Francistown is een interessante plaats om te bezoeken tijdens een individuele maatwerk safari reis in Botswana. Het is één van de oudste steden van Botswana en het centrum van Zuid-Afrika’s eerste goudkoortsGoudzoekers ontdekten in het midden van de 19e eeuw goudmijnen bij Tatitown (zo’n 50 km van Francistown) en later in Francistown (Monarch mine) zelf. Het goud werd gewonnen door Afrikanen die generaties lang in deze regio woonden. De hedendaagse rijkdom en welvaart, gebaseerd op de goud voorraden die werden gevonden, gaan terug tot de 12e tot 14e eeuw.

Goudkoorts

De stad is vernoemd naar de Britse goudzoeker en mijnwerker Daniel Francis. In 1869 kreeg hij een vergunningen om naar goud te zoeken. De stad is nog steeds omgeven door oude en verlaten mijnen. De oorspronkelijke stad is opgericht als een nederzetting in de buurt van de Monarch mijn in 1897. De stad bestond uit slechts één belangrijke straat met levendige saloons en verschillende winkels die parallel liep aan de spoorlijn. De spoorlijn is aangelegd door de Britse ondernemer Cecil Rhodes als een onmisbare schakel tussen Zuid-Afrika en de Noord-koloniën van Groot-Brittannië.

Francistown is de tweede grootste stad van het land (436 kilometer ten noorden van Gaborone). Door de spoorlijn in noordelijke richting naar Bulawayo in Zimbabwe is een Francistown een belangrijk distributie punt voor industriële goederen. De hoofdweg ten noordwesten van Francistown gaat naar Maun en de Okavango Delta, Kasane en Chobe National Park, Livingstone, Zambia en Victoria watervallen en Zimbabwe. In de loop der jaren is Francistown, met een bevolking van ongeveer 115.000 mensen, veranderd van een stoffig grensstadje in een moderne stad. Moderne winkelcentra, winkels, hotels, restaurants, woningen en industriële complexen domineren nu de stad. Hier en daar zijn aantal oude koloniale gebouwen in het centrum van de stad blijven staan. Kleurrijke Afrikaanse lokale markten en verschillende parken zorgen voor een prettige sfeer in de stad. Er is een levendig nachtleven met diverse club waar goede lokale muziek wordt gedraaid en waar gedanst kan worden.

Supa Ngwao Museum

Dit interessante museum bevat tentoonstellingen over de cultuur en geschiedenis van de Kalanga mensen. Bovendien is er een fototentoonstelling over de vroege geschiedenis van Francistown en Botswana. Hier ligt veel van het erfgoed van het noorden van Botswana opgeslagen. De collectie bestaat uit aardewerk, houtsnijwerk, mandenmakerij en muziekinstrumenten. Authentieke, met de hand gemaakte, voorwerpen worden verkocht in de winkel van het museum. Met de opbrengst worden ongeveer 200 ambachtslieden (meestal vrouwen) uit de omliggende gebieden ondersteunt. Het museum dient ook als informatiecentrum voor Francistown. Vanuit het museum worden begeleide wandelingen door de stad aangeboden die langs meerdere belangrijke historische plaatsen gaan.

Tachila Nature Reserve

Het Tachila Nature Reserve bevindt zich op het land van de Tati Company en beslaat ongeveer 8.200 hectare. Het is een park waar de bewoners en bezoekers van Francistown kunnen ontspannen. Verder bezoeken Botswaanse schoolkinderen het reserve om over het belang van wildlife en andere natuurlijke hulpbronnen te leren. Tachila – wat ‘redder van alle levende wezens’ in het Kalangaas betekent – is een breed gemeenschappelijk project. Hier zijn natuurlijke, archeologische, historische en culturele bezienswaardigheden samengebracht, die uniek zijn voor Francistown en de North East District. Diersoorten die hier oorspronkelijk leven zijn: luipaard, hyena, kudu, impala, bushbuck, steenbok, klipspringer, rock dassie en wrattenzwijn. Later zijn hier de neushoorn, sable en roan antilopen, cheetah, giraffen, zebra’s, gnoes en eland aan toegevoegd. Een eco-vriendelijke luxe lodge in het natuurpark, met een conferentiecentrum en restaurant, maakt gebruik van groene energie, gerecycelde producten, opgevangen regenwater en aangelegde biologische tuinen.

Domboshaba

Domboshaba is een stenen muur die rond 1450 gebouwd is en wat ‘red rock’ in het Kalangaas betekent. Domboshaba ligt in het noordoosten van Botswana langs de Masunga- Kalamati Road. In Domboshaba zijn prachtige voorbeelden van cementloze, stenen wanden en behuizingen te zien. Sommige zijn gereconstrueerd door archeologen van het Nationaal Museum. Het is een van de eerste nationale monumenten in het land.

Domboshaba is een soort openlucht museum (ongeveer 8 hectare groot) waar verschillende behuizingen en overblijfselen van afscheidingsmuren te zien zijn. De meest spectaculaire daarvan is ‘Wall 28.’ Deze muur is herbouwd door archeologen. De granieten blokken vormen prachtig vloeiende lijnen rond bestaande rotsblokken en bomen. Het meest opvallende kenmerk van de wanden is hun vlakheid. Ondanks hun grote breedte (sommige zijn 2 meter dik) en hun prachtige decoratieve motieven en stilistische variaties. Hoewel er geen cement werd gebruikt in de bouw, hebben sommige muren verschillende eeuwen overleefd zonden enige schade.

Op de heuvel liggen fundamenten van een gebouw waarvan men verondersteld dat het een verblijfplaats is geweest van een belangrijk persoon. Ook zijn er cirkelvormige overblijfselen van huizen. Veel muren zijn ingestort en het Nationaal Museum gaat deze verder restaureren. Het terrein er omheen wordt verder ontwikkelt door middel van verbeterde bewegwijzering, kampeer mogelijkheden en was gelegenheden.

Domboshaba Botswana
Domboshaba Botswana
Kunst in Supa Ngwao Museum Francistown Botswana
Kunst in Supa Ngwao Museum Francistown Botswana
Francistown Botswana
Francistown Botswana