De zeldzame Shoebill ooievaar

De Shoebill is een bijzondere vogel die maar op enkele plekken voorkomt en toch een van de 5 meest gewilde vogels om te spotten in Afrika is. Het is een grote ooievaar die wordt gekenmerkt door zijn grote bek. Er zijn slechts 3 plekken waar het dier leeft in de wereld, Ethiopië, Uganda en Zambia. In dit blog komt u meer te weten over dit bijzondere dier.

Kenmerken

De Shoebill heeft een compleet grijs verenkleed. Door zijn grote bek, die wel iets weg heeft van een schoen, vangt hij graag en makkelijk vissen. Dit doet hij vooral in troebel water. Zijn bek is hier perfect voor gemaakt met het scherpe puntje aan het einde. De Shoebill kan tot 1 meter en 40 centimeter groot worden. Genetisch gezien lijkt de Shoebill ooievaar het meest op de Hamerkop vogel.

Leefwijze

De Shoebill komt vooral voor in nattere moeras gebieden. Hier leeft hij een grotendeels solitair leven. Slapen doet de Shoebill in bomen en overdag is de vogel merendeel op de grond te vinden. Dit is tevens de plek waar de Shoebill jaagt, op de grond vlak bij water. Als u het geluk heeft de Shoebill te zien, zal deze vrijwel altijd stil staan uit te rusten of te wachten op vis. Het dier staat bekend als een langzaam dier, dus ook als hij loopt zal dit met voorzichtige stappen gaan.

De vogel kan ook vliegen. Dit doet hij door eerst een paar sprongen te maken en daarna bijna recht omhoog te schieten. Gemiddeld maakt de Shoebill zo’n 150 slagen met zijn vleugels per minuut. Hiermee is de vogel een van de langzaamste vogels, met uitzondering van nog grotere ooievaar soorten. Dit betekent dus dat de vogel kan vliegen maar het liefst niet al te ver. Meestal vliegt de Shoebill tussen de 100 en 500 meter.

Tijdens de jacht op vissen is de Shoebill ook langzaam. Hij selecteert zijn plek om te jagen zorgvuldig, bij troebel water met weinig zuurstof waardoor de vissen vaak naar boven moeten komen om lucht te happen. Vervolgens volgt de Shoebill de vis of vissen voor een langere tijd. De Shoebill heeft hiermee een goede verhouding met het Nijlpaard, omdat die door in het water te lopen ook vaak de vissen naar boven drijft. Wanneer eenmaal de juiste prooi is gespot maakt de Shoebill een snelle duik actie om de vis te vangen. 60% van de pogingen leiden tot een lekker maal voor de Shoebill.

Voortplanting

Paren van de Shoebill bouwen stevige nesten zo ver mogelijk van andere dieren vandaan. Mochten er toch nog mensen of dieren in de buurt komen verdedigen ze hun nest agressief. Snel zult u hier niet in de buurt komen, want de nesten staan veelal in een moeras op een platform van dikke vegetatie in diep water.

De vrouwtjes leggen meestal 2 eieren die het paar afwisselend uitbroed gedurende een maand. Het ei wordt gedraaid en afgekoeld met water als dat nodig is. Meestal wordt maar één van de twee kuikens volwassen.

Bedreigde diersoort

In 1997 waren er zo’n 12.000 Shoebill vogels wereldwijd. Doordat hun leefgebied op van die afgelegen plekken lag, waren de vogels enigszins beschermd. Maar door dat hun leefgebied op verschillende plekken wordt verwoest of de moerassen worden drooggelegd voor landbouw, wordt de vogel meer en meer bedreigd. Volgens de laatste tellingen uit 2019 zijn er nog maar 2.500 Shoebill vogels die in het wild leven. De grootste kans om dit dier te spotten heeft u in bepaalde gebieden in Ethiopië, Uganda en Zambia. Het dier migreert niet en blijft in de buurt van papyrus en Lungfish.

 

Wilt u ook graag een kans om de Shoebill te spotten. Laat ons u adviseren over de beste locaties en neem contact met ons op. Klik hier voor meer reisinspiratie naar Uganda en Zambia.

Shoebill Vogel Close-up
Shoebill Vogel in Bangweulu Swamps, Zambia
Shoebill Vogel van ver in Bangweulu Swamps, Zambia