Okavango Delta

De Okavango Delta is een van ’s werelds grootste mysteries van water in een woestijn. De Okavango Delta in Botswana is ook grootste binnenlandse delta van de wereld en beslaat een oppervlakte van ongeveer 15.000 km². Het gebied waar de Okavango Delta ligt was ooit een deel van het Lake Makgadikgadi dat lang geleden is verdampt. Vandaag de dag mondt de Okavango rivier, die ontspringt in Angola, niet meer uit in de Indische Oceaan. De rivier mondt uit in het zand van de Kalahari-woestijn. De Kalahari woestijn is één van de grootste gebieden van aaneengesloten zand in de wereld.

Hier ontmoet het droge dorre land een blauw-groene wildernis van vers water, met rietvelden en torenhoge bomen. Het water van de rivier is opmerkelijk schoon en zuiver. Dit komt doordat de Okavango rivier zeer dunbevolkte gebieden passeert op zijn reis van Angola naar de Kalahari. Toch wordt er maar liefst 660.000 ton sediment per jaar door de rivier afgezet. De totale lengte van de Okavango Delta is ongeveer 200 km.

Okavango Delta – wildlife en vogels

De Okavango Delta is de thuisbasis van een groot aantal dier-en vogelsoorten. Het gebied is een uitgestrektheid van waterwegen, uiterwaarden, beboste eilanden en lagunes. In de weelderige inheemse bossen van de delta en haar eilanden leven meer dan 400 soorten vogels.

Op het vasteland en de eilanden in de Delta leven, leeuwen, olifanten, hyena’s, wilde honden, buffels, nijlpaarden en krokodillen samen met een verscheidenheid aan antilopen en andere kleinere dieren, zoals wrattenzwijnen, mangoesten, gevlekte genets, apen, bush baby’s en boomeekhoorns.

De Okavango Delta heeft zowel permanent in het gebied levende wilde dieren als seizoensgebonden wilde dieren. De wilde dieren voeden zich met waterplanten en rennen het water in zodra ze worden bedreigd door roofdieren. De meerderheid van de grote zoogdieren zijn niet het hele jaar door bewoners van de Delta. Ze vertrekken in de zomer wanneer het regent om nieuw begroeide graslanden te vinden en te begrazen. Ze keren weer terug als de winter nadert.

Okavango Delta – seizoensgebonden overstromingen

Een belangrijk kenmerk van de Okavango Delta is de seizoensgebonden overstromingen die midden in de zomer beginnen in het noorden en eindigen ongeveer zes maanden later in het zuiden. Deze seizoensgebonden overstromingen hebben hun piek in het droge seizoen. Dit resulteert in een cyclische beweging van het water. Als in de zomer het water stijgt in het noorden verdwijnt het in het zuiden. Als in de winter het water stijgt in het zuiden daalt het in het noorden. De jaarlijkse overstromingen laten de uiterwaarden en eilanden onder water verdwijnen en aan het eind van elk seizoen worden ze weer langzaam zichtbaar.

Botswana reissuggesties vraag gratis offerte op maat aan