Een bezoek aan Nxai Pan National Park mag eigenlijk niet ontbreken in het programma van een individuele safari op maat in Botswana. Het park ligt tussen Maun en Nata ten noorden van de doorgaande weg en wordt relatief weinig bezocht. Toch biedt het park een grote verscheidenheid aan wilde dieren en in het midden van het park vindt u fantastische zoutpannen. Het park is een van de meer toegankelijke gebieden van het Makgadikgadi Salt Pans complex, op slechts 50 km van de weg tussen Nata en Maun.

Zoutpannen

Het park is met een oppervlakte van 2.100 km² onderdeel van het grote Makgadikgadi Salt Pans complex en bestaat uit een aantal grotere zoutpannen die ooit zoutmeren waren. Dit meer werd ooit gevoed door de Zambezi rivier, Chobe rivier, en de Kwando rivier. Nu zijn er verschillende zoutpannen over:

  • Nxai Pan
  • Suwa Pan,
  • Ntwetwe Pan
  • Kgama-Kgama Pan
  • Kudiakam Pan

Deze grotere pannen worden overwoekerd met gras met hier en daar een eiland met acacia bomen. De kleinere pannen vullen zich in de regentijd met water. Daar komen veel wilde dieren op af, zoals zebra’s gnoes en gemsbokken. De zoutpannen waren vroeger grote meren. Deze zijn over de tijd langzaam opgedroogd.

Op een van de zoutpannen vindt u Baines Baobabs. Dit is een groepje eeuwenoude Baobab bomen en zijn vernoemd naar de ontdekkingsreiziger Thomas Baines. Klik hier om meer te weten te komen over Baines Baobabs.

Wildlife

Het zien van wilde dieren is door de regens en de migratie van de dieren seizoensgebonden. Zo is er in de korte regentijd een grote migratie van zebra’s en gnoes naar dit gebied. Deze dieren worden dan ook gevolgd door verschillende roofdieren, zoals leeuwen en hyena’s. Er zijn verschillende kunstmatige drinkplaatsen. Dieren die u hier zou kunnen zien zijn zebra’s, gnoes, springbokken, impala, gemsbok, hartenbeest, giraffen, leeuwen, wilde honden, bruine hyena, bat-eared vos, en olifanten en buffels.

Qua vogels is Nxai Pan National Park ook een geweldige locatie. U kunt bijvoorbeeld Kori bustards, Korhanns en rode valken spotten. Daarbij komen er vele flamingo’s na het regenseizoen.

Daarbij is Nxai Pan National Park een van de beste locaties om cheeta’s te spotten. De grote open vlaktes zijn perfect voor dit dier. Op deze vlaktes kunnen de cheeta’s hun hoge snelheden bereiken om hun prooi in te halen. Het hele jaar door zijn er cheeta sightings, maar vooral in het groene regen seizoen heeft u kans om dit majestueuze dier te spotten.

Beste reistijd Nxai Pan

De bereikbaarheid van Nxai Pan National Park is erg gebonden aan het seizoen. In de droge periode, van april tot oktober, zijn er vooral zandwegen met los zand. In de nattere periode, van november tot maart, veranderen de wegen in kleipaden en is het dus niet aan te raden er dan heen te reizen. Het regenseizoen is wel hét seizoen om vogels te spotten en om de migratie van zebra’s en gnoes te zien. Daarbij is het landschap ook wat groener.

Accommodaties

Er wordt veelal gekampeerd in het Nxai Pan National Park. Er zijn 3 verschillende campsites. In het noorden, in het zuiden, en bij Baines Baobab. De kampeerplekken moeten van tevoren gereserveerd worden en kunnen het best bereikt worden met een 4×4 auto. Als u toch iets comfortabelers wilt qua verblijf, dan kunt u ook verblijven in een van de mooie lodges. Hiermee is Nxai Pan ook in te voegen in een fly-in reis in Botswana.