Afgelopen jaar hadden wij iets te vieren. Marja en ik zijn dit jaar namelijk 30 jaar getrouwd! Tijd voor een mooie reis naar Afrika natuurlijk. Wij hebben ons een week lang ondergedompeld in South Luangwa National Park, ons favoriete natuurpark van Zambia. Samen met onze twee meiden gingen wij op pad en lees hier over onze ervaringen. 

Aankomst in Mchenja

Na van vlucht naar vlucht te zijn gehopt, was onze laatste overstap naar een open safarivoertuig. Dit was op Mfuwe Airport, nabij South Luangwa National Park. In ongeveer een uur rij je naar de gate van het park. Wij deden dit aan het eind van de dag terwijl wij getrakteerd werden op een ondergaande zon die de lucht vrolijk oranje en rood kleurde. 

Onderweg reden wij langs het voetbalveld van Mfuwe, een hobbelig veldje met aan weerszijde twee palen in de grond. Het was trainingsdag, dus het was een drukke bedoening. Duidelijk een belangrijke sociale plek in het dorp. Een eindje verderop, bij de gate was het een stuk rustiger. Toen wij daar aankwamen was het park ook al dicht voor game drives. Maar omdat onze accommodatie midden in het park lag, ging de gate nog even voor ons open. 

Het was heerlijk om over de brug over de Luangwa rivier te rijden en ons favoriete park weer te betreden. Een steeds hobbeliger pad bracht ons steeds dichter bij de accommodatie. Officieel was het nog geen game drive, maar wij zagen wel al verschillende dieren waaronder hippo’s en een hyena. 

Eenmaal aangekomen in het kamp, Mchenja, stond het avondeten al klaar. Zo konden wij na een lange reis meteen aanschuiven bij een heerlijk 3-gangen diner. Wij verwonderen onszelf er altijd over hoeveel lekkers er gemaakt wordt in het midden van de Afrikaanse Bush en dit diner was hier geen uitzondering op. Heerlijk!

Ondergedompeld in South Luangwa National Park – uit de drukte

De eerste ochtend, nadat wij gewekt waren door vrolijk getjilp van vele vogeltjes, konden wij goed in ons opnemen waar wij terecht gekomen waren. Een ruime familiesuite aan de oever van de Luangwa rivier met aan beide slaapkamers een buitenbadkamer. Niks beters dan tijdens het tanden poetsen in de ochtend, rustig wakker worden met de opkomende zon terwijl je uitkijkt over de rivier waar een aantal hippo neuzen boven het water uit komen. 

Ontbijt werd bij het centrale deel geserveerd. De hoogtepunten waren hier, dat er een heerlijke pot havermout op hete kolen stond op de plek waar de avond ervoor het kampvuur was geweest. Ook werd er op verzoek toast gemaakt. Dit werd gedaan door toast vast te klemmen tussen twee ovenroosters en dat met een klem boven een vuur te houden. Zo kan het natuurlijk ook!

De game drives die wij in dit gebied hebben gemaakt, waren prachtig. Mchenja ligt in een gedeelte van het park waar maar één andere accommodatie is en het is ver van de entree van het park. Hierdoor ben je echt uit de drukte en kun je in alle rust, al het moois ervaren. Je komt hier niet veel andere auto’s tegen, wat de Bush-beleving nog gaver maakt. 

Het gebied waar wij game drives maakten, staat bekend als een leeuwen gebied. Niet alleen omdat een pan ‘Lion Pan’ heet, maar ook omdat er een grote groep leeuwen in dit gebied huist. Wij hadden veel geluk om deze groep leeuwen te spotten. Zij volgden een grote groep buffels en waren hongerig. Samen probeerden ze in de bosjes een buffel te vangen. Helaas voor de leeuwen was deze poging mislukt. Voor ons was het zien van de (onzichtbare) communicatie tussen de leeuwen heel bijzonder!

Een andere interessante interactie die wij in dit gebied zagen was tussen twee jonge luipaarden en een leguaan. De luipaarden wisten nog niet goed wat ze met de leguaan moesten doen. Nieuwsgierig kwamen ze, met hun neus vooruit, dichter bij de leguaan. De leguaan beschermde zich op zijn beurt tegen dit potentiële gevaar door zijn hele lijf op te blazen en een sissend geluid te maken. Dit verwarde de luipaarden nog meer. Hoe deze ontmoeting is afgelopen, weten wij niet, want voor het donker werd zochten wij nog een mooie plek om een sundowner te doen. 

