De Makgadikgadi Salt Pans zijn een onvergetelijk ervaring tijdens een individuele safari op maat in Botswana. Eén van de meest markante bezienswaardigheden op de Makgadikgadi Salt Pans is Kubu Island gelegen in de ‘middle of nowhere’.
Centraal Botswana
De Makgadikgadi Salt Pans zijn gelegen in het centrale deel van Botswana. Samen bestrijken ze een gebied van ongeveer 12.000 km². Hiermee zijn de Makgadikgadi Salt Pans zijn de grootste zoutpannen ter wereld. Het zijn de meest zichtbare overblijfselen van een super meer dat ruim 5 miljoen jaar geleden werd gevormd. Het meer moet ongeveer 33 meter diep zijn geweest en een maximale oppervlakte van 60.000 km² hebben gehad. Doordat het meer niet in verbinding stond met rivieren concentreerden de mineralen (waaronder zout) zich in laaggelegen gebieden. Lake Makgadikgadi begon door klimaatveranderingen (zo’n 10.000 jaar geleden) te verdampen. Hierdoor bleven alleen de zoutlagen over.
Slechts een klein deel van pannen bevindt zich binnen de grenzen van het Makgadikgadi National Park. De grootste pannen liggen buiten de grenzen van het park. Dit zijn de Ntwetwe Pan en Sowa Pan. Sowa Pan staat bekend om zijn flamingo kolonie tijdens het regenseizoen en de overvloed aan andere watervogels.
Wildlife
Stortregens veranderen de droge zoutpannen in een oase. Het regenseizoen trekt een spectaculair aantal en soorten watervogels aan. Ook zorgt de regen voor een migratie van gnoes en zebra’s. Tijdens deze periode is het niet raar om dieren van de mineraalrijke modder te zien eten. Ze staan dan tot hun knieën in het water. De regens beginnen meestal in november en eindigen omstreeks maart. De pannen houden water vast tot april/mei. Grassen ontkiemen en de zoutpannen vullen zich met algen soep. Grote groepen flamingo’s komen hier samen.
Tijdens de droge wintermaanden (april-oktober), verplaatst de migratie van gnoes en zebra’s zich in westelijke richting naar het water dat in de Boteti rivier staat. Veel aan de woestijn aangepaste dieren blijven achter. Dit zijn bijvoorbeeld de stokstaartjes, gele mangoesten, grondeekhoorns, aardwolven, Afrikaanse wilde katten, caracals, hazen, stekelvarkens, steenbokken, kudu’s, jakhalzen, dasberen, genet katten en zeer incidenteel leeuwen. Het gebied is het domein van de bruine hyena, een verlegen en ongrijpbaar schepsel, net als de stokstaartjes en aardvarkens.
Bewoners
De Makgadikgadi Pans worden niet (meer) bewoond. Wel zijn tussen de pans en er om heen overblijfselen van dorpen gevonden. Het bewijs dat er tijdens het stenen tijdperk in het gebied mensen hebben geleefd.
Vegetatie
De uitgestrekte zoutvlaktes worden onderbroken door rotspartijen en eilanden met gigantische baobab bomen, droge savanne struiken en palmbomen.