Nata, in Botswana, wordt vaak gezien als een doorgangsplaats, een goede plek om even bij te tanken. Dat is jammer want het is de ideale plaats voor een langere stop-over op weg van Maun of Francistown naar Kasane. Een bezoek aan de Nata Bird Sanctuary is dan zeker de moeite waard. Verblijven in Nata is ook geen enkel probleem want er zijn vele leuke accommodaties in de natuur. Geniet hier van een plek waar massa toerisme niet bestaat en waar u kunt genieten van de natuur.

Nata ligt in het Central District van Botswana. Het is een klein dorpje aan een kruispunt van ‘drukke’ zandwegen. Tevens ligt het aan de Nata Rivier. Deze rivier brengt elk regenseizoen het water naar de nabijgelegen Makgadikgadi Salt Pans

Nata Bird Sanctuary – Vogelparadijs

De Bird Sanctuary opende zijn deuren in 1993 voor het publiek. In hetzelfde jaar ontvingen zij de ‘Tourism for Tomorrow Award’ voor het zuidelijk halfrond. Met een oppervlakte van 250 km² biedt de Sanctuary toegang tot de zoutpannen in een belangrijk ecologisch kwetsbaar gebied.

In het hoogseizoen ziet u veel vogels spotten en zelfs wat wildlife. Wanneer de zoutpannen met water zijn gevuld komen er duizenden flamingo’s, pelikanen, eenden en ganzen samen. Een geweldig gezicht! Zeker vanuit een schuilhut heeft u prachtig uitzicht op de vele vogels.

Nata – Botswana’s eerste community based project

Botswana’s eerste community-based project wordt geleid en bemand door bewoners van vier lokale gemeenschappen

  • Nata
  • Maphosa
  • Sepako
  • Manxotae

Het project is een goed voorbeeld van hoe je aan wilde dieren kunt verdienen anders dan voor consumptie. De opbrengst van de toeristische activiteiten worden gedeeld over de vier gemeenten. Die besluiten vervolgens zelf waarvoor ze de opbrengst willen gebruiken. De 4 gemeenten hebben ongeveer 3.000 stuks vee op vrijwillige basis verplaatst om zo de oprichting van de Bird Sanctuary mogelijk te maken.

Flamingo's bij Nata Bird Sanctuary Botswana
Flamingo's bij Nata Bird Sanctuary Botswana
Uitzicht bij Nata Bird Sanctuary
Uitzicht bij Nata Bird Sanctuary
Nata Bird Sanctuary Botswana
Nata Bird Sanctuary Botswana