Tsodilo Hills

Tijdens een individuele maatwerk safari in het noorden van Botswana is Tsodilo Hills een zeer bijzondere bezienswaardigheid. Ga eens van de gebaande paden af en bezoek deze bijzondere historische plaats voor de San Bosjesmannen en de eeuwenoude rotstekeningen. Tsodilo Hills is prima op te nemen in een safari op maat in Botswana en Namibië. Neem contact met ons op voor een safariontwerp op maat!

Okavango Delta Panhandle

In het noord westen van Botswana langs de Panhandle van de Okavango Delta stijgende plotseling uit de Kalahari bushes de Tsodilo Hills op. Voor de mensen die in de heuvels wonen – de San, de oorspronkelijke bewoners, en de Hambukushu die periodiek de heuvels hebben bezet in de afgelopen 200 jaar – is Tsodilo is een heilige,mystieke plaats waar de geesten van hun voorouders wonen. In vroegere tijden, voerden hun voorouders hier religieuze rituelen uit om hulp te vragen, en voor regen.

Ook zijn er schilderijen op de rotswand te vinden. Tot op de dag van vandaag blijft de betekenis en symboliek een mysterie.
Wanneer u de drie belangrijkste Hills – man, vrouw en kind – gaat bezoeken maakt u een reis naar de oudheid. Archeologen denken dat Tsodilo de afgelopen 100.000 jaar bewoond is geweest waardoor dit een van de oudste historische plaatsen in de wereld is. Aardewerk, ijzer, glas kralen, schelp kralen, gesneden botten en stenen werktuigen dateren tot 90 000 jaar terug.

De site uit het begin van de ijzertijd op Tsodilo, Divuyu genaamd, dateert tussen 700- 900AD, en laat het leven Bantu mensen op de heuvels zien. Waarschijnlijk zijn zij meer dan 1.000 jaar geleden vanuit Centraal-Afrika hier aangekomen.

Ze waren veehouders, vestigden zich op het plateau, en verhandelden koperen sieraden uit de Congo, schelpen van de Atlantische Oceaan, en glaskralen uit Azië, waarschijnlijk in ruil voor speculariet en bont. Er was een grote interactie tussen verschillende groepen en er waren uitgebreide handelsnetwerken.
Opgravingen hebben meer dan 20 mijnen blootgelegd waar speculariet werd gedolven – een glittertend ijzeroxide derivaat dat in vroeger tijd werd gebruikt als cosmetica.

Rotstekeningen

Overal zijn rock paintings te vinden (wat betekend dat er duizenden jaren lang mensen hebben geleefd) en deze behoren tot de mooiste en meest belangrijke uit de regio.
Er zijn in totaal ongeveer 4.000 schilderingen, bestaande uit rode vinger schilderijen en geometrieën. Het is bijna zeker dat de meeste schilderijen door de San zijn gemaakt.
Twee van de meest bekende beelden zijn de kleurrijke neushoorn en het Eland paneel, waarbij het Eland zich op een steile klif bevindt en uitkijkt over de Afrikaanse wildernis. Veel van de schilderijen zijn moeilijk te bereiken, dit kan erop duiden dat de tekeningen een religieuze betekenis hadden.
Het feit dat Tsodilo volledig is verwijderd uit alle andere rotsschilderingen in Zuid-Afrika draagt bij aan de mistieke uitstraling. De dichtstbijzijnde bekende plaats ligt op 250 kilometer.

De schilderijen op Tsodilo zijn over het algemeen (in tegenstelling tot anderen in de zuidelijke Afrikaanse regio) anders van aard. Velen zijn geïsoleerde figuren en meer dan de helft van de beelden zijn wilde dieren uit de omgeving.
In feite zijn veel meer tekeningen van dieren uit de omgeving dan op andere plaatsen in Zuid-Afrika. Sommige zijn scènes, maar weinigen schijnen een verhaal te vertellen. Velen zijn schematische schetsen andere geometrische patronen.

Er zijn verschillende wandelpaden waaronder de Rhino Trail, Lion Trail en cliff Trail. Het wordt aanbevolen dat u samen met een gids de wandeling loopt en de schilderijen bekijkt.
Zowel San en Hambukushu wonen in de buurt van de heuvels en gidsen uit hun dorpen kunnen eenvoudig geregeld worden.
Vanwege het enorme historische en culturele belang, werd Tsodilo in 2002 uitgeroepen tot een UNESCO World Heritage Site.

Botswana reissuggesties Vraag gratis offerte op maat aan