De meeste internationale bezoekers aan Malawi vliegen naar Lilongwe, de hoofdstad, gelegen in Centraal Malawi. Vanuit de centrale regio heet u toegang tot de rest van het land, inclusief Lake Malawi.

Landschap

Het zacht golvende landschap geeft het gebied een uitstraling van een vlakte. In werkelijkheid is Centraal Malawi onderdeel van het Centraal-Afrikaanse Plateau met een hoogte van ongeveer 1.200 meter. Alleen in het oosten, dichtbij Lake Malawi, waar het plateau eindigt in de Rift Valley, zijn af en toe steile hellingen te zien. Het plateau wordt doorkruist door talrijke rivieren die hun eigen weg zoeken naar Lake Malawi. Hier en daar zijn geïsoleerde heuvels ontstaan, Inselbergs genoemd.

In het centrale deel van Malawi bevinden zich ook delen van de hooglanden en bossen. Hier ligt Dzalanyama Forest Reserve dat bekent staat om zijn prachtige en vele vogels. De Dedza Highlands, Dedza-Salima Forest Reserve, Thuma Forest Reserve, Dowa Highlands en Ntchisi Forest Reserve ten oosten van Lilongwe liggen van zuid naar noord langs de rand van de Rift Valley.

Wildlife

Ten noorden van Ntchisi bevindt zich het Nkhotakota Wildlife Reserve, een gebied van Miombo bos op de Rift Valley waar de prachtige Bua rivier doorheen stroomt. Hoewel het Nkhotakota Wildlife Reserve nog in ontwikkeling is, is er al een grote verscheidenheid aan flora en fauna te bewonderen.

Een ander beschermd gebied van Centraal Malawi is het Kasungu National Park. Een groot gebied van bossen, struiken en grasvelden en ooit Malawi’s belangrijkste nationale park. Door stroperij en algemene verwaarlozing is het aantal wilde dieren sterk doen verminderd.

Lake Malawi

Senga Bay is vanaf Lilongwe de dichtstbijzijnde plaats aan Lake Malawi, op slechts ander half uur rijden van de luchthaven. Er zijn verschillende hotels en lodges met uitzicht op prachtige stranden en een klein Forest Reserve. De kustlijn van Lake Malawi bestaat voornamelijk uit stranden. Nkhotakota is bekend om zijn geschiedenis als middelpunt van de slavenhandel, terwijl Dwangwa zijn bekendheid dankt aan de suikerriet plantages.

Cultuur

Lilongwe, de hoofdstad van Malawi, is een stad met moderne kantoorgebouwen in een groene omgeving, en een levendige oude binnenstad. In het zuidoosten van de stad ligt de Chongoni Rock Art Area, een UNESCO World Heritage Site en een cluster van rotstekeningen uit het stenen tijdperk. Bijzonder voor Centraal Afrika. Iets ten zuiden van Lilongwe ligt Dedza, een aangename bosrijke stad naast de Dedza Mountains. Hier bevind zich de Dedza Pottery. U kunt hier de ambachtslieden zien werken aan authentieke traditionele aardewerk items, die overal in Malawi worden verkocht en zelfs worden geëxporteerd. Artistieke vaardigheid kunt u ook zien bij de Mua Mission. Bij de Mua Mission wordt het beste en mooiste houtsnijwerk van het land gemaakt.

Art market in centrum Lilongwe Malawi
Art market in centrum Lilongwe Malawi
Dedza Pottery traditioneel aardewerk Malawi
Dedza Pottery traditioneel aardewerk Malawi
Senga Bay Lake Malawi
Senga Bay Lake Malawi
Sundowner in Nkhotakota Wildlife Reserve Malawi
Sundowner in Nkhotakota Wildlife Reserve Malawi