Lake Otjikoto, op de weg tussen Tsumeb en het Etosha National Park, is een hoogtepunt dat u niet mag missen tijdens uw safari in Namibië. Op slechts een paar kilometer buiten Tsumeb aan de linkerkant van de weg ligt Lake Otjikoto. Otjikoto betekent diep gat, dat is zeer toepasselijk want de diepte van dit meer is 145 meter.

De San noemden deze plek Gaisis, wat letterlijk ‘lelijk’ betekent en moet uitdrukken dat het meer eng en lastig voor hen was. Vele legendes doen de ronde over het meer; dat het een oneindige diepte heeft; dat er een verbinding is met het 18 km verderop gelegen Lake Guinas (wat niet waar is) en dat het donkere water van het meer nooit iemand zal vrijlaten als die in het water durft te springen.

Geologisch gezien lag het meer in een grot. Het plafond is echter ingestort waardoor het meer direct zichtbaar werd. De eerste Europeanen die het meer in 1851 ontdekten waren de ontdekkingsreizigers Anderson en Galton. Volgens de verhalen namen beide mannen een duik in het toen 20 meter diepe water van het meer, dit tot grote schrik van hun lokale metgezellen.

Meer vol met wapens en munitie

Het meer draagt nog steeds een grote hoeveelheid wapens en munitie, achtergelaten door de Duitse troepen voordat zij capituleerden voor de Zuid-Afrikaanse superioriteit in 1915. Omdat er in het meer gedoken wordt door verschillende duikclubs zijn enkele van de wapens teruggevonden en na zorgvuldige restauratie zijn die te zien in het Tsumeb Museum. De Windhoek Diving Club heeft ook een zogenaamd onderwater museum, waarin een deel van de wapens zijn aangebracht. Het meer is toegankelijk voor gekwalificeerde duikers, maar men moet nog altijd met zorg handelen omdat er dodelijke munitie op de bodem van het meer ligt.

Na het betalen van een toegangsprijs bevindt u zich middenin een groen landschap op de weg naar het meer. Een ‘mini-dierentuin “kan bezocht worden, waar de struisvogels, wrattenzwijnen en een krokodil kan worden bekeken.

Opmerkelijk is dat hier nog een deels ommuurde stoomketel te vinden is. Die vroeger werd gebruikt in combinatie met een stoommachine om water uit het meer te pompen voor de erts mijnen dicht bij Tsumeb.

Lake Otjikoto bij Tsumeb Namibië
Lake Otjikoto bij Tsumeb Namibië