Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  |  +31 (0)23 574 83 51

  Logo VvKR opt  SGR 

9,4
9,4 van 10
58 beoordelingen

Individuele luxe safari reizen op maat in oost en zuidelijk Afrika

Laat Mambulu! Safaris u terugbellen

U dient uw naam in te vullen
U dient uw e-mailadres in te vullen
U dient uw telefoonnummer in te vullen
Ongeldige invoer

Francistown

Een interessante plaats om te bezoeken tijdens een individuele maatwerk safari reis in Botswana is Francistown, éen van de oudste steden van Botswana en het centrum van Zuid-Afrika's eerste goudkoortsGoudzoekers ontdekten in het midden van de 19e eeuw goudmijnen bij Tatitown (zo'n 50 km van Francistown) en later in Francistown (Monarch mine) zelf. Het goud werd gewonnen door Afrikanen die generaties lang in deze regio woonden. De hedendaagse rijkdom en welvaart, de goud-deposito's die werden gevonden, gaan terug tot de 12e tot 14e eeuw.

Botswana individuele safari op maat modern Francistown | Mambulu! Safaris With A Difference

Francistown - goudkoorts

De stad werd vernoemd naar de Britse goudzoeker en mijnwerker Daniel Francis, die in 1869 opsporingsvergunningen kreeg om naar goud te zoeken, en uiteindelijk directeur van de Tati Concessions Company werd. De stad is nog steeds omgeven door oude, verlaten mijnen. De oorspronkelijke stad werd opgericht als een nederzetting in de buurt van de Monarch mijn in 1897. De stad bestond uit slechts één belangrijke straat met levendige saloons en verschillende winkels die parallel liep aan de spoorlijn. De spoorlijn werd aangelegd door de Britse ondernemer Cecil Rhodes als een onmisbare schakel tussen Zuid-Afrika en de Noord-koloniën van Groot-Brittannië. 

Francistown is de tweede grootste stad van het land (436 KM ten noorden van Gabaronne), een distributie punt voor industriële goederen, met een spoorlijn in noordelijke richting naar Bulawayo in Zimbabwe. De hoofdweg ten noordwesten van Francistown gaat naar Maun en de Okavango Delta, Kasane en Chobe National Park, Livingstone, Zambia en Victoria Falls, Zimbabwe. In de loop der jaren is Francistown, met een bevolking van ongeveer 115.000 mensen, veranderd van een stoffig grensstadje in een moderne stad. Moderne winkelcentra, winkels, hotels, restaurants, woningen en industriële complexen domineren nu de stad, met een aantal overgebleven oude, koloniale gebouwen in het centrum van de stad. Kleurrijke Afrikaanse lokale markten en verschillende parken zorgen voor een prettige sfeer in de stad. Er is een levendig nachtleven met diverse club waar goede lokale muziek wordt gedraaid en waar gedanst kan worden.

Francistown - Supa Ngwao Museum

Dit interessante museum bevat tentoonstellingen over de cultuur en geschiedenis van de Kalanga mensen, evenals een fototentoonstelling over de vroege geschiedenis van Francistown en Botswana. Hier ligt veel van het erfgoed van het noorden van Botswana opgeslagen. De collectie bestaat uit aardewerk, houtsnijwerk, mandenmakerij en muziekinstrumenten. Authentieke , met de hand gemaakte voorwerpen worden verkocht in de Craft shop van het museum. Hiermee worden ongeveer 200 ambachtslieden (meestal vrouwen) uit de omliggende gebieden ondersteunt. Het museum dient ook als informatiecentrum voor Francistown en er worden begeleide wandelingen door de stad aangeboden, die langs meerdere belangrijke historische plaatsen gaat.

Botswana individuele safari op maat Supa Ngwao museum in Francistown | Mambulu! Safaris With A Difference

Francistown - Tachila Nature Reserve

Het Tachila Nature Reseve bevindt zich op het Tati Company Land en beslaat ongeveer 8.200 hectare en grenst aan Francistown stad. Het gebied met zijn natuurlijke habitat is goed bewaard gebleven. Het Thachila Nature Reserve is een park waar de bewoners en bezoekers van Francistown kunnen ontspannen. Verder bezoeken Botswanaanse schoolkinderen het reserve om over het belang van wildlife en andere natuurlijke hulpbronnen te leren. Tachila - wat ‘redder van alle levende wezens’ in het Kalangaas betekent - is een breed gemeenschappelijk project dat natuurlijke, archeologische, historische en culturele bezienswaardigheden, die uniek zijn voor Francistown en de North East District, samenbrengt. Diersoorten die hier oorspronkelijk leven zijn: luipaard, hyena, kudu, impala, bushbuck, steenbok, klipspringer, rock dassie en wrattenzwijn. Later zijn hier de neushoorn, sable en roan antilopen, cheetah, giraffen, zebra's, gnoes en eland aan toegevoegd. Een eco-vriendelijke luxe lodge, met een conferentiecentrum en restaurant, wordt in het reserve gebouwd door gebruik te maken van groene energie, gerecycelde producten, opgevangen regenwater en aanleg van biologische tuinen.

Francistown - Domboshaba

Domboshaba is een stenen muur die rond 1450 gebouwd is en wat ‘red rock’ in het Kalangaas betekent. Domboshaba ligt in het noordoosten van Botswana langs de Masunga- Kalamati Road. In Domboshaba zijn prachtige voorbeelden van cement-lozes, stenen wanden en behuizingen te zien. Sommige zijn gereconstrueerd door archeologen van het Nationaal Museum. Het is een van de eerste nationale monumenten in het land nl. in: 1938.

Botswana individuele safari op maat archeologische fondsten bij Francistown | Mambulu! Safaris With A Difference

Domboshaba is een soort openlucht museum (ongeveer 8 hectare groot) waar verschillende behuizingen en overblijfselen van afscheidingsmuren te zien zijn. De meest spectaculaire daarvan is ‘Wall 28.’ Deze muur werd herbouwd door archeologen. De granieten blokken vormen prachtig vloeiende lijnen rond bestaande rotsblokken en bomen. Het meest opvallende kenmerk van de wanden is hun vlakheid, ondanks hun grote breedte (sommige zijn 2 meter dik) en hun prachtige decoratieve motieven en stilistische variaties. Hoewel er geen cement werd gebruikt in de bouw, hebben sommige muren verschillende eeuwen overleefd zonden enige schade.

Op de heuvel liggen fundamenten van een gebouw waarvan men verondersteld dat het een verblijfplaats is geweest van een belangrijk persoon. Ook zijn er cirkelvormige overblijfselen van huizen; aarden vloeren met stenen randen. Veel muren zijn ingestort en het Nationaal Museum gaat deze verder restaureren. Het terrein er omheen zal worden ontwikkelt, hierbij moet u denken aan verbeterde bewegwijzering, kampeer mogelijkheden en was gelegenheden. 

BotswanaVraag gratis advies op maat aan

Lees onze Botswana reissuggesties 

 

Terug naar boven

Nieuwsbrief

@mambulu_safaris

Recensies

  • Zambia en Malawi

    Drie jaar geleden wensten wij ons te informeren voor een familiale safarireis naar Afrika. Uiteindelijk kwamen we terecht bij Mambulu! Safaris. We willen vooral benadrukken dat de communicatie met Rob en de snelle opvolging op al onze vragen en wensen ongekend waren. Ook tijdens en na de reis werd niet nagelaten ons te informeren. Beste Rob, hartelijk dank voor deze onvergetelijke reis.
    Groeten,
    Familie van Sintruyen

    Lees meer...