De Kalahari desert is de grootste aaneengesloten zandvlakte ter wereld. Het is een onderdeel van het Kalahari Basin dat zich uitstrekt van de Oranje rivier in Zuid-Afrika tot Angola en van Namibië tot in Zimbabwe. Wanneer u hier bent voelt u zich misschien wel heel klein, want de woestijn is zo uitgestrekt en groots. Het is een tijdloze en magische plek op aarde. Geniet van adembenemende zonsondergangen, de verschillende kleuren zand waarvan u niet wist dat die zo verschillend konden zijn, de enkele watervallen en van de wilde Afrikaanse dieren.

De Kalahari desert wordt ook wel een semi-woestijn genoemd. Dit komt door het feit dat het in de Kalahari jaarlijks zo’n 100 tot 650 mm regent. In een ‘normale’ woestijn is dit niet meer dan 50 mm neerslag per jaar. In de zomer kunnen de temperaturen oplopen tot 45 graden Celsius, terwijl de temperatuur flink daalt in de winter. Dan worden er zo nu en dan in de nacht zelfs temperaturen van onder het vriespunt gemeten.

Flora en fauna

Dankzij deze regenval heeft de Kalahari desert een zeer gevarieerde flora en fauna. De roofdieren die er leven zijn onder andere de Afrikaanse wilde hond, leeuw, luipaard en de cheetah. Verder kunt u er giraffen, antilopen, olifanten, nijlpaarden, en krokodillen spotten. Deze dieren moeten elk jaar de droge periode van 8 tot 10 maanden per jaar overleven. Dit gebeurt vooral via kunstmatige waterholes. Het meeste regenwater dat valt, sijpelt namelijk vrijwel meteen weg in het zand. Verder is de Kalahari desert een paradijs voor vogelliefhebbers. De Kalahari heeft ook een bijzondere leeuwensoort, de Black-maned Kalahari Lion. Deze leeuw wordt gekenmerkt door zijn donkere manen.

In de nattere gebieden van de Kalahari, in het noordoosten, zijn er open bosgebieden. U komt hier voornamelijk acacia bomen, die ook wel de Camel Thorn bomen heten, tegen. Deze bomen zijn essentieel voor het ecosysteem in de woestijn. De voedingsmiddelen die de boom bezit, moedigen de andere planten aan om ook te gaan groeien rondom de boom. Ook bieden de bomen wat schaduw voor de dieren.

Een andere boom die een belangrijke functie heeft in de Kalahari desert is de Hoodia cactus. Deze plant wordt al duizenden jaren gebruikt door de San Bushmen tijdens de jacht. Dit zijn vaak lange tochten door de woestijn en de Hoodia cactus biedt dan voedsel en drinken.

San Bushmen

De lokale bevolking van de Kalahari desert wordt ook wel de San genoemd. Deze stam woont al meer dan 60.000 jaar in deze regio en in delen van Zuid-Afrika. Tot op heden heeft deze stam het grootste deel van hun originele cultuur behouden. Wat deze stam kenmerkt is het feit dat ze zo goed aangepast zijn aan het dorre leven in deze semi-woestijn, de Kalahari. Ze hebben kennis over 1.000 verschillende planten die ze voor verschillende doeleinden kunnen gebruiken en ze staan bekend om hun perfecte jacht technieken.

De San is de oudste nog voort bestaande stam in zuidelijk Afrika. Vele Bushmen zijn gaan leven in de steden. Toch zijn er ook nog velen die de traditionele manier van leven willen voortzetten. Een groep van deze mensen, de Basarwa, is toegestaan om te leven in het Central Kalahari Game Reserve.

De San leeft vooral van de dieren die ze hebben. Hoe meer koeien iemand heeft hoe rijker hij is. Er zijn ook waardevolle grondstoffen als diamanten, nikkel, koper en kool te vinden in het uitgestrekte Kalahari gebied. Hier wordt echter niets mee gedaan mede omdat er vele beschermde gebieden zijn in de Kalahari desert. Het grootste beschermde gebied is het Central Kalahari Game Reserve en het Khutse Game Reserve in Botswana.

San Bushmen in Kalahari Desert Namibië
San Bushmen in Kalahari Desert Namibië
Kalahari Desert in Namibië
Kalahari Desert in Namibië
Giraffen in Kalahari Desert Namibië
Giraffen in Kalahari Desert Namibië