Wandelend naar het volgende kamp

Na een aantal mooie dagen bij Mchenja, was het tijd om naar het volgende kamp te gaan. Te voet gingen wij op pad naar Kakuli, een kamp dat hemelsbreed slechts 5 kilometer verderop ligt. Tijdens de wandelsafari, een activiteit wat als eerste in South Luangwa National Park werd gedaan, liepen wij langs de Luangwa rivier. Kijkend naar olifanten poep, luisterend naar vogelgeluiden en vallende vruchten van de Sausage Tree ontwijkend, baanden wij onze weg naar dit volgende kamp. 

Kakuli ligt op de hoek van de Luwi Rivier en de Luangwa Rivier. Een riverfront huisje is daarmee bijna vanzelfsprekend. Ook hier hadden wij weer een buitendouche, iets waar wij maar al te graag gebruik van maakten na de wandeling. 

In de avond maakten wij hier een bijzondere game drive. Rijdend door het gebied rondom deze lodge, wat meer bebost is, spotten wij impala’s die gebiologeerd naar een bosje staarden. Wij besloten er dichter heen te rijden. Eenmaal daar, zagen wij dat de impala’s naar een jonge python staarden. Ondanks dat het ging om een jonge python, was het wel al een enorm beest met een diameter van zo’n tien centimeter. 

Toen de avond viel en wij de sundowner op hadden, begon een leeuw te brullen. Vlak bij ons! Dit was het teken om op zoek te gaan naar deze leeuw. Doordat het iets meer bebost was, was het niet gek geweest als we de leeuw niet hadden gezien, maar uiteindelijk, na goed zoeken en schijnen met de spotlight, spotten wij een grote mannetjesleeuw. Trots lag hij daar in de rivierbedding. Een prachtig gezicht!

Luipaarden op jacht

De laatste stop op onze route in South Luangwa National Park was Chinzombo. Deze accommodatie ligt net buiten het park. Dit is echter zeker geen showstopper, want met een bootje vaar je van de lodge naar de overkant waar de safari voertuigen klaar staan. Vanaf hier rij je zo bij het prime wildlife gebied in. Een gebied met vele verschillende landschappen dicht bij elkaar. Van een bosgebied, ben je met vijf minuten rijden weer op een grote open vlakte. 

In dit gebied maakten wij ook weer meerdere game drives. Tijdens de eerste game drive hier spotten wij in een van de karakteristieke geulen van South Luangwa National Park een luipaard. De geulen vormen perfecte schuilplaatsen voor jagende luipaarden. En dat wist dit luipaard ook. Laag bij grond sloop het luipaard steeds een stapje dichter naar het eind van de geul waar de impala’s rustig aan het grazen waren. Toen het luipaard er bijna was, merkte één impala het dier op en begon de alarmroep te slaan. Voor het luipaard het wist, waren alle impala’s met de noorderzon vertrokken. 

Ook tijdens onze laatste gamedrive in dit gebied troffen wij een jagend luipaard. Dit keer vonden wij het dier in een dicht bebost gebied. Wij werden die richting op gelokt door de alarmroep van velvet monkeys. Wanneer deze aapjes blijven blaffen als teken van gevaar, betekent dat dat er een luipaard is. Voor leeuwen of andere gevaarlijke dieren stoppen ze namelijk al redelijk snel met alarm slaan. De luipaard die wij hier spotten was op jacht, maar was redelijk onsuccesvol. Hij was al zo snel gespot door de velvet monkeys en door egyptian geese dat alle dieren gewaarschuwd waren door de verschillende alarmroepen. 

Met al deze herinneringen kijken wij terug op een geweldige reis waar wij alle vier enorm van genoten hebben. Afrika blijft ons altijd trekken, dus het zal vast niet lang duren voordat wij weer voet zetten in dit continent. 

Wil jij deze reis ook maken? Bekijk dan meer details van South Luangwa National Park of neem direct contact met ons op. 

Auteur: Rob Sijm, oprichter en eigenaar Mambulu! Safaris With A Difference

Zambia reissuggesties vraag gratis offerte op maat aan