlei. We overnachten 2 nachten bij de Desert Hills Glamping lodge. Na een serieuze klim bereiken we de vallei waar het tented camp is gebouwd. Vanuit de lodge kunnen we de eerste zandduinen al zien. De volgende dag bezoeken we de zandduinen van Sossusvlei. De beklimming van de duinen laten we graag aan anderen over. We wandelen wel naar Dead Vlei. We treffen het dat we nagenoeg de enige mensen in de vlei zijn. Dat levert mooie foto’s en video’s op.

Duwisib Castle

Na het ontbijt nemen we afscheid van de staff van de Desert Hills Glamping Lodge en vervolgen wij onze Namibië selfdrive naar het zuiden, richting Aus. Onze route voert ons langs Duwisib Castle. Dit kasteel staat ‘in-the-middle-of-nowhere’ en is in 1909 gebouwd in opdracht van de Duitse baron Wolff, een Duitse officier, en zijn schatrijke Amerikaanse vrouw. Het is een aanrader om dit kasteel te bezoeken en om te zien hoe de baron en zijn vrouw hier leefden. Een bizar idee dat alle bouwmaterialen, met uitzondering van de rode bakstenen, en meubels vanuit Duitsland zijn aangevoerd naar de haven van Lüderitz en vandaar met paard en wagen naar het kasteel zijn vervoerd. Een route van een slordige 300 kilometer.

Aus en Kolmanskop

De komende 3 nachten verblijven we in Aus, in de Klein Aus Vista lodge. We overnachten op de campsite, in de Desert Horse Inn en in Eagles Nest. De laatste accommodatie ligt op 7 kilometer van de receptie aan de andere kant van de berg. In de receptie bestellen we een barbecue pakket en het ontbijt. Met een grote mand rijden we vervolgens naar ons onderkomen dat tegen de rotswand verstopt ligt. We genieten van schitterend uitzicht en de rust van deze unieke locatie. Vanuit Aus bezoeken we het verlaten en deels ondergestoven woestijn stadje Kolmanskop. Een absolute aanrader om hier een rondleiding te doen met een lokale gids. We krijgen een goed beeld van het leven in dit stadje. Kolmanskop werd opgericht in 1908 toen er diamanten in de omgeving werden gevonden. Het stadje werd uiteindelijk in 1958 verlaten achtergelaten toen het winnen van diamanten niet meer lonend was. Daarna bezoeken we Lüderitz en onderweg terug naar Aus spotten we de unieke wilde paarden bij de Garub waterhole.

Fish River Canyon

Onze volgende stop is de Fish River Canyon, de tweede grootste canyon ter wereld na de Grand Canyon in de Verenigde Staten van America. We overnachten in de Fish River Lodge die op de rand van de canyon staat. We worden verrast door het machtige uitzicht en de harde wind. Door het weer en de opstijgende warme lucht raast de wind dag en nacht om ons onderkomen. In de kamer liggen zelf oordopjes voor als het geluid te hard wordt! De volgende dag maken we met gidsen van de lodge een tocht naar de bodem van de canyon. Via een ijzingwekkende steile ‘weg’ dalen we af en zwemmen in een waterpoel tussen de rotsen. Een aanrader, maar je moet niet bang zijn op steile wegen.

Mesosaurus fossielen Keetmanshoop

Langzamerhand keren we nu naar het noorden, terug richting Windhoek. Eerst bezoeken we nog de 250 miljoen jaar oude Mesosaurus fossielen ten oosten van Keetmanshoop. Chiel Steenkamp, de eigenaar van de farm waar de fossielen zijn gevonden, leidt ons rond op de vindplaats. Hij vertelt uitgebreid over de vondst en het identificeren van de fossielen. Het is heel bijzonder om oog in oog te staan met het fossiel van een wezen dat zo lang geleden leefde en dat dezelfde arm/hand structuur heeft als de mens. Verder vertelt Chiel hartstochtelijk over de 5.000 kokerbomen op zijn terrein en de bijzondere rotsformaties die door erosie zijn ontstaan.

Kalahari woestijn

Onze laatste stop op weg naar Windhoek is de Bagatelle Kalahari Game Ranch. We overnachten in een Dune Chalet, dat boven op de zandduin is gebouwd. Voor ons chalet ligt een kleine waterhole. Terwijl we aan een koel drankje zitten komen er opeens 2 neushoorns aanlopen die op hun gemak gaan drinken. We kunnen in alle rust mooie foto’s maken van deze bijzondere dieren. Daarmee komt het totaal gespotte neushoorns op deze reis op 8. Er zijn reizen dat we minder neushoorns zien!

Windhoek

Terug in Windhoek laten we een PCR test doen, die we nodig hebben om Zuid-Afrika binnen te komen. Gelukkig is de uitslag negatief. Na de laatste overnachting in Windhoek brengen we de volgende dag onze auto naar de stalling en gaan naar het vliegveld voor onze reis naar huis.

We kijken terug op een succesvolle Namibië selfdrive safari en hebben weer verse ideeën opgedaan om onze gasten optimaal te kunnen bedienen. De ongerepte natuur van Namibië blijft ons altijd weer verrassen. Kunt u niet wachten om ook een mooie safari in Namibië te maken neem dan nu contact met ons op!

Namibië reissuggesties vraag offerte op maat aan
Divorce Pass Namibië
Divorce Pass Namibië
Namib Desert Gecko bij Swakopmund Namibië
Namib Desert Gecko bij Swakopmund Namibië
Verlaten woestijn stadje Kolmanskop Namibië
Verlaten woestijn stadje Kolmanskop Namibië
Fish River Canyon Namibië
Fish River Canyon Namibië