Het Zomba Plateau is een uniek bergplateau in zuid Malawi. Het Zomba Plateau is 1.800 meter hoog en is begroeid met enorme ceder-, pijn- en cipres bomen. In totaal bedenkt het plateau zo’n 130 vierkante kilometers. Over het Zomba Plateau stromen riviertjes die soms watervallen vormen en neerkomen in kleine meren. 

Op het Zomba Plateau zijn meerdere auto- en wandelroutes om het plateau te verkennen. Diverse uitzichtpunten geven prachtig uitzicht op de omgeving van het plateau en de vallei van de Shire rivier. Deze uitzichtpunten zijn ook te bereiken met en auto. Weliswaar een 4×4 voertuig.

In de koloniale tijd werd deze omgeving beschreven als ‘het beste in het Britse rijk’. Of u nu loopt of rijdt, er is altijd iets te zien. Er zijn nog luipaarden, hoewel de waarnemingen zeldzaam zijn. Vaker zult u de reuze vlinders zien en, op de lagere hellingen, bavianen. De long-crested eagle en de augur buzzard zijn hier ook te zien.

Activiteiten

Het Zomba Plateau en het nabijgelegen stad bieden mogelijkheden voor veel verschillende activiteiten. Zomba, de stad, was de hoofdstad van het British Central Africa toen het nog een kolonie was. In de stad zijn nog veel invloeden uit die tijd te vinden, bijvoorbeeld in architectuur.

Een populaire activiteit hier is paardrijden. Het maakt niet uit of u een beginner of een expert bent. Voor iedereen is er een goede route op het Zomba Plateau. Als u nog nooit heeft paard gereden krijgt u goede begeleiding om optimaal te kunnen genieten van de omgeving. Als u al een ervaren paardrijder bent, en geen begeleiding nodig heeft, kunt u zelf de omgeving ontdekken.

Er zijn ook verschillende watervallen, zoals de William’s waterval. Hier kunt u heen wandelen of fietsen en is het mogelijk om in te zwemmen. Een lekkere verkoelende duik is wel lekker na zo’n inspanning.

Verder zijn er vele mooie wandelingen en fietstochten die u kunt maken. Er is een leuke 6 uur durende route die u met een gids kunt rijden. Zo leert u direct ook meer over het gebied en de flora en fauna die er te vinden is. Deze route neemt u mee langs Chingwe’s Hole, het Potato Path, William’s Peak, en de hoogste top. Chingwe’s Hole is een gat in de grond die oneindig diep lijkt. Er gaan vele verhalen en legendes over dit gat in de grond waar de gids u alles over zal vertellen. Het Potato Path is een pad dat richting de vruchtbare Domasi Vallei leidt. Hier worden veel aardappelen verbouwd door de lokale bevolking, vandaar de naam het Potato Path.

Op het Zomba plateau kunt u verder de volgende activiteiten ondernemen:

  • Vogels spotten
  • (Water) sporten
  • Vissen
  • Golfen

Het Zomba Plateau is een bestemming voor de avontuurlijke reizigers die er van houden om actief te zijn tijdens hun reis. Deze activiteiten kunnen worden aangepast aan elk niveau van fitheid waardoor dit ook een goede bestemming is om met de familie heen te gaan.

Zomba Plateau Ku Chawe Malawi
Zomba Plateau Ku Chawe Malawi
Zomba Plateau, Ku Chawe Inn, Malawi
Zomba Plateau, Ku Chawe Inn, Malawi
Zomba Plateau Malawi
Zomba Plateau Malawi