De Okavango Delta is een van ’s werelds grootste mysteries van water in een woestijn. De Okavango Delta in Botswana is ook de grootste binnenlandse delta van de wereld en beslaat een oppervlakte van ongeveer 15.000 km². Het gebied waar de Delta ligt was ooit een deel van het Lake Makgadikgadi dat lang geleden is verdampt. Vandaag de dag mondt de Okavango rivier, die ontspringt in Angola, niet meer uit in de Indische Oceaan. De rivier mondt uit in het zand van de Kalahari-woestijn. De Kalahari woestijn is één van de grootste gebieden van aaneengesloten zand in de wereld.

Hier ontmoet het droge dorre land een blauw-groene wildernis van vers water, met rietvelden en torenhoge bomen. Het water van de rivier is opmerkelijk schoon en zuiver. Dit komt doordat de Okavango rivier zeer dunbevolkte gebieden passeert op zijn reis van Angola naar de Kalahari. Toch wordt er maar liefst 660.000 ton sediment per jaar door de rivier afgezet. De totale lengte van de Okavango Delta is ongeveer 200 km.

Wildlife en vogels

De Okavango Delta is de thuisbasis van een groot aantal dier- en vogelsoorten. Het gebied is een uitgestrektheid van waterwegen, uiterwaarden, beboste eilanden en lagunes. In de weelderige inheemse bossen van de delta en haar eilanden leven meer dan 400 soorten vogels.

Op het vasteland en de eilanden in de Delta leven leeuwen, olifanten, hyena’s, wilde honden, buffels, nijlpaarden en krokodillen samen met een verscheidenheid aan antilopen en andere kleinere dieren,  zoals wrattenzwijnen, mangoesten, gevlekte genets, apen, bush baby’s en boomeekhoorns.

De Delta heeft zowel permanent in het gebied levende wilde dieren als seizoensgebonden wilde dieren. De wilde dieren voeden zich met waterplanten en rennen het water in zodra ze worden bedreigd door roofdieren. De meerderheid van de grote zoogdieren zijn niet het hele jaar door bewoners van de Delta. Ze vertrekken in de zomer wanneer het regent om nieuw begroeide graslanden te vinden en te begrazen. Ze keren weer terug als de winter nadert.

Het terrein is over het algemeen vlak. Het maximale hoogteverschil in dit gebied is 2 meter. In de rivieren zijn ook velen eilanden of eilandjes. Het grootste eiland heet Chief’s Island.

Seizoensgebonden overstromingen

Een belangrijk kenmerk van de Okavango Delta is de seizoensgebonden overstromingen die midden in de zomer beginnen in het noorden en eindigen ongeveer zes maanden later in het zuiden. Deze seizoensgebonden overstromingen hebben hun piek in het droge seizoen. Dit resulteert in een cyclische beweging van het water. Als in de zomer het water stijgt in het noorden verdwijnt het in het zuiden. Als in de winter het water stijgt in het zuiden daalt het in het noorden. De jaarlijkse overstromingen laten de uiterwaarden en eilanden onder water verdwijnen en aan het eind van elk seizoen worden ze weer langzaam zichtbaar.

Doordat het zo een bijzonder gebied is staat het ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het was zelfs de duizendste locatie op deze lijst. Het wildlife in de delta wordt beschermd door bijvoorbeeld het Moremi Game Reserve en door wildernis concessies in Ngamiland.

Bevolking

In de Delta wonen zelf geen mensen. De mensen wonen er meer omheen. Er wonen nu mensen van uit het hele land. Hierdoor is de bevolking divers. De eerste bewoners zijn hoogstwaarschijnlijk de San geweest. Dit wordt gedacht omdat er vlak bij de Okavango Delta archeologische vondsten zijn gedaan. Dit is bij Tsodilo Hills. Er zijn daar goed bewaard gebleven rotstekeningen die de moeite waard zijn om te bezoeken. De bewoners leven vooral van wat de natuur oplevert. Ze vissen dus bijvoorbeeld veel en ze hebben koeien. In 1998 is er een Okavango Delta Management Plan gekomen. Dit plan helpt de balans te blijven vinden tussen economische belangen van de lokale bevolking en bescherming van natuurgebieden.

Okavango Delta Pelo Camp onder de sterrenhemel
Okavango Delta Pelo Camp onder de sterrenhemel
Trotse leeuw in Okavango Delta Botswana
Trotse leeuw in Okavango Delta Botswana
Game drive in Okavango Delta
Game drive in Okavango Delta
Okavango Delta bij Pom Pom Camp in Botswana
Okavango Delta bij Pom Pom Camp in Botswana