Veel safari’s in Namibië beginnen in het Namib Naukluft National Park, het duinengebied rond de beroemde Sossusvlei. Er gelden in het gebied strenge regels met betrekking tot de toegankelijkheid. Tijdens reis blijft u op de asfaltwegen en geniet u van de metershoge zandduinen.

Het Namib Naukluft National Park is een ecologisch beschermd gebied sinds augustus 1979. Het park heeft een oppervlakte van 49.800 km² en is hiermee het de grootste beschermde gebied in Namibië. Het park is gelegen aan de Atlantische kust en grenst aan het DoroB Park in het noorden, de Restricted Diamond Area in het zuiden. Daarbij deelt het park de grens met het private Namib Rand Nature Reserve in het oosten. In het noordoosten maken ook de Naukluft Mountains deel uit van het park.

Namib Naukluft National Park bestaat uit vier regio’s, te weten Sesriem / Sossusvlei, Namib woestijn, Naukluft gebergte en Sandwich Harbour. Daarnaast zijn sommige delen van de Restricted Diamant area toegevoegd. Mochten de diamant reserves in de nog bestaande Restricted Diamant area zijn opgedroogd dan liggen er voorstellen het park uit te breiden tot aan de Zuid-Afrikaanse grens.

Sossusvlei, Dead Vlei en Sesriem

Sossusvlei en Sesriem zijn de belangrijkste attracties van de Namib Naukluft National Park. Bij Sesriem heeft de Tsauchab River een ongeveer 1 km lange en 30 meter diepe canyon gegraven. Sossusvlei is de naam van een zout-klei pan omringd door duinen en ligt op ongeveer 60 km van Sesriem.

Namib woestijn

De Namib is de oudste woestijn ter wereld en strekt zich uit tot ver buiten de grenzen van het Namib Naukluft Nationaal Park en omvat de gehele westelijke kust van Namibië. Het deel van de Namib woestijn in het park is ongeveer 500 km lang en tussen de 100-180 km breed. Hier staan de hoogste duinen ter wereld. Ze kunnen wel 300 meter hoog worden!

Naukluft gebergte

Het Naukluft gebergte is bijna 2.000 meter hoog en vormt de oostelijke grens van het Namib Naukluft National Park.

Sandwich Harbour

Sandwich Harbour ligt in het noorden van het Park, op ongeveer 45 km ten zuiden van Walvis Bay. Het bestaat uit een 10 km lange baai of lagune, omgeven door duinen die met riet begroeid zijn. Deze baai is de thuisbasis van meer dan 200.000 vogels (flamingo’s, aalscholvers, pelikanen en andere zeevogels). U kunt de baai alleen bereiken met een 4×4 voertuig vanuit Walvis Bay.

De belangrijkste onderdelen van het Namib Naukluft National Park is vrijwel ontoegankelijk. Het enorme gebied (32.000 km²) bestaat voornamelijk uit duinen. Alleen de Naukluft Mountains en de Sossusvlei, ten noorden van de Kuiseb River, zijn toegankelijk.

Sinds 2010 maakt het Namib Naukluft National Park deel uit van het Nationaal Park Namib Skeleton Coast. Dit is het grootste beschermde gebied van Namibië en acht grootste wereldwijd. Dit park ontstond door de samenvoeging van de Skeleton Coast Park, de Namib Naukluft National Park, de restricted Diamond Area en de DoroB National Park, evenals de Fish River Canon en het zeereservaat MEOB-Chamais. Dit nieuw ontwikkelde Namib Skeleton Coast National Park strekt zich uit langs de gehele Atlantische kust van Namibië. Van de grens van Angola in het noorden tot aan de grens van Zuid-Afrika in het zuiden. Daarmee heeft het een lengte van 1.570 km.

Gestrande auto in Namib Naukluft National Park, Namibie
Gestrande auto in Namib Naukluft National Park, Namibie
Naukluft gebergte Namibië
Naukluft gebergte Namibië
Sossusvlei in Namib Naukluft National Park Namibië
Sossusvlei in Namib Naukluft National Park Namibië
Namib Naukluft National Park, Namibie
Namib Naukluft National Park, Namibie