De Cederberg Wilderness Area ligt ongeveer 200 km ten noorden van Kaapstad in Zuid-Afrika. Dit enorme gebied in de Cederberg streek strekt zich uit van de Middelbergpas bij Citrusdal naar het noorden van de Pakhuispas in Clanwilliam. De Cederberg streek beslaat die ongeveer 71.000 ha ruw bergachtig terrein.

Het gebied werd in 1973 tot een wildernisgebied uitgeroepen en heeft als zodanig de hoogste mogelijke bescherming status. De Cederberg staat bekend om zijn spectaculaire landschappen en rotsformaties. Het Cederberg gebergte maakt deel uit van de Cape Folded Mountains en bestaat voornamelijk uit hetzelfde zandsteen als de Tafelberg. Verweerde zandsteenformaties, met name de Wolfberg Arch en het Maltese Cross, zijn typisch voor de Cederberg. De bergen vallen binnen het gebied van de Cape fynbos regio en worden beheerd als waterbron.

De winters in de Cederberg Wilderness Area zijn koud en nat. De zomers zijn warm en droog. De meeste regen valt tussen mei en september en sneeuwt valt vaak in de hoger gelegen gebieden. In de winter dalen de nachttemperaturen scherp en kan er zware vorst optreden. In de zomer komen de temperaturen vaak boven de  40° C. Bliksem is de meest voorkomende oorzaak van periodieke bosbranden. Zuidoostelijke winden overheersen in de zomer en dragen ook bij tot het risico van bosbranden.

Vegetatie

Vegetatie is overwegend bergfynbos. Op de onderste hellingen groeien laurierprotea, zijdeachtige conebus, zandolijf en gele madeliefjes, met wilde olijven en berg maytenus op de rotsachtige uitlopers. Waboom veld komt ook voor bij deze lagere hoogte. Het opvallende purperblauwe ridderspoor, evenals rooibos thee en buchu groeien tegen de lagere kliffen.Hoger vindt men fynbos, met rode disas in overvloed langs de waterstromen op het plateau.

De Clanwilliam Cedar groeit in de zogenaamde cederzone tegen kliffen en hangen op hoogten tot boven de 1.000 meter boven zeeniveau. In de natte ravijnen groeien de  red and white els, yellowwood, hard-pear and Cape beech occur, while wild olive, silky bark. Spoonwood geeft de voorkeur aan een drogere omgeving.De endemische snow protea is misschien wel de mooiste plant op de hoogste toppen. De plant is zeer schaars en wordt maar op een paar plaatsen in het wildernisgebied gevonden.

Wildlife

Bavianen, dassies, grey rhebok, klipspringers, duiker en de grysbok worden in de Cederberg Wilderness Area veel gespot. De porcupine, honey badger, Cape clawless otter en aardvark leven hier ook maar worden zelden gezien. Het luipaard is de grootste roofdier van de Cederberg. Kleinere roofdieren zijn de African wild cat, lynx, bat-eared fox, aardwolf en de Cape fox. De grey mongoose en de striped polecat worden vaak gespot. Er zijn ook  verschillende knaagdieren waaronder de dormouse.Meer dan 100 vogelsoorten komen hier voor, waarvan de black eagle, rock kestrel en de jackal buzzard  de meest voorkomende roofvogels zijn. De armadillo lizard is een van de endemische reptielen die in de Cederberg leven.

In het gebied leven ongeveer 16 soorten slangen te vinden, de meest voorkomende zijn de berg adder, puff adder en de black spitting cobra. De Clanwilliam yellow fish, Clanwilliam red fin minnow en de fiery red fin zijn enkele van de bedreigde vissoorten die oorspronkelijk in de Olifants River leven, maar ook in de grotere rivieren en beekjes van het wildernisgebied te vinden zijn.

Cederbomen worden schaarser ondanks de bescherming die de Cederberg Wilderness Area biedt. In 1987 werd een cederreserve van ongeveer 5.250 ha opgericht, in een poging om deze bomen tegen de ondergang te redden. Er worden ook cederbomen gekweekt en er worden jaarlijks oude bomen verplaatst naar een meer geschiktere plaats in het reservaat.