De Baines Baobabs zijn een hoogtepunt tijdens een safari op maat in Botswana naar Nxai Pan National Park en de Makgadikgadi Salt Pans. De Baines Baobabs liggen op ongeveer 30 km van de toegangspoort van Nxai Pan National Park. In veel maatwerk safari’s nemen wij een bezoek aan de bijzondere Baobab formatie op in het safariontwerp.

Zeven grote, knoestige Baobab bomen (vernoemd naar de 19e eeuwse ontdekkingsreiziger Thomas Baines) bevinden zich op een eiland in de witte Kudiakam Pan. Thomas Baines stond hier meer dan honderd jaar geleden en schilderde deze scene. Sinds die tijd zijn de Baines Baobabs nagenoeg onveranderd gebleven.

Thomas Baines

Thomas Baines was een ontdekkingsreiziger, kunstenaar, naturalist en cartograaf. Hij en collega-ontdekkingsreiziger James Chapman reisden door dit gebied tijdens hun twee jaar durende reis van Namibië tot de Victoria watervallen (1861-1863).

Ze reisden in door paarden getrokken wagens of te voet. Onderweg werden ze begeleid door Hottentotten, Damaras (een stam uit Namibië) en San Bosjesmannen. Ze ondervonden tal van moeilijkheden, zoals de hardheid van de woestijn, dorst, honger, ziekte. Regelmatig deserteerden hun gidsen die dan een deel van het proviand meenamen.

Ondanks dit alles is Baines vol lof over de schoonheid van Afrika. “Ik moet het bekennen”, schreef hij. Baines’ schilderij van het kleine eiland met Baobabs Baobabs laat verder huifkarren, mensen die hun paarden verzorgen onder een enorme Baobab vol met bladeren. “We liepen naar de grote boom en vonden deze volmaakte plek”, dat schreef Baines over deze schaduwrijke plek.

Baines’ dagboeken, schetsen, tekeningen en schilderijen (onder andere van Baines Baobabs) bieden fascinerende beelden uit eerste hand van het Afrika van toen. Een tijdperk die later cruciaal bleek te zijn in de geschiedenis van zuidelijk Afrika.

Baines Baobabs in zoutpan Botswana
Baines Baobabs in zoutpan Botswana
Baines Baobab Nxai Pan National Park Botswana
Baines Baobab Nxai Pan National Park Botswana
Baines Baobab bij Nxai Pan National Park Botswana
Baines Baobab bij Nxai Pan National Park Botswana